Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна демонтажът на срутилия се преди 6 месеца мост "Моранди" в Генуа

Снимка от официалния профил на Централна спешна помощ, техническа помощ и противопожарна защита

В италианския град Генуа започнаха дейностите по премахването на моста „Моранди”, намиращ се на магистрала A10, чиято централна част се срути на 14-и август миналата година. Загинаха 43-ма души, а над 500 напуснаха домовете си намиращи се под моста, които също ще бъдат разрушени.

От ранни зори граждани на Генуа се изкачиха на съседен на моста „Моранди” хълм, за да се сбогуват с този символ на града, защото демонтажът му започна официално днес с премахването на западния участък. Няма да се използва експлозив, а само специална техника. 

В Генуа пристигнаха премиерът Джузепе Конте и транспортният министър Данило Тонинели. Конте каза, че се прави всичко възможно новият мост да бъде готов до края на годината, а кметът на Генуа Марко Бучи уточни, че пускането му в експлоатация ще стане най-вероятно през април догодина. 

Новият мост е по проект на световноизвестния генуезки архитект Ренцо Пяно. Изграждането му възлиза на 202 милиона евро и ще го извърши голям италиански строителен концерн, а не концесионерът „Аутостраде”, който ще поеме тези разходи. Премахването на източната му половина заедно с жилищата под нея ще започне в края на март. 

Разследването за срутването на моста продължава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Похарчихме получените пари по ПВУ за текущи нужди

Парите по Плана за възстановяване и устойчивост са ни нужни, за да стартираме проектите до края на 2026 г., освен, ако ЕК не направи промяна в сроковете за държави като нас. Това сподели Румен Гълъбинов, икономист и бивш зам.-председател на КФН, в интервю пред БНР. Той уточни, че до края на 2026 г. имаме да получаваме повече от ¾..

публикувано на 18.09.24 в 15:15
Ограждения върху залети площи по бреговете на река Елба в Дрезден, 17 септември 2024 г.

Дрезден е в предпоследна степен на тревога, жертвите на наводненията в Европа достигнаха 22

Жертвите от катастрофални наводнения в Източна Европа са най-малко 22, съобщиха властите в Австрия, Полша, Чехия и Румъния .  В засегнатите от наводнения региони в Централна Източна Европа ситуацията остава напрегната Най-малко 19 души са загинали при наводненията в Централна Европа, предизвикани от бурята "Борис" Доброволци и..

публикувано на 18.09.24 в 15:15

12 са вече жертвите от експлозии на пейджъри в Ливан

12 души достигна броят на жертвите от координираните експлозии на пейджъри в Ливан вчера, съобщи Ройтерс като цитира ливанският здравен министър Фирас Абиад.  Вчера стотици пейджъри на членове на проиранската ливанска групировка "Хизбула" избухнаха едновременно и взеха жертви и раниха близо 3000 души.  Сред ранените е и иранският посланик в Бейрут...

публикувано на 18.09.24 в 14:57

Летците Петко Димитров и Венцислав Дункин са повишени посмъртно във военно звание

Двамата пилоти - Петко Димитров и Венцислав Дункин,  загинали в петък при катастрофата на учебно-боен самолет L-39ZA , са повишени посмъртно във военно звание. Това съобщи Министерството на отбраната. На 13 септември при подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево" катастрофира учебно-боен самолет L-39 ZA. Загинаха двамата пилоти..

публикувано на 18.09.24 в 14:56
Добромир Иванов

Добромир Иванов: Ресор "Иновации" дава възможност да се повдигнат много въпроси извън него

Ресорът на Екатерина Захариева дава възможност да се повдигнат много въпроси извън него , свързани с ефективността на изразходване на средства в ЕС, с дерегулациите, с твърде многото бюрокрация, които задушават предприемаческата инициатива.  Това каза пред БНР Добромир Иванов, главен изпълнителен директор на Българската предприемаческа асоциация..

публикувано на 18.09.24 в 14:32

Данъчните са проверили близо 4 100 търговски обекта по Черноморието от юли до септември

Националната агенция за приходите е проверила близо 4 100 търговски обекта по Черноморието от края на юли до средата на септември. При част от проверките са изземани пари от каса с цел погасяване на задължения към хазната, съобщават от институцията.  В повечето от контролните действия на приходната администрация са се включили и публични изпълнители,..

публикувано на 18.09.24 в 14:31

ЕК отпуска на Кипър 152 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост

Европейската комисия даде "зелена светлина" за отпускането на Кипър на 152 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост. Островната държава е получила досега над 21% от предвидените по него средства. Кипър е изпълнил 37 от 38-те основни етапа и цели, свързани с искането за изплащане на втория и третия транш по Плана за възстановяване и..

публикувано на 18.09.24 в 14:11