Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният кънки съюз публикува статия за Евгения Раданова

Евгения Раданова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Легендата Раданова вдъхновява България за Световното първенство по шорттрек". С това заглавие Международния кънки съюз (ISU) публикува на официалната си страница материал за българския отбор и Евгения Раданова преди шампионата на планетата от 8 до 10 март в "Арена Армеец" в София. 

Освен един от най-успешните олимпийски спортисти на страната си, тя е и треньор в националния отбор на България, пише в статията. 

"Тя ме вдъхнови да се занимавам с този спорт и сега е мой треньор. Много съм радостна, че я имам до себе си. Тя е изключително опитна и всеки ден се уча от нея", цитират от ISU Катрин Маноилова, която определят като един от най-ярките млади таланти на България. 

През 2000 година Раданова за първи път става световна шампионка, печелейки на 500 метра в Шефилд, Англия. Година по-късно тя подобрява световния рекорд на същата дистанция, преди да стане първият български спортист, спечелил повече от един медал на Зимни олимпийски игри - сребро на 500 метра и бронз на 1500 метра в Солт Лейк Сити 2002. След това Раданова си взе малка почивка от леда и се качи на велосипед, за да представя България в колоезденето на пистата по време на летните олимпийски игри в Атина 2004, след което се завърна и спечели сребро на 500 метра от Олимпиадата в Торино 2006.
Раданова получава сребърния си медал в Торино.

"Обожавам начина, по който се е пързаляла и всичко, което е направила. Винаги я слушам. Тя е постигнала толкова много в спорта. Страхотно е, че се е състезавала, освен в шорттрека, и в колоезденето", казва пред ISU националът Димитър Георгиев. 
В материала се отбелязва, че след ерата на Раданова българският шорттрек не е постигал сериозни успехи, но и Георгиев, и Маноилова знаят, че ще успеят, ако слушат съветите на известния си треньор. 

"Тя е много взискателна към нас, но същевременно много мила. Всичко зависи от това колко добре тренираме. Заниманията ни са двуразови, като почиваме само в понеделник - "Щастливият понеделник", разказва Маноилова. 

В материала се отбелязва още, че 20-годишната българка има два бронзови медала от Младежките олимпийски игри в Лилехамер през 2016 година. Съобщава се и за разрез в ръката, получен в края на 2018-а, който е забавил подготовката ѝ за този сезон. 

В статията Маноилова и Георгиев изразяват надежда много хора да ги подкрепят на домашното Световно първенство. 
Както е известно обаче, Катрин Маноилова все още е под въпрос за шампионата поради контузия на главата, получена при падане на тренировка в Зимния дворец в събота. 

Входът за Световното първенство по шорттрек е свободен.

Катрин Маноилова е голямата надежда на българския шорттрек.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хари Кейн вкара четири гола

Кейн вкара 4 гола за разгром на Байерн, Реал стартира с успех

Хари Кейн вкара четири гола за разгромната победа на Байерн (Мюнхен) с 9:2 срещу хърватския шампион Динамо (Загреб) на старта на новия формат на Шампионска лига.  Нападателят вкара три гола от дузпи и един от игра и се превърна в най-резултатният английски футболист в Шампионска лига с 33 гола.  Кейн има общо 53 гола в 50 мача, откакто..

публикувано на 18.09.24 в 00:27
В името на шоуто Григор Димитров победи Новак Джокович

В името на шоуто Григор Димитров победи Новак Джокович

Най-добрият български тенисист Григор Димитров победи олимпийския шампион на сингъл от Игрите в Париж 2024 Новак Джокович в демонстративен мач в София, организиран от Фондация "Григор Димитров".  Срещата завърши при резултат 6:4, 2:6, 10:6 за Димитров. Над 13 хиляди фенове са изпълнили до краен предел "Арена 8888 София", след като билетите..

публикувано на 17.09.24 в 22:17
Майорка победи Реал Сосиедад с 1:0

Майорка победи Сосиедад с гол от дузпа

Майорка победи Реал Сосиедад с 1:0 в изтеглен мач от седмия кръг на испанската Ла Лига. Единственото попадение отбеляза Абдон Пратс от дузпа в 36-а минута. Със спечелените три точки Майорка се изкачи на 6-о място с 8 точки, докато Сосиедад остава 16-и с 4 точки. Изтеглен мач от седмия кръг на футболното първенство на Испания:..

публикувано на 17.09.24 в 22:11
Шампионската лига стартира с победи на Ювентус и Астън Вила

Новата Шампионска лига стартира с победи на Ювентус и Астън Вила

Отборите на Ювентус и Астън Вила постигнаха победи на старта на новия формат на Шампионска лига по футбол.  Юве надигра ПСВ Айндховен с 3:1 у дома, а Вила се справи при гостуването на Йънг Бойс с 3:0. На "Алианц Стейдиъм" в Торино Кенан Йълдъз вкара първия гол този сезон в Шампионска лига. Турският национал откри резултата със зрелищно..

публикувано на 17.09.24 в 22:05
Джани Дос Сантос

Локомотив (София) привлече футболист от Нидерландия

Отборът на Локомотив (София) привлече нидерландския футболист Джани Дос Сантос. 25-годишното крило подписа двугодишен договор с "железничарите", съобщиха от клуба.  Нидерландецът дебютира в "Ередевизи" на 19 години, а впоследствие изкарва две много успешни години в Канада. "Много се радвам да съм тук, съотборниците ми и треньорският щаб..

публикувано на 17.09.24 в 20:25
Луис Кастро

Кристиано Роналдо остана без треньор в Ал Насър

Отборът на Ал Насър, в който играе Кристиано Роналдо в първенството по футбол на Саудитска Арабия, потвърди за раздялата с португалския специалист Луис Кастро от поста старши треньор на тима. "Всички в Ал Насър бихме искали да благодарим на Луис и неговия екип за отдадената им работа през последните 14 месеца. Пожелаваме ви късмет в бъдеще“,..

публикувано на 17.09.24 в 18:54
Лия Каратанчева

Три българки са на четвъртфинал в Пазарджик

Лия Каратанчева, Зиновия Ванева и Беатрис Спасова се класираха за четвъртфиналите на двойки на турнира по тенис за жени от категория W75 с награден фонд от 60 хиляди долара. Надпреварата от календара на международната тенис федерация (ITF) се провежда на кортовете на ТК Фаворит в Пазарджик.  Поставените под номер 2 на двойки Лия Каратанчева..

публикувано на 17.09.24 в 18:49