Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армията започва кампания за попълване на 25% недостиг от войници

Президентът Румен Радев се запознава със състоянието на армията ни на годишната конференция на началника на отбраната

Близо 3 хиляди войници трябва да назначи българската армия, заяви зам.-началникът на отбраната ген. Димитър Илиев (вляво) в Стара Загора.
Снимка: Министерство на отбраната

Президентът Румен Радев ще се запознае днес с анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия. Това ще стане на годишната конференция на началника на отбраната генерал Андрей Боцев.

Същевременно данни на Министерството на отбраната сочат, че 25% е недостигът на войници в армията, а най-много незаети места има в сухопътните войски.

За да бъде популяризирана военната професия и попълнени незаетите места, от ведомството започват информационна кампания. Началото ѝ ще бъде дадено днес в Стара Загора.

Близо 3 хиляди войници трябва да назначи българската армия, за да бъдат окомплектовани различните родове войски, заяви зам.- началникът на отбраната генерал- лейтенант Димитър Илиев.

Ако през 2013-14 година е имало по 5-има кандидати за място, в момента трудно младите хора се решават да се обвържат с тази професия. Генерал Илиев сподели, че за последните две години интересът все пак се повишава и за миналата година 700 души са напуснали службата, но са назначени нови 800.

Кандидатите трябва да имат поне средно образование и да са физически здрави. Стартовата заплата е в размер на 900 лв., а има и добавки, свързани с дежурства, наряди и мисии.

„В Армията за всяка прослужена година се добавят 2% (към основната заплата - б. р.), но не повече от 40% за целия срок на службата. Има и редица допълнителни възнаграждения“,  каза ген. Илиев.

Кандидатите трябва да бъдат на възраст до 28 години и да могат да служат до 46 години. Първият договор е за 3 години и при напускане се получава по една заплата за всяка прослужена година, но не повече от 10.

Информационната кампания на министерството включва демонстрация на военна техника, изнесени приемни, които ще информират по всички въпроси и концерт на Ансамбъла на армията.

Кампанията ще се проведе в повечето големи градове на страната  и всички областни центрове, като краят ѝ е на 29 октомври във Велико Търново.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

Анализ: Висшето образование води до 90% заетост и средна годишна заплата 25 000 лева

54% от учениците са функционално неграмотни по математика, а само 1/3 от населението покрива базовото ниво на дигитални умения, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Проучването разкрива основно какви са пропуснатите ползи в образователната система заради липсата на важни реформи, както и някои слабости на системата. То бе представено..

публикувано на 02.10.24 в 20:34

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври

Заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи националният авиационен превозвач. Мярката се налага с цел осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед ситуацията в Близкия Изток,..

публикувано на 02.10.24 в 20:09

Фермери искат среща с властта и са готови за протести

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за провеждане на спешна среща с Министъра на финансите и Министъра на земеделието  за да се договори незабавното изплащане на средствата по т.нар Украинска помощ. Земеделците предупреждават, че забавянето на помощта ще ги изкара на улицата. Готовност за протести изразяват и от още няколко..

публикувано на 02.10.24 в 19:55
Синът на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил, получи условна присъда заради закана за убийство

Условна присъда за сина на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил

Софийският районен съд призна за виновен Васил Михайлов, син на прокурора от Перник - Бисер Михайлов, за една от общо четирите закани за убийство по адрес на Боряна Рангелова и го оправда за останалите три.  Съдът го осъди на една година и осем месеца условно лишаване от свобода с четири години изпитателен срок. Присъдата подлежи на протест...

публикувано на 02.10.24 в 19:34
Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони

Г-7: Дипломатическо решение на конфликта в Близкия изток все още е възможно

Лидерите на Г-7 обявиха, че дипломатическо решение на конфликтите в Близкия изток "все още е възможно“. То беше публикувано след края на виртуалната среща на лидерите на Г-7, която беше свикана от италианския премиер Джорджа Мелони в качеството ѝ на ротационен председател на групата. Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на..

публикувано на 02.10.24 в 19:13
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на "Хизбула" в Ливан

След противоречиви съобщения вчера, днес и ливанската шиитска групировка "Хизбула", и израелската армия потвърдиха за сблъсъци на територията на Ливан. Израелското командване изпрати подкрепления от пехотни и бронирани части към северната си граница. Съобщи и за първите жертви в започналата във вторник през нощта сухопътна операция - в схватките с..

публикувано на 02.10.24 в 19:05
Министър-председателят Димитър Главчев (вторият отляво надясно) обяви, че няма актуални заплахи за България във връзка със ситуацията в Близкия изток

Премиерът: Няма актуална заплаха за сигурността на страната

"Няма актуална заплаха за сигурността на страната". Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев след заседанието на Съвета за сигурността към Министерския съвет във връзка със ситуацията в Близкия изток. "Обединихме се около това да призовем за деескалация на конфликта в Близкия изток, което е в синхрон с европейската позиция", каза още..

публикувано на 02.10.24 в 18:56