Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Париж и Берлин се споразумяха за „Северен поток 2“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция и Германия са постигнали компромис, който позволява Берлин да остане водещ преговарящ с Русия за газопровода „Северен поток 2“, сочи проектодокумент, предаде АФП.

До по-рано днес имаше спекулации, че Париж иска да блокира водещата роля на Берлин в проекта, който трябва да свърже Русия и Германия по дъното на Балтийско море.

Позицията на Франция се смяташе за ключова на днешното гласуване на посланиците на страните членки в ЕС, дали да бъдат започнати преговори с Европарламента за поправки в газовата директива на ЕС. Промените имат за цел да приложат правилата за либерализация на пазара към газопроводите от трети страни. Берлин се бори против това, тъй като може да се окаже, че „Северен поток 2“ не отговаря на правилата на общността. 

„Париж не е нито за, нито против „Северен поток 2“, подчерта обаче френски дипломатически източник.

Газовата конфронтация между Германия и Франция идва, след като миналия месец лидерите Ангела Меркел и Еманюел Макрон подписаха нов договор в Аахен, с който препотвърдиха тясното си сътрудничество. 

„Германия и Франция са в постоянен контакт по въпроса“, каза днес говорителят на германското правителство Щефан Зайберт. На свой ред Москва изрази надежда, че страните от ЕС ще преодолеят различията си за газопровода, чийто строеж вече е започнал. „Продължаваме работата и смятаме, че това е най-сигурният начин за доставки на газ в Европа“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Против газопровода категорично се обявява американският президент Доналд Тръмп.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

"Северен поток" 2 се натъкна на ново препятствие

Един от големите енергийни проекти на Русия в Европа "Северен поток" 2 се натъкна на ново препятствие днес. Франция обяви, че ще подкрепи промяна в европейската директива, така че така нареченият "Трети енергиен пакет" да бъде приложен не само..

публикувано на 07.02.19 в 18:30
Ангела Меркел

Меркел: „Северен поток 2“ няма да ни направи зависими

Германия няма да стане зависима от руски газ заради проекта за тръбопровод „Северен поток 2“, заяви днес германската канцлерка Ангела Меркел и подчерта, че е ключово Украйна да остане транзитна държава, предаде Ройтерс. „Няма да станем..

публикувано на 07.02.19 в 15:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича крайният срок, до който кандидатите за генерален директор на БНР могат да подават документи в СЕМ

Днес в 17 часа изтича крайният срок, в който кандидатите за участие в процедурата за избор на генерален директор на Българското национално радио могат да подават документите си в Съвета за електронни медии. Самият избор ще се състои на 17-и..

публикувано на 20.09.24 в 07:22

Русия е обстрелвала старчески дом в град Суми, има жертви

Руските сили удариха през изминалия ден дом за възрастни хора в украинския град Суми. Нова вълна от въздушни удари беше насочена и към енергийния сектор на страната.  Един човек е загинал, а 13 души са били ранени при руския обстрел в старчески дом в..

публикувано на 20.09.24 в 07:11

Определени зони или пълна забрана на тротинетки искат в Благоевград

Предимството на електрическите тротинетки,  като екологично моторно превозно средство е на път да отстъпи пред проблемите и инцидентите, които се увеличават и в Благоевград.  Все повече са хората, които  настояват за ясни правила, контрол и..

публикувано на 20.09.24 в 07:10

Трима министри на парламентарен контрол

Министри от служебното правителство ще участват в петъчния парламентарен контрол.  Служебният министър на правосъдието Мария Павлова трябва да обясни пред народните представители какви са мерките за установяване на подправени документи, представени в..

публикувано на 20.09.24 в 06:59

Забраната за износ на инсулин се удължава с още месец

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец .  Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и антибиотици действа от..

публикувано на 20.09.24 в 06:55
Университетската болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен

Клиника по нефрология в Плевен ще носи името на лекаря, направил първата диализа извън София

Клиниката по нефрология в Университетската болница "Д-р Георги Странски" вече ще носи името "Д-р Ангел Монов". Инициативата е посветена на 50-годишнината от началото на хемодиализното лечение в града - дело на живота на д-р Ангел Монов, ръководил..

публикувано на 20.09.24 в 06:53

Ветроходно събитие и екоинициатива се обединяват за почистване на район край язовир "Искър"

В събота, 21 септември, паралелно с ветроходно събитие на язовир "Искър" ще се проведе екологична акция по почистване на район в околността. Участниците в спортното събитие ще почистват рано сутринта , а събирането на доброволците е планирано за..

публикувано на 20.09.24 в 06:26