Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдбата на гръцкото правителство зависи от 6-има независими депутати

Премиерът Алексис Ципрас (вляво) говори в гръцкия парламент преди вота на доверие на правителството му.
Снимка: БТА

Късно тази вечер се очаква гръцкият парламент да реши дали правителството на премиера Алексис Ципрас да продължи да управлява. По време на острите дебати опозиционната „Нова демокрация“ настояваше за предсрочни избори.

Ципрас сам поиска вот на доверие от парламента, след като лидерът на по-малкия коалиционен партньор „Независими гърци“ Панос Каменос подаде оставка от поста министър на отбраната заради несъгласие с договора от Преспа за новото име на Република Македония.

Преспанското споразумение ще бъде подложено на ратификация от гръцкия парламент още този месец, ако Ципрас оцелее на премиерския пост.

Депутатите от СИРИЗА защитават правото на правителството да получи продължаване на мандата, като изтъкват необходимостта да се приложат мерките по възстановяване на гръцката икономика.  Представители на опозиционните партии приканват премиера да подаде оставка

Изходът от вота е в ръцете на шестима независими депутати, които бяха изключени от парламентарните групи на опозицията заради декларирана подкрепа за споразумението.

След оттеглянето на „Независими гърци“ от управляващата коалиция Ципрас предложи сътрудничество на две леви партии, които отказаха.

Правителство на малцинството не е управлявало в Гърция от 60-те години на XX век, припомниха консерваторите от „Нова демокрация“.

Поискайте вот на доверие от избирателите заявиха на дебатите днес част от депутатите.

Преспанското споразумение със Скопие доведе до дълбока правителствена криза. Според СИРИЗА това е историческо решене за стабилността на Балканите, а според опозицията – нарушение на конституцията.

Защитниците на идеята „Македония е Гърция“ се подготвят за масови протести пред парламента в неделя. В северна Гърция се появиха плакати с лицата на депутатите от района, които ще гласуват за името Северна Македония- Прокуратурата разследва и отправени срещу тях заплахи.

Публикуваните днес последни социологически изследвания сочат, че СИРОЗА изостава вече с 15 пункта от „Нова демокрация“, а 70% от гърците не са съгласни с името Северна Македония за съседката си.

Дебатите по вота на доверие приключват тази вечер с поименно гласуване на депутатите. При осигурена подкрепа от 6 независими депутати не се очаква да падне правителството на Алексис Ципрас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Евакуират туристи на остров Крит заради пожарите

Критична е ситуацията с пожарите в Гърция. Евакуират туристи на остров Крит. Запалиха се пожари и близо до границата с България. До Драма и Ксанти се разпалиха нови пожарни огнища. Горят сухи храсти и дървета, като вятърът разпалва нови огнища и увеличава фронта на стихията. Пожарникари и военни действат за ограничаване на огъня...

публикувано на 08.08.24 в 19:38

Под наблюдение остава районът на пожара край селата Църварица и Илия

Районът на пожара край граничните села Църварица и Илия през целия ден, а и за предстоящата нощ, остава под наблюдение, след като се наложи да бъдат доугасени две огнища, разпалени от вятъра. Пожарът възникна в петък, обхвана над 1000 декара гори и бивши земеделски площи, изгоря и пчелин.  Днес екипи от пожарникари и горски служители обходиха..

публикувано на 08.08.24 в 19:31
Станислав Балабанов от ИТН след консултациите при президента.

Станислав Балабанов за консултациите: Проформа среща по конституционната процедура

Това, според нас, беше една проформа среща по отношение на спазването на конституционната процедура. Това каза пред журналисти Станислав Балабанов от "Има такъв народ" след консултациите при президента Румен Радев за назначаването на служебно правителство. Радев се консултира с партиите, избори на 20 октомври поискаха от ГЕРБ-СДС и БСП "На тази..

публикувано на 08.08.24 в 19:27

Протестиращи поискаха президентско вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование

Президентът да наложи вето на приетите вчера промени в закона за предучилищното и училищното образование, съгласно които се забранява пропагандата на сексуалност, различна от традиционната, в училища и детски градини.  Това поискаха протестиращи, които за втора поредна вечер се събраха на площад " Независимост" в София. "За нас това е притеснително от..

публикувано на 08.08.24 в 19:20

Безсрочно бедствено положение заради безводието в село Хаджидимитрово

Кметът на община Свищов обяви безсрочно бедствено положение за село Хаджидимитрово, заради безводието.  От днес за 500-е жители на Хаджидимитрово водният режим стана още по-драстичен. На четно число вода ще има половината село, а останалата част ще се водоснабдява на нечетно число. Може да има краткотрайни спирания на ниски зони, за да се достави..

публикувано на 08.08.24 в 19:15
Атанас Запрянов

Запрянов: Дали ще остана министър зависи от следващия министър-председател

Служебният министър на отбраната Атанас Запраняов отговори, че участието му в следващ служебен кабинет зависи единствено от решението на посочения от президента следващ служебен премиер. "Това не зависи от мен, зависи от министър-председателя. Той ще реши кой да бъде министър! Аз много пъти съм казвал, че съм фокусиран в този мандат, в тези..

публикувано на 08.08.24 в 19:12
Калин Стоянов пристигна в с.Петрово, за да се запознае с обстановката.

Стоянов отговори на критиките на ПП-ДБ, готов е да остане министър

"МВР не е лъжица за тяхната уста" - така министърът на вътрешните работи Калин Стоянов отговори на критиките на представители на ПП-ДБ, че ако той продължи да заема поста и в следващото служебно правителство, то предсрочните парламентарни избори няма да бъдат честни: "Много интересни твърдения, за пореден път, месеци след изборите. В..

публикувано на 08.08.24 в 19:09