Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев код за обилни валежи е обявен в 5 области на страната

Километрични опашки от камиони на ГКПП "Кулата-Промахон"

| обновено на 10.01.19 в 16:49
Автор:
Снимка: pixabay.com

Оранжев код за обилни валежи от дъжд е обявен за областите Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали, а в Смолян предуреждението е за обилен сняг. В 7 области на Западна България пък е в сила жълт код за валежи от сняг.

Предупреждение за валежи от дъжд е обявено за областите Кюстендил, Благоевград, Сливен, Варна и Добрич, като очакваните количества са 25-35 л/кв. м.

В сила е и оранжев код за силен вятър за цялото Черноморие.

Движението на влаковете в страната се осъществява нормално. В ранните часове на деня някои пътнически влакове са пристигнали в крайните си гари с минимални закъснения, съобщиха от БДЖ. 

Летище "София" също работи нормално в зимни условия. Предвид усложнената обстановка пътниците трябва да са на територията на летището минимум 2 часа преди часа на излитане.

Екипи на Столичната община са в готовност да затварят пътя към Витоша, за да бъде почистен от снега. 169 снегорина са обработили трасетата на масовия градски транспорт в София. Екипи на Дирекция "Аварийна помощ" продължават с обходите в южните райони и централната част на столицата, каза кметът Йорданка Фандъкова:

"Приоритетно почистваме трасетата на градския транспорт. Много различна е обстановката в момента. В южните райони валеше много интензивно, почистваше се Южната дъга. В същото време, към "Младост" към този момент не валеше и там нямаше необходимост от почистване. Затова казвам: следи се внимателно, на GPS-системата се наблюдава, също така и системата за видеонаблюдение. Непрекъснато се наблюдава, за да може да се реагира много бързо, където е необходимо. В центъра валеше доста интензивно! Там имаше необходимост от обработки. Организираха се фирмите. Знаят, че санкциите за непочистени участъци са много големи. При над 5% непочистен участък не им се заплаща нищо, така че надявам се да си свършат добре работата днес. Вътрешнокварталните улици се чистят там, където е възможно и тогава, когато е възможно, докато вали снегът. След като спре снегът, ще се влезе по-интензивно в кварталните улици. Възложила съм приоритетно да се почистват вътрешнокавратлни улици, където има училища, детски градини, поликлиники и по-интензивно движение на пешеходци и автомобили. Трябва да е ясно, че обстановката е сложна, зимна, така че някъде е възможно да има затруднения и трябва да се реагира бързо. Ако продължи снеговалежът по време на трафика, ще има, разбира се, затруднения в движението".

Фирмите, които почистват столичния район "Възраждане", ще бъдат глобени, защото не са почистили спирките от снега тази сутрин.

Пътната обстановка в Пернишка област е нормална с проходимост при зимни условия. 38 машини са работили през цялата нощ в общините. Опесъчени и почистени са основните общински трасета на територията на Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен и Ковачевци. Снежната покривка в областта е 10-15 см. 

Едно село в Кърджалийско е без ток след падналите снощи валежи от сняг. Аварийни екипи работят за отстраняване на повредите, като се очаква следобед захранването да бъде възстановено. През изминалата нощ на терен в областта са работили 105 снегопочистващи машини. Тежък автомобил, закъсал заради заледяване, затвори пътя Момчилград – Крумовград. Машината е изтеглена и проблемната отсечка вече е отворена. Най-тежка е била обстановката в района на Ардино, но сутринта и там отпаднаха въведените снощи ограничения за движение. 

Около един метър достигна снежната покривка в района на Пампорово и високите части на СмолянскоРано сутринта започна почистване на основните пътища, но по второстепенните и в района на спирките придвижването е силно затруднено. Заместник-областния управител Адриан Петров заяви: "На територията на цялата област няма проблеми с електрозахранването. Тази нощ към 4.00-5.00 ч. имаше проблем с един трафопост на Пампорово. За един час обаче колегите успяха да оправят всичко. Заради този трафопост имаше прекъсваня на тока в Смолян два пъти за по 10 минути. Пътищата всичките са проходими при зимни условия, отпадна ограничението за вериги. Остава ограничението през проходите за 12 тона, без ремаркета и полуремаркета". 

Най-много сняг в Сливенско е паднал в планинското село Градско, където снежната покривка е 45 см. Няма бедстващи селища и затворени пътища. От общината призоваха шофьорите, които имат намерение да пътуват към местността „Карандила,“ да отложат пътуването за следобедните часове, за да не се пречи на снегопочистващата техника. В областния град основните булеварди се почистват, каза Снежана Кънева, началник на отдел ”Сигурност и управление при кризи“ в общината:  

"Ток и вода имаме навсякъде. Храна има навсякъде. Пътищата се обработват по 10 направления по общинската пътна мрежа, които достигат до границата на съседните общини. Спирки, подходи – всичко е обработено към Ямбол, към Бургас, към с. Бяла, така че мога да кажа, че е нормален режимът на придвижване. Общественият транспорт се движи без закъснения".  Единственият затворен за ползване път през зимния период е „Селището“ – вр.“Българка“.

Около 20 сантиметра е снежната покривка в Кюстендилско, което усложнява обстановката по пътищата в региона.  Има въведени ограничения по някои от направленията. Над 40 машини почистват по основните направления от републиканската мрежа в областта. Заради ниските температури и обилния снеговалеж кметът на Дупница инж. Методи Чимев разпореди днес и утре "синята зона" да бъде безплатна. "Температурите са ниски, няма смисъл да застрашаваме здравето на служителите, а и условията за паркиране след този снеговалеж не са предпоставка да се таксуват гражданите". Синята зона продължава да функционира от понеделник.

Километрични опашките от тежкотоварни автомобили на граничния пункт Кулата-Промахон, след като заради обилните снеговалежи снощи и Гърция, и България въведоха временни забрани за камионите. Стотици камиони чакат в аварийните ленти в граничните зони на "Промахон" и на "Кулата". Вчера гръцките власти въведоха забрана за пропускане на МПС над 3, 5 . Заради силни валежи от сняг снощи временно беше ограничено движението на камиони и в четири пътни участъка на наша територия. Заради липсата на достатъчно зони за паркиране, камионите  са изчакали отпадането на забраните и по самите пътни платна. Пропускането през границата и от двете страни върви поетапно. Към момента, тежкотоварни автомобили над 12 тона не могат да преминават  по пътя Сатовча-Доспат и Гоце Делчев-Катунци през Папаз чаир.  

Към 10:20 ч. е възстановено е движението на автомобили над 3.5 тона през ГКПП „Илинден“ в посока Гърция, както и движението на товарни автомобили над 12 тона по път III-197 Гоце Делчев – Доспат, съобщиха от АПИ.

Безразборното паркиране по улиците в Перник блокира снегорините, съобщи кметът Вяра Церовска. Има участъци, където не е почистено добре и снегопочистващата фирма ще бъде санкционирана. Заради обилния снеговалеж, пътната обстановка в общината е усложнена, но няма блокирани села и квартали. Общинският инспекторат извършва проверки за непочистени пространства пред магазини и фирми. Церовска призова перничани да почистят пред домовете си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Студът в Кърджалийско взе първа жертва

Студеното време и снегът в Кърджалийско взеха първа жертва за тази година. От измръзване е починал 77-годишен мъж в село Ауста, съобщиха от полицията. Мъжът е от близко село и вчера следобед е пътувал до средищния център Звездел да вземе пенсията си...

публикувано на 10.01.19 в 12:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

Активизираха се вулкани в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя,..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да..

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев...

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на..

публикувано на 04.07.24 в 20:32