Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Светлана Христова: Публичното пространство е един вид общо благо и затова лесно се осъзнава като такова


Защо публичните сгради и пространства мобилизират гражданска енергия и как тя да бъде оползотворена, както и защо хората се мобилизират да пазят пространства и сгради в по-голяма степен, отколкото човешки права, на тези въпроси отговаря доц. Светлана Христова пред БНР, правейки кратък социологичен и културологичен коментар върху протестите за градски пространства, който тръгна от последния горещ казус, свързан с горещите минерални извори в София.

“Публичното пространство е един вид общо благо и затова хората лесно го осъзнават като такова и лесно се мобилизират и усещането за подмяна, затова, че започва това общо благо да ни се изплъзва, някак си …По-общо казано чувството за подмяна на ценностите на обществото започва да надделява, хората стават нервни, хората вече не могат да понасят това“, каза доц. Христова, редактор на едно голямо изследване за публичните пространства, което излезе в издателство “Routledge” - тя е социолог, изследовател и преподавател в Югозападния университет, в интервю за предаването “Хоризонт до обед“.

“Въпросът ви отразява вероятно българския контекст, ако го погледнем по-широко, хората се солидаризират и за човешки каузи, мисля че и в България започнахме да откриваме тази солидарност“, каза тя.

“Като говоря хората имам предвид не само Централна и Източна Европа – говоря света като цяло. Ние навлизаме в една нова фаза, бих казала постконсуматорска фаза, когато хората осъзнават първо, че природата е с изчерпаеми ресурси, когато глобалното затопляне става факт, когато се случи кризата, финансовата криза, която обхвана света, и която доведе до масово обедняване на средната класа, но това е класа, която има културен капитал, социален капитал“, каза тя.

Тя коментира и темата как изглежда казусът с минералната вода, защото водата и въздухът – разбираме и като достъп до публични блага:

“Всъщност огромна е изненадата, защото от 80-те години на миналия век в света взе да се развива нещо, което можем да наречем “икономика на преживяването“. Значи това се пада глобално след времето, когато света, по-скоро развитите страни започнаха да се деиндустриализират. С намаляването на индустриите взе да се развива нещо, което днес припознаваме като творческа, креативна, културна индустрия, то се нарича също така “икономика на преживяването“, каза тя.

“Градовете започват да стават все по-ясно изразени самостоятелни играчи, особено в ЕС, където управление, права, политики се пределегират към съюза. Това води до увеличаване на ролята на регионите и на отделните градове".

“Казусът с централна баня той обхваща колкото възможността да оценим ресурсите, да видим как бихме могли да ги включим в тази “икономика на преживяването“, за да привлечем повече туристи“. Водата в София се явява вид културно наследство, то е свързано с едни вековни практики, каза още тя.

“Европа все повече става континент на застаряващото население. Все повече въпросът за здравето, въпросът за устойчивото използване на ресурсите, въпросът затова как ние ще успеем по-дълго време да живеем добре, пълноценно – качеството на живот, качеството на преживяването – това един много европейски въпрос“, каза още тя.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър ще модернизира университети със заеми от ЕИБ

Европейската инвестиционна банка отпуска на Кипър два заема на обща стойност 125 млн. евро за изграждане и модернизиране на университетска инфраструктура. Споразуменията за тях ще бъдат подписани днес в Никозия. Стартът на двете заемни споразумения ще бъде даден от вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Кириакос Какурис, който е на официално..

публикувано на 20.09.24 в 01:04
Дейвид Лами

Лондон призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“

Британският министър на външните работи Дейвид Лами призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“. По-рано той  призова британците  да напуснат Ливан, тъй като нещата могат „бързо да се влошат“.  Дейвид Лами отправи този призив по време на  официалното си посещение в Париж, където се срещна със свои европейскси колеги,..

публикувано на 20.09.24 в 00:10

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на законопроекта - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви: "Целта на този закон е да защитава..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че в началото на миналата година са предоставили на печатницата на БНБ изискванията за хартията,..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на "Дондуков" 2 са били обсъдени възможните терени, на които да се изгради музикалното съоръжение, така..

публикувано на 19.09.24 в 19:40