Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България спря временно предизвикалата спорове анкета за оценка на възможностите в училищата

Снимка: БГНЕС

България е спряла временно предизвикалата спорове анкета към инструмента SELFIE за оценка на възможностите в училищата за въвеждане на дигиталните технологии в учебния процес, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. 

Учениците над 9 години трябваше да отбележат и пола си в анкетата, като изборът беше между 4 опции – „момче“, „момиче“, „друго“ и „предпочитам да не казвам“. Министърът каза, че е възможно да се стигне до отпадане на спорния отговор или на целия въпрос, и поясни:

"Този въпрос не е задължителен от гледна точка на целите на въпросника. Той е един от двата статистически въпроса в инструмента".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пръскат срещу комари, кърлежи и гризачи в някои части на София

Продължават мерките срещу насекомите в София, съобщят от Столичната община. Днес предстоят нови обработки срещу комари, кърлежи и гризачи. Първи ще са в районите "Сердика", "Илинден", "Слатина" и парк "Борисова градина".  Обработките се извършват рано сутрин до 10:00 часа, а срещу комари - късно вечерта след 20:00 часа.

публикувано на 22.08.24 в 08:11

Част от влаковете на Родопската теснолинейка спряха да се движат

Временно част от влаковете на Родопската теснолинейка по направлението Септември - Добринище - Септември няма да се движат, а пътниците ще бъдат превозвани с автобуси. Причината са възникнали аварийни и технически неизправности в дизеловите локомотиви, които обслужват линията, както и невъзможност да бъдат незабавно заменени с изправни..

публикувано на 22.08.24 в 08:10

Ловеч отбелязва 147 години от освобождението си от османско иго

С  тържествена церемония в Ловеч ще бъде отбелязана 147-ата годишнина от освобождението на града от османско иго и установяването на местна власт и самоуправление. Празничният ден ще започне с панихида за загиналите и благодарствен молебен в църквата "Света Троица". Пред паметника на  избитите ловчалии в двора на храма ще бъдат положени..

публикувано на 22.08.24 в 08:03
Теодор Славев

Теодор Славев: Политиците търсят общ работник за служебен премиер

Ако партиите не бяха толкова нефелни , нямаше да сме в тази ситуация. Тази позиция изказа в интервю за БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).  "Радев каза – свършете си вашата работа по Конституция, защото те в момента ограничават и неговите ограничени правомощия. Когато НС или МС не започнат действия, те..

публикувано на 22.08.24 в 07:59

Над 6000 зрелостници се явяват на поправителна матура по БЕЛ

Над 6000 зрелостници ще се явят на поправителна матура по български език и литература. Изпитът започва в 8:30 часа. 6 396 зрелостници ще се явят в 620 зали на 230 училища в страната. На матура може да се явят неуспелите от първия път, както и зрелостниците, които се нуждаят от по- висока оценка за кандидатстване във ВУЗ по предмет, по който..

публикувано на 22.08.24 в 07:48
Асен Асенов

Асен Асенов: Българските политици има много да учат от американските

България трябва да научи много неща от американската политика. Че в т.нар. евроатлантически ценности няма корупция, няма вождистки партии . Българските политици трябва да спрат и да помислят – "над мен стои България в едни много отговорни години". Това заяви пред БНР Асен Асенов, доктор по икономика и преподавател в Американския..

публикувано на 22.08.24 в 07:43
Далай лама

Високопоставени служители в американската администрация се срещнаха с Далай лама

Високопоставени служители от американския Държавен департамент и Белия дом са се срещнали с Далай лама в Ню Йорк. Те са "потвърдили ангажимента на САЩ за защита на човешките права на тибетците", обявиха от Държавния департамент. Срещата с 89-годишния духовен водач на тибетския будизъм, който живее в изгнание, вероятно ще подразни..

публикувано на 22.08.24 в 07:40