Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

„Етър“-ът обяви конкурс за „бабини“ готварски рецепти

Новите „бабини“ рецепти ще допълнят богатия музеен фонд на „Етър“-а от традиционни, но и малко познати рецепти.
Снимка: „Етър“

Етнографският музей „Етър“ обяви тези дни конкурс за домакините, които пазят стари готварски рецепти и искат да ги споделят. За традиционни ястия, може и осъвременени, които приготвят за делник и празник.

Повод за конкурса и 55-ата годишнина от създаването на етнографския комплекс край Габрово, която ще бъде отбелязана през септември. Рецептите, които пазим от нашите баби, ще допълнят богатия музеен фонд от традиционни, но и малко познати рецепти от Габрово и селата в региона, събирани от специалистите по време на теренни проучвания.

Участниците в кулинарни фестивали в „Етър“-а са добавяли в годините към съхраненото познание за традициите в кухнята на този край, разказва уредничката Величка Илиева.

„Има много интересни ястия, както по начина на приготвяне, така и по наименованията. Например - конска попара, жътварски таратор, боб в гащи – за зеления боб, за който казват, че е в гащи…, белият мъж, който наистина е традиционен за този район, ожур божур, както и постен чушник“, обясни тя.

Гозбите, които слагали на трапезата си габровци били икономични, но вкусни.

„За всеки сезон се готви с пресни плодове и зеленчуци, а през зимата – най-много изсушени, но не и консервирани по друг начин или замразени. Много от рецептите са с малко продукти и много икономични, но в същото време здравословни.

Като се заговори за икономия, безспорният символ на пестеливостта на местните домакини са прословутите „такъми“- така се наричат нанизите от охлювени черупки, които се слагали в яденето, после се изваждали и се прибирали за следващо готвене и така се ползвали  многократно.

 Има обаче легендарни гозби от габровския край, достойни за богата трапеза. Като тази за кокошка, пълнена с тарос.  Ястието е известно с това, че впечатлило турския султан Абдул Меджит и той дал кесия с жълтици за построяването на стария каменен мост в центъра на Габрово. Разрешението за построяване на Соколския манастир, разказва историята, също било взето благодарение на кокошката, пълнена с ориз, моркови и тарос.

В пожълтелите бабини рецепти има и много баници с различни плънки – в Габровско, а и не само, я редят с щир, коприва, с листата от цвекло.

Стара рецепта за тиквена баница пази 75-годишната Радка Лазарова. Вкусотия, хем сладка, хем солена, а и по-различна от познатия тиквеник.

„Взема се около 600 грама тиква и се нарязва на много малки локумчета. Задушава се на пара, изважда се, изцежда се и с вилицата се намачква и се слагат само два жълтъка… и се обърква бавно, внимателно, да не стане на каша. Слагат се два листа (за баница), вече се ползват готови, намазват се с мазнина, слага се плънката, поръсва се със захар и се навива. Нарежда се в продълговата тавичка. Отгоре се поставя разбито сирене – 200-250 г, с два жълтъка, кисело мляко – колкото чаша за кафе, много малко сода. Понадупчва се с вилица и се пече“, разказа тя.

Рецептата за тиквена баница, както и всякакви други традиционни и осъвременени очакват организаторите на кулинарния конкурс. Информацията за необходимите продукти, съотношението, в което се смесват и начина на приготвяне на гозбата, е важно да е придружена със снимки на ястието, тъй като рецептите ще бъдат публикувани във Фейсбук страницата на музея.

Организаторите разчитат да се включат домакини не само от региона, а от цялата страна, да опишат и вкусотиите, без които не минава празник.

Най-добре познати са ястията за Бъдни вечер и Коледа, но с това не се изчерпва кулинарната традиция, спазвана в миналото.

За някои храни от празнично-обредната трапеза припомня уредничката от „Етър“-а Величка Илиева.

 „На Голяма Богородица се вари пиле, на Петров ден се ядат първите ябълки петровки, на Свети Харалампий- питка с мед задължително

Старите готварски рецепти в днешното ново, откъм начини за комуникация време, ще бъдат представени във фейсбук страницата на музея „Етър“, а след това посетителите ще определят при коя домакиня ще отиде наградата от конкурса.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Болницата в Белоградчик

Опит за приватизация на болницата в Белоградчик. Ще я спаси ли от фалит?

70% от дяловете на болницата в Белоградчик ще бъдат приватизирани. Процедурата ще бъде открита след решение на Общинския съвет. Целта е лечебното заведение да бъде спасено от фалит .  Решението е взето по предложение на кмета на Белоградчик Боян Минков, който го аргументира с лошото финансово състояние на болницата и реалната опасност от фалит..

публикувано на 23.01.25 в 06:19
Дора Симеонова

Кои са най-подходящите места за посещение в началото на годината

Кои са най-подходящите места за посещение в началото на годината? Препоръки ни дава пътуващия инфлуенсър Дора Симеонова: " Първите ми посещения бяха в приказни зимни места в нашата страна, в къщи за гости. Вече бяхме на Боровец и Пампорово . Миналата година най-вълнуващото ми посещение беше в Тайланд, на остров Пукет , което за две седмици ни..

публикувано на 22.01.25 в 10:37
Кипърският шампион АПОЕЛ и Георги Костадинов се разделиха

Кипърският шампион АПОЕЛ и Георги Костадинов се разделиха

Кипърският шампион АПОЕЛ (Никозия) обявява приключване на сътрудничеството си с футболиста Георги Костадинов, съобщи клубът на страницата си в интернет. Костадинов си тръгва от Никозия след 2,5 години сериозно присъствие, като е изиграл общо 89 мача с АПОЕЛ във всички турнири, вкарал е 6 гола и е подал 4 асистенции. С жълто-синия екип той..

публикувано на 21.01.25 в 22:04
Проф. Колин Прайс

Могат ли и трябва ли мобилните телефони да предупреждават за бедствия или катастрофи?

При природни бедствия: тежки бури, наводнения и пожари по телефона предупреждават намиращите се наблизо хора за опасността, като дори я изчисляват в процент и поставят жълт или червен код. Израелска иновация показва точно обратната корелация: мобилните телефони (с вградените си сензори) могат по-рано от метеорологичните станции и постовете на..

публикувано на 21.01.25 в 10:51
Асен Миланов

Енергийният терапевт Асен Миланов: Благодарният човек не мрази другите!

Във връзка с Международния ден на най-учтивата дума "Благодаря" , който беше преди дни, ви срещаме с енерго терапевт Асен Миланов . Тази дума е разменна монета, която остойностява нашата признателност за направеното ни добро . Замислете се само колко пъти на ден благодарите на някого или за нещо на глас или на ум. Това е дар на блага,..

публикувано на 13.01.25 в 18:10
Вени Марковски

Вени Марковски: Да се установи практика за ненасърчаване на зловредно съдържание

Трябва да се намери точният баланс между свободата на словото , която не трябва да бъде накърнявана,  и свободата на хората да не бъдат подвеждани чрез фалшива и манипулирана информация . Това каза пред БНР Вени Марковски, съосновател и председател на Българското интернет общество, във връзка с обявените от главния изпълнителен..

публикувано на 12.01.25 в 12:39

Хлебопроизводители в Силистренско: Ако има завишение, ще е с 10 ст., не с 10-15%

По-скъп хляб купуват вече и в Силистра. Увеличението в търговската мрежа е от 20 до 40 стотинки . Според производители толкова рязко покачване на цените не е оправдано. На същото мнение са и потребителите. Доскоро един от най-евтините хлябове беше на цена от 1,50 лева, а днес се продава вече за 1,90 лева , показва проверка в магазините...

публикувано на 10.01.25 в 10:17