Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Панков за опрощаването на дълговете на вероизповеданията: Президентът да не мълчи!

Всяка секунда мълчание от негова страна води до абсолютно съглашателство, категоричен е експертът по етнически въпроси

„Мюфтийството съвсем не е толкова сиромахомилско, както се представя. Има над 4700 собствености, които отдава под наем. При всеки нормален български гражданин, който отдаде едно дюкянче под наем, НАП веднага отива и му слага касов апарат“. Това коментира пред БНР Николай Панков – експерт по етнически въпроси и бивш главен секретар на мюфтийството.

„Народните представители трябва да видят операция „Хоро“, която се вихри в медийното пространство – как агенти на НАП се правят на Щирлиц и влизат в самодейни колективи, за да късат билетчета по 1,5 лв., а същевременно са изтървали крупни суми. Тези 8,2 млн. лв. са влезли в сила след съдебни решения“, добави той в предаването „Преди всички“.

Вчера Комисията по вероизповеданията в Народното събрание прие законопроекта на ГЕРБ и ДПС, с който се дава възможност за опрощаване на задълженията на официалните вероизповедания в България. От финансовото министерство посочиха, че дълговете са в размер на над 8,2 млн. лв. Днес текстът влиза в пленарна зала.

8,2 млн. лв. беше посочена като задължения на всички вероизповедания, а се оказва, че това е само за мюсюлманското изповедание, подчерта Николай Панков.

„В закона за опрощаването влизат данъци, акцизи, мита, осигуровки, влизат дори наложените финансови корекции по европейските програми, държавните и общински такси и още ред неща, включително и присъдените съдебни разноски, които в случая с мюсюлманското изповедание са прекалено много – около 3 млн. дължи, защото води 28 загубени дела спрямо държавата и общините по повод на възстановяване на собственост“, обясни експертът пред „Хоризонт“.  

Той посочи, че за данъци за имущество мюфтийството дължи на община София около 600 хил. лв. само за 2009 г., а на Пловдив – 300 хил. лв.: „Представете си от тогава до сега колко е нараснала тази сума“.

Панков обяви, че днес ще сезират правосъдното министерство: „Имаме сериозна декларация и с представяне на тези 140 окончателни дела. Ще попитаме – как точно ще се спази законът и какъв е мониторингът на ЕК по този въпрос, как се нарушава върховенството на закона. Влезлите в сила съдебни дела се изпълняват от всички. Не може група народни представители да се крият зад националната сигурност и да казват, че това е проблем на националната сигурност“.

По думите на експерта останалите вероизповедания нямат задължения:

„Поставяме мюсюлманското вероизповедание в привилегирована ситуация. Това представлява недопустима държавна помощ. Още днес ще сезираме ЕК за тази нерегламентирана помощ. Това е прецедент“.

Николай Панков призова и президента: „Да не мълчи! Всяка секунда мълчание от негова страна води до абсолютно съглашателство. Фактически леглото, в което е зачената любовта между ГЕРБ и ДПС, се оказва президентството“.

Ако е така, може да говорим за много по-голяма конспирация и заговор срещу българския народ, категоричен е експертът по етническите въпроси.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място има и противопожарни екипи на рафинерията. В готовност са и три самолета, в случай, че стихията..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще бъде заложена в Плана за възстановяване и устойчивост.  България ще предложи "Булгартрансгаз" и ЕСО..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на капитала "Български пощи" ще имат възможността да получават от държавния бюджет действително..

публикувано на 17.09.24 в 19:26