Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свръхтеглото е рисков фактор не само за диабет и хипертония, но и за развитие на рак

Бариатричната хирургия спасява при тежко затлъстяване

60 на сто от пълнолетното население у нас е с наднормено тегло

Снимка: БГНЕС

Почти 1,5 милиона души у нас са със свръхтегло. Страната ни е на едно от водещите места в Европейския съюз по честота на затлъстяването в детска възраст.
       

В България съществува и се прилага успешно оперативно лечение на болестното затлъстяване. Методът, наречен бариатрична хирургия, повлиява ефективно всички съпътстващи наднорменото тегло заболявания. В Александровска болница са оперирани 40 пациенти с тегло над 147 кг по метода на бариатричната хирургия. Само за първата година след интервенцията теглото им е намаляло средно с 50 кг.

Причина за затлъстяването е не само прекаляването с храна, причините са комплексни, изтъква Валентин Събков, успешно лекуван с операция в Александровска болница.

„Всички минахме от ада към рая. Родихме се, благодарение на този екип. Ние сме техните деца.“

Затлъстяването е европейски проблем и оперативното му премахване е нов живот за хората със свръхтегло, казва д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, диетолог в болницата и председател на сдружение за проучване на затлъстяването.

Установени са над 195 са усложнения, настъпващи във връзка с наднорменото тегло и затлъстяването, посочи тя.

„Отдавна вече се знае, че затлъстяването не е просто козметичен проблем. Това е хронично заболяване, което води до редица усложнения. Не само тези, които вече сме чували -  захарен диабет тип 2, артериална хипертония, но и много други, свързани с психическото здраве на хората. Много ракови заболявания са свързани именно със затлъстяването.“

България през последните 20-30 години се включва в негативните европейски е световни тенденции. Близо 60 на сто от населението над 18-годишна възраст страда от наднормено тегло, докато около 20% са със затлъстяване, отбеляза още д-р Дърленска.

Колкото по-висок е индексът на телесната маса, толкова повече нараства и смъртността, предупреди д-р Константин Гроздев от Клиниката по хирургия към Александровска болница, който основно оперира болните.

По думите му, от бариатрична хирургия се нуждаят хора, чийто Индекс на телесната маса е над 35. 

„Лечението на затлъстяването е комплексно. Не може да има универсална диета, която да помогне на всеки пациент. Трябва да е строго индивидуален диетичният режим. Физическа активност. При много пациенти помага и поведенческа психотерапия. Медикаментозно лечение, когато е възможно“, обясни д-р Гроздев.

Той е на мнение, не се дава достатъчно гласност на лечението чрез бариатрична хирургия. При хората с тежко затлъстяване този метод на лечение е препоръчителен, защото според статистиката вероятността те да се справят с килограмите си консервативно, без хирургия, е по-малка от 5%. 

„Нещо повече - бариатричната хирургия позволява, освен да се редуцира теглото на пациентите до здравословните килограми, да настъпи ремисия на доста от техните придружаващи заболявания“, коментира той.

Засега операцията не се поема от Здравната каса и струва 11 хиляди лева, но разходите за част от изследванията и следоперативното проследяване се поемат от Касата.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Ирене Планк: Източните и западните германци сме едно цяло. Никой не иска ново разделение!

На 3-ти октомври Германия отбеляза 34 години от обединението, което се случи след падането на Берлинската стена на 9-ти ноември 1989 г. Повече от три десетилетия са минали от тази историческа нощ. Еуфорията и радостта са притъпени. В обединена Германия разделителните линии са все още ясно изразени. Всеки втори източногерманец смята, че в нова Германия..

публикувано на 05.10.24 в 11:55
Херберт Кикл, лидер на спечелилата парламентарните избори в Австрия Партия на свободата

Паул Шмид: Щом националисти популисти печелят изборите, значи в обществото са настъпили промени

Без миграцията нямаше да има крайна десница - това важи не само за Австрия, а изобщо за европейските десни популисти, които без съмнение са във възход. През цялата седмица след парламентарните избори в Австрия, спечелени от крайнодясната "Партия на свободата", обществената дискусия се върти около това как да бъде изолирана една демократично..

публикувано на 05.10.24 в 11:45
 Ирина Николова

Ирина Николова: Програмата по метода "Кастрирай и върни" не работи

Проблемите в общинското предприятие "Екоравновесие" могат да се решат само, ако всички работим заедно. Имаме нужда от доброволци да ни помагат, за да се справим с наследените проблеми. Това заяви кметът на София Васил Терзиев след протест на защитници на правата на безстопанствени кучета , проведен на 12 септември.  На 30 септември беше открита..

публикувано на 05.10.24 в 08:00

Има ли план как да пренастроим енергетиката?

Пропуснахме 10 години възможността, така че да подготвим енергетиката ни за днешната ситуация. Сега имаме сблъсък на лобита. Тези средства, които се гласуват по ПВУ, няма да отидат като инвестиции в адаптация на въглищния район . Това каза енергийният експерт Илиян Василев в интервю пред БНР.  Според него без въглищни централи не..

публикувано на 04.10.24 в 16:23

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48