Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Володимир Зеленски остава фаворит за президент на Украйна

Володимир Зеленски
Снимка: Kvartal95

Украинският комик Володимир Зеленски остава фаворит за президентския пост в Киев, сочат последните социологически проучвания, цитирани от Ройтерс. Актьорът Зеленски е известен с ролята си на президента на Украйна в телевизионен сериал.

Именно липсата на опит в политиката е това, което притеснява експертите, заяви депутатът Сергей Лешченко.

 „Откривам доста прилики между Тръмп в САЩ и Зеленски в Украйна, защото и двамата са телевизионни звезди. И двамата продават на хората мечтата, а народът е готов да приеме тази фантазия, защото е уморен от политиците от старата класа“, отбеляза Лешченко.

41-годишният Зеленски има повече от 2 700 000 последователи в социалните мрежи, докато настоящият държавен глава Петро Порошенко е с едва 194 000. По данни на социолозите подкрепата за актьора е основно сред украинците между 18 и 30 години. Вчера Зеленски се обяви за преговори с Русия с цел край на конфликта в Донбас.

Президентският вот предстои на 31 март. В анкетите след Зеленски се нареждат Порошенко и експремиерката Юлия Тимошенко. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Владимир Зеленски

Комик е фаворит за президент на Украйна

Украински комик, който играе президента на страната в телевизионен сериал, е настоящият фаворит за поста в реалния живот след изборите на 31 март, сочат последните социологически проучвания, предаде АФП. Срокът за регистрация на кандидатите..

публикувано на 05.02.19 в 10:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националният осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото..

публикувано на 05.07.24 в 10:41
Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

"Това е поругаване паметта": Родолюбиви организации срещу решението за Войнишкия паметник

Ще се проведе нов конкурс за изграждане на Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк, след като кметът Васил Терзиев прекрати процедурата.  Председателят на журито, одобрило победил - д-р Валентина Иванова, отхвърли посочените..

публикувано на 05.07.24 в 10:25
Станислав Балабанов

Станислав Балабанов: Поредни предсрочни избори ще задълбочат политическата криза

Поредни предсрочни избори ще задълбочат политическата криза. Това заяви в кулоарите на парламента зам.-председателят на парламентарната група на ИТН Станислав Балабанов.  Той увери, че ИТН са готови да получат третия мандат, за да дадат алтернатива на..

публикувано на 05.07.24 в 10:23

В Иран гласуват за президент на втори тур

Започна гласуването на втория тур на президентските избори в Иран. На балотажа се явяват реформистът Масуд Пезешкиян и твърдолинейният Саид Джалили при сравнително близки резултати на първия тур - съответно над 42 и близо 39 процента от..

публикувано на 05.07.24 в 10:13

Рекорден брой американци на път покрай Деня на независимостта

Рекорден брой американци пътуват по случай почивните дни около националния празник - Денят на независимостта. Асоциацията на американските автомобилисти изнесе данни, че близо 71 милиона души са се отправили на път в дните около националния..

публикувано на 05.07.24 в 10:06
Димитър Главчев

Главчев категоричен - няма зависимости от политически лидери

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев отрече да има зависимости от лидери на политически партии при назначаването на областни управители. В блицпарламентарния контрол той отговори на въпрос на лидера на "Възраждане"..

публикувано на 05.07.24 в 09:54
Делян Пеевски

Петър Бояджиев: Пеевски ще продължи да напредва като трактор

" Пеевски кара влака, той няма нужда от излишен сблъсък. Той спокойно напредва като трактор и ще продължи да напрeдва, но той няма нужда от показност ".  Това коментира пред БНР Петър Бояджиев, политически емигрант и дисидент от преди 89-та, който..

публикувано на 05.07.24 в 09:22