Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата даде на съд Живко Мартинов – Суджука

Живко Мартинов днес се яви в следствието като подсъдим по така наречения случай "Суджукгейт"
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура предаде на съд за изнудване бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото, придобило популярност като "Суджукгейт".

В обвинителния акт срещу Мартинов пише, че през 2012 -2013 година, когато е общински представител на ГЕРБ за Добрич и се е ползвал с голямо влияние в града, той принудил със заплаха бизнесмена Антон Проданов, с когото се познавал добре, да му даде 4 тона суров суджук, 30 кг филе „Елена“ и 30 кг телешка пастърма.

Обяснил му, че количеството е голямо, защото ще го носи на министър-председателя Бойко Борисов и на други „високи хора“ от ГЕРБ и го предупредил, че ако поръчката не се изпълни, ще го съсипе, защото Проданов вече бил вкаран в списъка на лицата с фирми, които трябва да дават. Последвали и заплахи за посегателство върху бизнеса му и даже за вкарването на бизнесмена в ареста. И понеже Антон Проданов знаел, че Мартинов се ползва с голямо влияние в града, приел заканите сериозно и с лични средства закупил продуктите за суджука и го доставил лично в офиса на Мартинов в центъра на Добрич с микробуса на свой познат, разказва обвинителният акт. Това се повторило още три пъти, като изчислената от спецпрокуратурата щета за бизнесмена, е малко над 36 000 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус (на преден план)

Германия планира допълнителна военна помощ за Украйна

Германското правителство планира да предостави на Украйна допълнителен пакет оръжия на обща стойност почти 1,4 млрд. евро до края на годината, въпреки че по-голямата част от бюджетните средства за военна подкрепа за Украйна вече са изчерпани. Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви пред информационна агенция ДПА, че Украйна ще получи нов..

публикувано на 20.09.24 в 02:05

Кипър ще модернизира университети със заеми от ЕИБ

Европейската инвестиционна банка отпуска на Кипър два заема на обща стойност 125 млн. евро за изграждане и модернизиране на университетска инфраструктура. Споразуменията за тях ще бъдат подписани днес в Никозия. Стартът на двете заемни споразумения ще бъде даден от вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Кириакос Какурис, който е на официално..

публикувано на 20.09.24 в 01:04
Дейвид Лами

Лондон призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“

Британският министър на външните работи Дейвид Лами призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“. По-рано той  призова британците  да напуснат Ливан, тъй като нещата могат „бързо да се влошат“.  Дейвид Лами отправи този призив по време на  официалното си посещение в Париж, където се срещна със свои европейскси колеги,..

публикувано на 20.09.24 в 00:10

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на законопроекта - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви: "Целта на този закон е да защитава..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че в началото на миналата година са предоставили на печатницата на БНБ изискванията за хартията,..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по..

публикувано на 19.09.24 в 19:57