Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалява желанието на младите българи за емиграция, расте „изтичането на ръце“

Близо 75% от младежите се определят като десни, сочи проучване на „Галъп интернешънъл“

Доц. д-р Борис Попиванов (вдясно) и д-р Петър-Емил Митев на представянето на изследването „Българската младеж 2018/2019“ в София.
Снимка: БТА

Намалява желанието сред младите българи за емиграция в чужбина. 50 процента от тях се гордеят със своята европейска идентичност, а 40 на сто от тях се смятат за граждани на света. Това сочат данните от национално представително проучване „Българската младеж 2018/2019“, проведено от „Галъп интернешънъл“ миналата година.

Изследването сочи, че разликите между мъжете и жените се стопяват, а тяхното самочувствие е равно. Намаляват до изчезване различията между етническите българи и етническите турци.

В същото време се наблюдава увеличение на дистанцията спрямо ромите и по линията богат-беден. Намалява и желанието на младите българи да емигрират.

„Променя се структурата на самата миграция. Във все по-голяма степен нараства емиграцията на ниско квалифицирани млади хора, или това, което можем наречем  „изтичане на ръце“, коментира доц. д-р Борис Попиванов от Института по социология „Иван Хаджийски“.

Едва 7 процента от младите хора се интересуват от политика, сочи още изследването, а съотношение 3 към 1 младите хора младите се определят за по-скоро с десни, отколкото с леви убеждения.

Само 4% от младежите у нас искат да станат политици, каза пред БНР д-р Петър-Емил Митев преди представянето на изследването.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Само 4% от младежите у нас искат да станат политици

Сред младото поколение в България няма сериозна почва нито националният нихилизъм, нито евроскептицизмът. Това каза пред БНР проф. д-р Петър-Емил Митев относно мащабно изследване на младежта, проведено от „Галъп интернешънъл“, резултатите от което ще..

публикувано на 12.03.19 в 08:54
ВИЖТЕ ОЩЕ
Комисар Васил Паргов

Петима са задържани за купуване на гласове и търговия с вот в Кюстендилския регион

Петима са задържани за 24 часа при специализираната полицейска операция за гарантиране политическите права на гражданите и противодействие на нарушенията на изборното законодателство на територията на Кюстендилския регион, обявиха днес от..

публикувано на 02.10.24 в 17:08
Войници от армията на Босна и Херцеговина

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност заради имейл, изпратен от IP адрес от България

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност на военни и обекти и обекти от военната промишленост заради получени заплахи вчера от IP адрес в България, съобщава босненското издание „Дневни аваз“, като се позова на..

публикувано на 02.10.24 в 16:59
Ангел Найденов

Ангел Найденов: Формираната от Техеран ос на съпротивата се разпада под ударите на Израел

Скептичен съм към свикването на Консултативен съвет за национална сигурност в разгара на предизборната кампания. Това заяви пред БНР Ангел Найденов, бивш министър на отбраната, след като държавният глава обяви, че свиква извънредно заседание в петък..

публикувано на 02.10.24 в 16:58
Иранският президент Масуд Пезешкиан.

Иранският президент: Ако Израел не спре с престъпленията си, ще получи суров отговор

Иранският президент Масуд Пезешкиан каза, че "ако Израел не спре с престъпленията си",  то еврейската държава ще получи суров отговор, предаде Ройтерс. Той говори ден след ракетната атака на Иран срещу Израел и последвалото изявление на  и зраелският..

публикувано на 02.10.24 в 16:53
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове,..

публикувано на 02.10.24 в 16:48
Танкове на израелската армия близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г.

Сражения между израелски военни и бойци на "Хизбула" на ливанска територия

Израелската армия съобщи, че 22-годишен израелски военнослужещ  е бил убит в сражение на ливанска територия,  предадоха Асошиейтед прес и АФП.  Това е първото такова съобщение , откакто преди два дни Израел започна сухопътна операция в Ливан...

публикувано на 02.10.24 в 16:39

Истанбулските летища се задръстиха от ливански граждани

Близо 20 самолета на чужди авиокомпании са били принудени да кацнат в Истанбул и други турски градове, след като снощи Иран е затворил въздушното си пространство заради ударите срещу Израел, съобщи турският информационен сайт Хабер Глобал, цитиран от БТА...

публикувано на 02.10.24 в 15:54