Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Населението на Китай намалява за първи път от 70 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път от 70 години населението на Китай е намаляло, съобщава АФП, като се позовава на данни от националната статистика. Според тях през 2018 година броят на новородените деца е намалял с 2,5 милиона, макар че очакванията са били за ръст от 790 000. Така населението на Китай е намаляло макар и с малко и в момента е 1,27 милиарда души.  

Според експерти понижаващата се раждаемост се дължи на намаляването на броя на жените в детеродна възраст.

През 50-те и 60-те години на миналия век една китайка е раждала средно 5-6 деца, а през 70-те властите са стигнали до извода, че при тези темпове на нарастване на населението изхранването ще бъде проблем.

Затова и започва прилагането на мерки, които насърчават късните бракове и удължаване на периода между раждането на първото дете и следващото.

През 1979 се появява лозунгът „Едно семейство – едно дете“, който е закрепен и законодателно. Според прогнозите населението на Китай през 2000 година е трябвало да бъде 1,2 милиарда души и целта е постигната – населението в континентален Китай в началото на новия век е 1,242 милиарда.

Тази политика обаче довежда до намаляване на броя на китайците в трудоспособна възраст. В момента делът на китайците над 60 години е 17 %, а според някои прогнози през 2050 година възрастните хора ще бъдат една трета от общия брой на населението.

Поради тази причина китайските власти от 2015 насам преразглеждат политиката си за ограничаване на раждаемостта и предвиждат поетапно сваляне на ограниченията за броя на децата в едно семейство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Галин Цоков

Министърът на образованието спря спорни промени в наредбата за електронните дневници

Министърът на образованието проф. Галин Цоков разпореди да бъдат премахнати спорните предложения за промени в наредба, които предвиждат от следващата учебна година училищата да преминат напълно към Националната електронна информационна система.  Платформата работи от началото на 2022-ра, в нея се съдържа цялата информация за образователната система -..

публикувано на 27.08.24 в 14:21

Български ученици спечелиха 5 медала на международна олимпиада по астрофизика

Български ученици спечелиха 5 медала от Международната олимпиада по астрофизика в Бразилия.  На най-престижното състезание по астрофизика тази година участваха над 260 гимназисти от 53 държави и българският отбор завоюва 2 сребърни и 3 бронзови медала, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.  Досега в историята на..

публикувано на 27.08.24 в 14:10
Марчела Абрашева

Марчела Абрашева: Партиите биха си променили поведението, защото имат червен картон от избирателите

Не мисля, че преди да приключат изборите можем да знаем има или няма промяна в политическата обстановка. Свикани са избори в нова ситуация, ДПС не едно, а две и не е реално да предполагаме, че ще остане едно ДПС. В този смисъл изборите са по-показателни от предните. Ще видим дали спадането на избирателната активност ще се потвърди като..

публикувано на 27.08.24 в 13:54

Наришкин: Преговори между Русия и Украйна в сегашните условия са невъзможни

Преговори между Русия и Украйна в сегашните условия са невъзможни, заяви директорът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин пред ТАСС.  Наришкин посочи, че подкрепя позицията на президента Владимир Путин, че подобна стъпка е недопустима след: "терористичната авантюра на Киев в Курска област." Украинският Forbes: Над 1 млрд. долара е..

публикувано на 27.08.24 в 13:41
Украински спасители на мястото на ракетния удар в Кривий Рих, Украйна, 27 август 2024 г.

Украинският Forbes: Над 1 млрд. долара е струвала на Русия вчерашната въздушна атака над Украйна

Русия е изхарчила над един милиард долара за вчерашната въздушна атака над голяма част от Украйна, изчисли украйнското издание на „Форбс“. Публикацията е от късно снощи, малко преди да започне втората поредна нощ на бомбардировки над страната.  Четирима загинали и 16 ранени при последната вълна руски въздушни удари в Украйна Между 1,2 милиарда..

публикувано на 27.08.24 в 13:34
Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев: Готови сме да дадем време на новия вътрешен министър

" Който и да е вътрешен министър, трябва да му се даде някакво време , за да видим дали той ще докаже или ще покаже поне с първите си стъпки, че ще има борба с купения вот. Ние сме готови да му дадем такова време на този министър , за да видим дали тези правилни стъпки ще бъдат направени". Това заяви пред БНР Ивайло Мирчев от "Да, България"...

публикувано на 27.08.24 в 13:32
Новият вътрешен министър Атанас Илков

Новият министър Атанас Илков: Няма да има сътресения в МВР

Няма да има сътресения в МВР. Това заяви новият вътрешен министър Атанас Илков при встъпването на поста. Той допълни, че хората в министерството трябва да работят спокойно. Новият вътрешен министър Атанас Илков уточни, че ако се наложат промени в МВР, те ще бъдат козметични и ще бъдат на места, на които това се налага заради слабата..

публикувано на 27.08.24 в 13:28