Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Маринов: Дали един филм ще те промени, това е въпрос на личен избор

| обновено на 01.03.19 в 18:33
Актьорът Димитър Маринов, който развя българското знаме на церемонията „Оскар“, на която за най-добър филм беше отличен „Зелената книга“.
Снимка: Ройтерс

Сценарият на филма „Зелената книга“ беше първият, който като прочетох, се разплаках. Това призна пред БНР актьорът Димитър Маринов. Лентата с негово участие спечели най-престижното отличие, връчвано от Американската филмова академия - награда „Оскар“ за най-добър филм.

„Първото впечатление от целия сценарий след прочитането му беше това чувство за надежда и обединение между две абсолютно противоположности във всяко едно отношение, включително спиритуално, социално и етническо. Как те биха могли да се съберат в едно, да са затворени в един автомобил и да пътуват през цялата страна и да намерят допирни точки. И не само да започнат вътрешно да се променят, да се разбират, да започнат респективно и да се уважават, благодарение на това, че се слушат и не само, дават шанс и да се чуят. Това е нещото, което страшно много липса и то особено в днешно време“, подчерта Маринов в предаването „Хоризонт за вас“.

„Колко би било по-лесно да се отстрани емоцията за момент, да се размисли и да се почувства, и да се изчака другата страна - максимално противоположна, просто да си каже мнението. И дори да те разгневи, дори да те ядоса, дори да те изнерви - да успееш да запазиш този авторитет и достойнство, както и да имаш търпение да изслушаш, а в следващия момент да се опиташ да се поставиш от другата страна и да усетиш. Мисля, че в днешно време това ни е страшно необходимо“, добави актьорът.

„В този сценарий тези двама души - от абсолютно противоположни светове, как успяха по някакъв начин да намерят общ език, а не само да намерят един нов общ свят. Както виждате и от филма, те не си стават първи приятели - тотално да променят целия си живот и всичките си идеи, но те започват да го правят, което вече е надеждата, че явно ще се стигне до този момент, както казва в една своя реплика моят герой, за да си променят сърцата и да станат това, което всъщност те би трябвало да бъдат“, разказа още Димитър Маринов.

„Лично за мен има редица филми, които са ме накарали дълбоко да се замисля и да открия неща, които не съм ги знаел“, добави актьорът, според когото „всяко едно изкуство в основата си е подтикнато от любов, добри чувства и желание за интегриране и променяне на съзнанието, но в положителното, доброто, красивото, по-хармоничното“.

„Дали един филм ще те промени, това е въпрос на личен избор“, каза още Маринов, както и сподели, че работата с екипа на „Зелената книга“ го е променила към по-добро.

„Тази година имаше много контраверсии за Оскарите“, коментира още актьорът, давайки за пример статия в „Дейли нюз“, от която става ясно, че „филмът „Зелената книга“ от 50 години насам е филмът, който е претърпял най-жестока контраверсия и му се е хвърлило най-много кал“:

„Аз, бидейки част от този проект и знаейки вътрешната кухня на този проект, знаейки мненията и знаейки фактите, каквито са ми представени и казани, и след това, четейки обратното и критиките, и атаките - аз си правя сметката сам за себе си и преценявам на кое искам да вярвам и на кое не. Но истината е следната - колкото повече се говори за един филм, толкова значи, че филмът има смисъл и е достоен за говорене“.

„Много съм горд и щастлив от факта, че България се вълнува и аз затова го направих“, сподели още актьорът, който развя българското знаме по време на раздаването на наградите „Оскар“ в „Долби тиътър“ и който определи себе си като „родолюбец“, а не „патриот“.

Интервюто с Димитър Маринов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57