Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследваха проблемни партиди инсулин след сигнал на "Хоризонт"

| обновено на 29.01.19 в 17:13
Снимка: БГНЕС

Пациентската организация Сдружение "Диабет и предиабет" сигнализира за проблемни партиди инсулин, закупени през октомври миналата година. В писмо до фирмата производител се посочва, че диабетно болни пациенти "изпадат в критични ситуации при приема на този инсулин".

В отговор на запитване на "Хоризонт" от фирмата производител съобщиха, че са извършили проверка на въпросните партиди и не са установени проблеми с качеството на продукта. От пациентската организация обаче се готвят да направят нови изследвания в независими лаборатории.

От сдружение "Диабет и предиабет" сигнализират, че е имало оплаквания от пациенти за две партиди бърз инсулин.

Даниела Миланова, майка на 17-годишно момче с диабет от Благоевград, сподели:

"Забелязахме при една от партидите, че имаше период, в който бием инсулина и все едно не действаше. Доста майки сигнализираха тогава. Може би тогава са изтеглили от аптеките тези партиди, но не мога да кажа какво се е случило. За нас инсулинът е животоподдържащ, така че задължително е той да бъде годен и да действа, защото ние на това разчитаме. По този начин ние поддържаме живота на нашите деца".

Марияна Александрова от сдружение "Диабет и предиабет" посочва, че проблемът може да не е в доставчика, а в съхранението в складовете:

"Повече от 20 сигнала са. По-малко от 10% от едната партида и по-малко от 5% от другата партида са флакони, които не са напълно окей. Все едно инсулинът е разреден. За нас е трудно да повярваме, че проблемът е на производствено ниво, защото няма как това да бъде пропуснато. Вероятно проблемът е, след като от представителството дадат инсулините на складовете, докато стигне до аптечната мрежа, има някакъв проблем при транспортирането и при съхранението. От фирмата също допускат подобно нещо, но казват, че вероятно това става в хладилниците на пациентите. Говорихме с адвокат днес, трябва просто да имаме доказателство и да отидем с тези флакони в две независими лаборатории и с тези вече данни можем да съдим фирмата, да искаме обезщетение".

Александрова подчерта, че не искат обезщетение, а генерално решаване на проблема:

"Лошото е, че около 9000 диабетици са в диабетните групи и ние го коментираме този проблем. И когато някой, например, му е последен флакон за месеца, ние изпращаме помежду си, което не е много окей, защото го изпращаме по обикновен куриер, без температурен режим и така може да се развали инсулинът, дори очакваме, че точно това е проблемът". 

Фирмата доставчик на цитирания инсулин съобщи за "Хоризонт", че веднага след запитване към тях от пациентската организация са извършили проверки на партидите. Сигналите са изследвани в специализирана лаборатория на компанията. Доказано е, че няма проблем с качеството на продукта и съответната информация е предоставена своевременно към лицата, които са подали сигналите. Резултатите доказвали високо качество на продукта и са комуникирани своевременно със съответните податели, както и с Изпълнителната агенция по лекарствата, посочват от фирмата.

Основателността на сигналите от представители на сдружение "Диабет и предиабет" не се потвърждават от наличните към момента данни, от липсата на информация от медицински специалисти за проблем в провежданото лечение и от резултатите от контролните анализи. Това се посочва в официална позиция на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) във връзка с журналистически запитвания относно отклонения в качеството на инсулин NovoRapid с партидни номера HR7H367 и HR7N701.

"Лекарственият продукт NovoRapid е разрешен по централизирана процедура (от Европейската комисия) и за същия не са получавани сигнали по системата за бързо уведомяване (Rapid Alert System) от Европейската агенция по лекарствата или други държави членки. По повод сигнали е изискана цялата налична информация от представителя за България на притежателя на разрешението за употреба - "Ново Нордиск Фарма" ЕАД. За партида HR7N701 не са получавани сигнали, а за партида HR7H367 има два сигнала през миналата година и два сигнала през тази година. По сигналите от 2018 г. на мострите, предоставени от пациентите, е извършен анализ в сертифицирана контролна лаборатория в Дания, като резултатите не показват отклонение в качеството. По сигналите от 2019 г. все още се очакват резултати“.

От ИАЛ уверяват, че в началото на ноември миналата година са извършили планова инспекция на системата за проследяване на лекарствената безопасност на "Ново Нордиск Фарма" ЕАД и пропуски и несъответствия не са установени.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре започва Нобеловата седмица на носителите на най-престижните научни призове

Утре, в деня на годишнината на нахлуването на "Хамас" в Южен Израел, с което започна година на кръвопролития и война в Близкия Изток, започва т.нар. Нобелова седмица, по време на която ще бъдат оповестени носителите на най-престижните научни призове в 6 категории, които да предложат оптимизъм насред световните кризи. Според експерти е трудно да..

публикувано на 06.10.24 в 21:48

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина жена, други двама са в тежко състояние

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина 55-годишна жена, а двама са в тежко състояние, настанени в ямболската болница.   Сигналът за инцидента на 278 км на магистралата в посока София,   е подаден около 16.00 часа, съобщиха от полицията в Ямбол. Лекият автомобил е напуснал пътното платно в дясно по посока на..

публикувано на 06.10.24 в 21:30

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Индийски производители на части за слънчеви панели са уверени, че могат да запълнят празнината, породена от изключването на част от китайския износ за американската зелена индустрия. Вашингтон обмисля да наложи допълнителни мита на вноса на соларни..

публикувано на 06.10.24 в 20:41

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията. Много е силна активността както в страната, така и в чужбина. Социалистите от ПАСОК направиха оценка на резултатите от евроизборите и решиха, че трябва да се смени лидера и ръководството на партията. По последни социологически проучвания реално социалистите са водеща опозиционна партия в..

публикувано на 06.10.24 в 20:26

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19, отчитат от здравната инспекция. Голямо е търсенето и на противогрипни ваксини, но те все още липсват в аптечната мрежа. От   средата на септември интересът към ваксинация срещу Covid-19 е голям, особено от хората над 60-65 години, уточни директорът на здравната..

публикувано на 06.10.24 в 20:21
Диаграма на 50 най-големи неврона в конектома на плодовата мушица

Първата в света диаграма на мозъка на мушица ще създаде революция в невронауката

Изследователи създадоха първата в света диаграма на мозъка на плодова мушица. Очаква се постижението да доведе до революция в невронауката и лечението на разстройствата на мозъка. Всичко, което правим мислим или чувстваме, произлиза от модел на дейност в мозъка ни, който е резултат от това как са свързани мозъчните ни клетки, обяснява..

публикувано на 06.10.24 в 20:19

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина, за да помогнат след опустошителните наводнения, отнели човешки животи по-рано тази седмица. Спасителни екипи от съседните на Босна и Херцеговина страни и от Европейския съюз се присъединиха към усилията за разчистване на разрушенията и издирване на хора, които все още са в..

публикувано на 06.10.24 в 20:14