Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита паметта на Св. Евтимий - патриарх Търновски

Снимка: архив

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Евтимий - патриарх Търновски. Св. Евтимий, патриарх Търновски, е роден около 1327 г. в знатен род от старата българска столица Велико Търново, съобщи БТА.

Съвсем млад се присъединява към монашеското братство на Килифаревския манастир, ръководен от Теодосий Търновски.

По онова време манастирът е известен книжовен център с голямо значение за Средновековна България и за другите славянски народи. В него заедно с Евтимий се учат видни богослови, литератори и историци.

После младият Евтимий дълго време учи във Византия, но разочарован се завръща в родината си и се усамотява в пещера, недалеч от Велико Търново. Там построява църквата "Св. Троица".

Около нея се събират негови ученици и създават манастир. В него Евтимий се заема с отговорната задача за подобряване на българския правопис въз основа на езика на Първоучителите - Светите братя Кирил и Методий. Извършва езикова реформа, като изгражда и установява литературен език, съзнателно отдалечен от говоримата реч, чрез който "изкуството да се плетат думи" достига съвършенство.

Патриарх Евтимий Търновски се счита и за един от най-изтъкнатите средновековни български преводачи. След избирането му за патриарх през 1375 г. Евтимий продължава да развива книжовна дейност. Превежда литургии, съчинява жития на български светци, пази ревниво православното наследство от еретични посегателства, полага грижи за бедни и страдащи. Прави и реформа на българските богослужебни книги, за да станат те по-разбираеми и да достигат до съзнанието и ума на вярващите.

При падането на Велико Търново под робство през 1393 г., Св. патриарх Евтимий остава като последен бранител на българската православна вяра и държава. Заради смелостта си е осъден на смърт, обаче става чудо и когато турският палач вдига ръка да го посече, ръката му се вцепенява, а мечът пада на земята. Последният български патриарх е заточен и умира около 1402 г.

Св. патриарх Евтимий Търновски е канонизиран от Българската православна църква през 15-и век и оттогава е включен в нейния празничен календар, а на 20 януари паметта му се почита и от другите православни църкви. У нас особено тържествено празникът се чества в манастира "Св. Троица" край Велико Търново, където светецът е работил със своите сподвижници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арести при спецоперация на полицията в Горна Оряховица

Полицията в Горна Оряховица задържа четирима души за кражби при специализирана полицейска операция тази сутрин срещу конвенционалната престъпност и срещу купуването на гласове за изборите. Започна и така нареченото "профилактиране" на криминалния контингент, за който на предишни избори е имало сигнали за изборна търговия. Кварталите..

публикувано на 04.10.24 в 09:58
Българският културно - информационен център в Босилеград

Годишнина от откриването на Културно-информационния център в Босилеград

Годишнината от откриването на Културно-информационния център на сънародниците ни Западните покрайнини ще бъде отбелязана в Босилеград. По този повод е подготвен музикално-поетичен спектакъл "С България в сърцето“, който ще се състои  от 18 часа местно време в салона на центъра.  Ще гостува група от София и СГО и Кюстендил.  През далечната..

публикувано на 04.10.24 в 09:57
Мила Минева

Мила Минева: Малко партии говорят съдържателно, още по-малко - за бъдещето

Много малко от партиите говорят съдържателно, а още по-малко от тях говорят за бъдещето . В момента, в който започнем да се занимаваме с проблемите, които хората имат, които искат да чуят, адресирани от политиците, тогава може би ще имаме и мобилизация за гласуване. Това коментира пред БНР Мила Минева – преподавател в Катедра "Социология"..

публикувано на 04.10.24 в 09:24
Джейхан Ибрямов

Адвокат за случая "Ибрямов": Възникват съмнения за политическа репресия

"Всяка злоупотреба е опасна. Особено опасна е злоупотребата с наказателното право , защото това е най-тежката форма на държавна репресия. Особено опасен е политическият популизъм в опит да се отговори на обществените очаквания за размерите на наказанията ." Това каза пред БНР адвокат Силвия Петкова, която ще говори за употребата на..

публикувано на 04.10.24 в 09:16
(18 август 1983 г.) Хеликоптер МИ-8 дневно налива около 100 тона бетон на най-високите носещи греди на виадукта

50 години от първата копка на АМ "Хемус"

На 4 октомври 1974 г. започва строителството на АМ „Хемус“. Първа копка прави председателят на Държавния съвет и първи секретар на ЦК на БКП Тодор Живков край село Яна (Софийско). Това е и ден първи изобщо от началото на изграждането на автомагистрални пътища в България. Началото на същинското строителство е предшествано от три години предварителни..

публикувано на 04.10.24 в 08:53
Снимката е илюстративна

Интензивен трафик на някои гранични пунктове с Румъния и Гърция

Интензивен е трафикът на някои гранични пунктове с Румъния и Гърция, показват данните към 6:00 часа тази сутрин на Главната дирекция "Гранична полиция" на МВР. Това съобщи БТА. На границата с Румъния движението е натоварено на ГКПП ''Кардам'' и ГКПП "Дуранкулак" на изход за товарни автомобили. Поради извършване на основен ремонт на българския..

публикувано на 04.10.24 в 08:34

Доц. Боян Хаджиев: Израел няма интерес от ескалация и пряк конфликт с Иран

"За съжаление, светът не е свят на хората, той е свят на геополитиката, на политическия реализъм. Първата жертва е истината. Втората жертва е цивилното население ". Това каза пред БНР доц. Боян Хаджиев, преподавател по международни отношения в УНСС, в коментар за конфликта в Близкия изток. Според него Израел нямат интерес от..

публикувано на 04.10.24 в 08:10