Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадуро видя атака в спирането на тока във Венецуела

2
Николас Мадуро говори на митинг в Каракас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демонстрации против и в подкрепа на властите на Николас Мадуро се състояха във Венецуела, докато големи части от южноамериканската страна остават без ток.

Самообявилият се за президент Хуан Гуайдо призова свои привърженици от цялата страна да протестират срещу Мадуро в Каракас.

В Каракас се стигна до сблъсъци между противници на Мадуро и полицията. Изправен върху капака на кола Гуайдо се обърна към множеството и обяви, че той и други депутати от опозицията започват обиколки в страната, за да съберат привържениците си в Каракас.

Същевременно Мадуро говори пред свои симпатизанти, събрали се пред президентския дворец Мирафлорес. Там той даде следното обяснение за продължаващата от четвъртък липса на електрическо захранване в големи части от страната:

„Атаки от този тип са дело на крайнодясната опозиция, които са интелектуалните и материални автори на това нападение. При него са използвани високи технологии, които само САЩ. Експертите ни наричат това електромагнитни атаки срещу електрическите връзки, които прекъсват предаването на ток и саботират процеса за национално възстановяване на захранването“, каза Мадуро.

Той благодари на военните, че са защитили страната от преврат, организиран от САЩ и опозицията.

Според Хуан Гуайдо причината за прекъсванията е недостатъчното финансиране на ключовите водноелектрически централи от страна на социалистическото правителство. 

Западни медии съобщават, че заради липсата на ток се е стигнало до инциденти и смъртни случаи във венецуелски здравни заведения.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Николас Мадуро

Мадуро обвини опозицията в саботаж заради мащабна авария с тока

По-голямата част от Венецуела бе засегната от спиране на тока в четвъртък, което засегна голяма част от страната, включително столицата Каракас в час пик, предаде Би Би Си. Правителството на президента Николас Мадуро хвърли вината върху..

публикувано на 08.03.19 в 09:39
ВИЖТЕ ОЩЕ
Синът на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил, получи условна присъда заради закана за убийство

Условна присъда за сина на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил

Софийският районен съд призна за виновен Васил Михайлов, син на прокурора от Перник - Бисер Михайлов, за една от общо четирите закани за убийство по адрес на Боряна Рангелова и го оправда за останалите три.  Съдът го осъди на една година и осем..

публикувано на 02.10.24 в 19:34
Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони

Г-7: Дипломатическо решение на конфликта в Близкия изток все още е възможно

Лидерите на Г-7 обявиха, че дипломатическо решение на конфликтите в Близкия изток "все още е възможно“. То беше публикувано след края на виртуалната среща на лидерите на Г-7, която беше свикана от италианския премиер Джорджа Мелони в качеството ѝ на..

публикувано на 02.10.24 в 19:13
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на "Хизбула" в Ливан

След противоречиви съобщения вчера, днес и ливанската шиитска групировка "Хизбула", и израелската армия потвърдиха за сблъсъци на територията на Ливан. Израелското командване изпрати подкрепления от пехотни и бронирани части към северната си граница...

публикувано на 02.10.24 в 19:05
Министър-председателят Димитър Главчев (вторият отляво надясно) обяви, че няма актуални заплахи за България във връзка със ситуацията в Близкия изток

Премиерът: Няма актуална заплаха за сигурността на страната

"Няма актуална заплаха за сигурността на страната". Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев след заседанието на Съвета за сигурността към Министерския съвет във връзка със ситуацията в Близкия изток. "Обединихме се около това да призовем..

публикувано на 02.10.24 в 18:56

РИК- Кюстендил назначи 2 222 членове на секционните комисии в деветте общини в областта

РИК-Кюстендил със свое решение назначи 2 222-та членове на секционните комисии в деветте общини в областта. Това не е довело до сериозни разногласия и проблеми, каза председателят на комисията Венцислав Механджийски. На предварителните..

публикувано на 02.10.24 в 18:48

Заседава Съветът по сигурността към Министерския съвет

Тази вечер Съветът по сигурността към правителството провежда заседание - министрите на вътрешните работи, на отбраната, началниците на ДАНС, разузнаването и други служби бяха свикани от премиера Димитър Главчев, за да обсъдят мерки за сигурност в отговор..

публикувано на 02.10.24 в 18:12
Петър Ганев

Петър Ганев: Забавянето на плащанията по ПВУ влияе директно на Бюджета

Забавянето на плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) влияе директно на Бюджета. Това каза пред БНР Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ). Ходовете за намаляване на загубите са свързани с активна..

публикувано на 02.10.24 в 18:07