Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иво Костов: Намесването ми в скандала "Ало, Банов съм" е абсолютно изкуствено

| обновено на 01.02.19 в 15:04
Работен момент от ремонта на Ларгото
Снимка: БГНЕС, архив

Познанството ми с Ангел Ангелов датира от времето, от което се познавам с Кирил Гератлиев - от около 15 години. Това заяви в интервю за предаването ни "Хоризонт за вас" доктор Иво Костов - анестезиолог и експерт по европейски програми с дългогодишна практика, чието име беше споменато в скандала "Ало Банов съм".

Като „абсолютно изкуствено“ определи в ефира на "Хоризонт" д-р Костов намесването си в скандала с цел „да може да стане по-медийно значим“. Именно за него се появиха публикации, според които той работи заедно с Ангел Ангелов в усвояването на европейски средства, както и че двамата имат общи имоти, а също и че са си разменяли като собственици дружества.

„Личните взаимоотношения и всякакъв вид бизнес начинания нямат никакво отношение нито към Министерство на културата, нито към Министерство на образование, както и към програми или проекти, движени от тях“, подчерта още д-р Костов:
„Никога не съм имал договори с тези институции от една страна, а от друга страна не бих си разрешил, след като съм подписал декларации за липса на конфликт на интереси и представлявам определена, сериозна работодателска организация да злоупотребя с подобен род контакти“.

„До този момент нито една от двете клеветящи страни не са посочили нито един факт, за да мога аз да имам причината да влизам в някакъв режим на обяснение“, добави д-р Иво Костов, според когото в момента "се хвърлят в пространството случайни, грозни думи", както и уточни, че „ще съди за клевета и набеждаване тези две личности, които аз наричам „политикоадминистратори“.

„Колкото повече хора влязат в един скандал, толкова той става по-обширен - това класическа ПР схема“, подчерта д-р Костов, според когото името на Ангел Ангелов не е ключово, за да се фокусира върху него вниманието:  
„В крайна сметка в Изпълнителната агенция за управление на Оперативна програма "Наука и образование" всъщност има група от четирима души, които са набедени от въпросния изпълнителен директор и Министерство на образованието е длъжно да излезе със становище за това как така в рамките на две години е сменило два пъти директорите на дирекциите за управление на риска и контрола, т.е най-важните дирекции в една изпълнителна агенция, за да може да бъде назначено трето лице - най-вероятно услужливо на сегашния изпълнителен директор", каза д-р Костов, както и обясни, че „има подадени оплаквания от тези четири личности в Инспектората на министерството към прокуратурата и текат някакви разследващи действия“.

„Има набедена група, която иска да не се проваля ОП "Наука и образование" и всички коментари, които са били може би в рамките на служебни разговори - предполагам от позицията на твърденията, изнесени в общественото пространство, са били в посока нещата да тръгнат“, уточни още д-р Костов, както и обясни, че „въпросите, които е задал“ в качеството си на член на Комитета за наблюдение са били „в посока нещата да се урегулират“, тъй като „държи българската наука да получава качествено финансиране“, както и да бъде обслужвана и подпомагана чрез „усвояване на средства по правилния начин“, а не „да се разпределят на случаен принцип и всичко да бъде прозрачно - в това число и да има електронни регистри кои от научните работници по кои проект и къде работи, за да няма двойно финансиране“. Именно това е предложил и самият -д-р Костов, обясни той в ефира на „Хоризонт“, но и подчерта, че предложението му е било отхвърлено:
„Явно прозрачността не е силното качество на сегашния директор на Изпълнителната агенция за управление на Оперативна програма "Наука и образование"“.

Д-р Костов обясни и че към момента няма общи бизнес проекти с Ангел Ангелов, а по повод появилите се информации, че имат общи имоти, той призова всеки, които се интересува „да провери Търговския регистър, който е публичен“. Относно думите на Кирил Гератлиев, че е имало теч на информация от страна на Ангелов към Костов на засадения на Комитета, експертът заяви:
„Казано е, че на заседание на Комитета един човек е отправил конкретни въпроси - кои от тези въпроси са били служебна тайна ми е много интересно и не са били достъпни в публичното пространство  преди това“, попита д-р Костов, както и посочи, че не знае на което точно заседание това се е случило.
„На 29 ноември 2018 г. беше заседанието на Комитета за наблюдение - абсолютно никой не се е обърнал към мен с въпрос по  конкретните теми откъде съм получил информация и дали тази информация е публична. нито към Комитета за наблюдение, които си има официален секретариат, нито от Изпълнителната агенция, нито от Министерство на образованието, нито от някой друг наблюдаващ орган“.

„Като експерт по европейски програми и проекти си давам абсолютната сметка от 20 години, че такива теми въобще не трябва да се засягат и никога не сме ги засягали“, акцентира още д-р Костов, който отчете да има случай Ангелов да е изнасял информация, както и да се среща всеки ден с него, „за да си говоря с него по теми, свързани с работата вътре в тяхната агенция“.
„Като член на Комитета за наблюдение мога да наблюдавам, да коментирам, както и да изисквам информация, за да съм сигурен, че парите се разходват по правилния начин първо и второ - действително са насочени към приоритети, които са важни за работодателите, защото по всички проекти, в това число и сегашните Центрове за върхови постижения и Центровете за компетентност, има задължително участие на асоциирани партньори - търговски дружества“, чието участие е задължително, добави д-р Костов, както и уточни, че именно работата на комитета е да защитава техния интерес.
  
Подробности можете да чуете от звуковия файл.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на законопроекта - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви: "Целта на този закон е да защитава..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че в началото на миналата година са предоставили на печатницата на БНБ изискванията за хартията,..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на "Дондуков" 2 са били обсъдени възможните терени, на които да се изгради музикалното съоръжение, така..

публикувано на 19.09.24 в 19:40

Регионалната комисия на НС прие законови промени, насочени срещу изборния туризъм

Парламентарната комисия по регионалната политика и местното самоуправление прие на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм".  Мнозинството в комисията се обедини около предложението гражданите със заличен единствен постоянен адрес..

публикувано на 19.09.24 в 19:26

Удължават с още месец забраната за износ на инсулинови лекарства

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец от утре.  Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и някои антибиотици действа от повече от 9 месеца и беше въведено заради затруднения на хората да намерят необходимите им..

публикувано на 19.09.24 в 19:22