Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Славев: В процедурата за ЦИК не бяха зададени същностни въпроси

Театралниченето на депутатите удря и по личния авторитет на кандидатите за ЦИК

Теодор Славев
Снимка: Личен архив

Депутатите продължават да се държат като лоши актьори в една зле скалъпена театрална постановка, когато изслушват кандидати за различни позиции, каза пред БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. По думите му в голямата си част кандидатите за членове на ЦИК са професионалисти, експерти, с впечатляващи биографии. „За съжаление, това театралничене в Народното събрание удря и по техния личен авторитет“, смята той.

„Или не разбират какъв е смисълът на подобно изслушване, или нямат желание да се занимават, или имат някакви други съображения. Това мое впечатление се потвърждава и от изслушването на кандидатите за ЦИК. В процедурата за ЦИК не бяха зададени същностни въпроси. Това е идеята на такова изслушване – да има обсъждане, разговор, експертна оценка за състоянието. Ако не бяха кандидатите и въпросите на НПО – едва ли щеше да има какъвто и да е дебат“, коментира Славев в интервю за предаването „Преди всички“. По думите му в такова изслушване трябва да се направи анализ за състоянието на сектора.

„Виждате как се взимат политически решения напоследък в Народното събрание. Цари някакъв абсолютен хаос. Това е училище за политици, а не законодателен орган, който трябва да взима решения“, продължи с коментара си Теодор Славев и добави:

„Да се знае кой от кои е – това става водещият критерий, когато се правят назначения. Такива неща като професионализъм, експертност, почтеност остават на заден план, ако въобще присъстват. Това е в основата на рушащото се и спадащо доверие към институциите“.

Добрата новина е, че процедура за избор на нова ЦИК въобще се състоя. Славев отчете, че техническите критерии при провеждането на подобни процедури от Народното събрание са спазени. Като цяло тонът беше положителен, смята той и добави:

„Самите кандидати повдигнаха важни проблеми и въпроси пред изборния процес – за честността, прозрачността, техническото обезпечаване, обучението на изборната администрация, за дистанционното и машинното гласуване“.

Според Теодор Славев би могло да бъде спазена датата 21-ви март за новата ЦИК.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мигранти са ескортирани на брега, след като са били прибрани в Ламанша, Дувър, Великобритания, архив.

973 мигранти със 17 лодки са достигнали британските брегове, прекосявайки Ламанша в събота

Общо 973 мигранти със 17 лодки са прекосили Ламанша в събота - най-високият брой за ден тази година. Четирима души, след тях двегодишно дете, загинаха вчера.  Предишният рекорд за прекосявания за ден е от 18 юни – 884 мигранти. Две от лодките в събота са получили повреди в двигателите. В едната от тях е имало 90 души. 15 от тях, включително двегодишно..

публикувано на 06.10.24 в 17:06

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения, показва проучване на екип от учени, публикувано в американското списание "Нейчър". Анализ на сателитни данни е установил, че през 1986 г. растителността е било по-малко от 1 кв. км, докато през 2021 г. тя вече е покривала близо 12 кв. км. Разпространението на растения..

публикувано на 06.10.24 в 17:01

Спряно е движението на влаковете между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2 заради наводнение

Във връзка с авария на магистрален водопровод в район "Връбница" временно е спряно движението в участък на метрото между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2, съобщават от пресцентъра на Столичната община. Осигурен е заместващ автобус, който се движи от метростанция "Сливница", по бул. "Панчо Владигеров", "Обелски път" до станция..

публикувано на 06.10.24 в 16:52

В община Сапарева баня таксата за битови отпадъци догодина ще се увеличи

Такса "смет" в Сапарева баня се очаква да бъде увеличена догодина. Според кмета повишените разходите налагат увеличение на таксата до пет пъти. Причината е в увеличаващите се все повече средства за сметосъбиране заради многото туристи и строителството.  Годишно сметосъбирането в общината се дофинансира с около 500 хил. лева. Община..

публикувано на 06.10.24 в 16:45

Проиранската "Ислямска съпротива" в Ирак атакува израелски цели

Още една групировка е извършила атаки по израелски цели. Проиранската "Ислямска съпротива" в Ирак, която е съюзник на "Хизбула" в Ливан и на "Хамас" в Ивицата Газа, съобщи, че е изстреляла дронове срещу три цели на окупираните от Израел Голански възвишения в Сирия, предаде Би Би Си. Малко преди това израелският министър на отбраната Йоав..

публикувано на 06.10.24 в 16:14

Жители на с. Бреница на протест, затвориха участък от пътя Кнежа - Долни Дъбник

Жители на плевенското село Бреница затвориха днес участък от пътя Кнежа – Искър – Долни Дъбник в знак на протест заради проблеми с водоснабдяването. Те се събраха на изхода на Кнежа в посока Плевен. По този начин жителите на Бреница искат да се обърне внимание на техния проблем с безводието, който е от години. Те издигнаха плакати с призиви "Искаме..

публикувано на 06.10.24 в 15:58
Аналена Бербок

Германия потвърди подкрепата си за Израел в навечерието на годишнината от нападението на "Хамас"

Ден преди годишнината от клането на терористичната организация „Хамас“ в Израел, Германия потвърди подкрепата си за Израел. В същото време в цялата страна се провеждат пропалестински и произраелски протести и се стигна до сблъсъци. Германската министърка на външните работи Аналена Бербок потвърди днес германската солидарност преди..

публикувано на 06.10.24 в 15:21