Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикантът Иво Върбанов за винопроизводството като изкуство и музиката като опиянение

България може да се бори за присъствие в по-добър ценови сегмент зад граница

4
Иво Върбанов
Снимка: Архив БНР

До голяма степен производството на вино е изкуство. Така мисли Иво Върбанов - пианист, който се занимава и с винопроизводство.

Иво Върбанов е професионален музикант, който е учил в Италия, но живее във Великобритания.

Няма земеделски продукт, който да се отличава с подобно разнообразие като виното, смята той. Прогнозира, че България има  шанс да развие износа на вино сцени между 10 и 25 евро за бутилка в магазина и зад граница да излезе от сегмента на евтините вина.

„Това е един добър потенциал, който може да се развие. Нашите вина в този диапазон са много конкурентноспособни. Развитието на винарството в България е много силно последните 15 години и като количество, като разнообразие и като качество." 

„На този етап и нискокачествените и на ниска цена вина не се търсят толкова, от България. Говорим за голяма конкуренция от други страни като Щатите, Южна Америка, Австралия, които произвеждат наистина вина с много високо качество за цената си. И там не сме най-конкурентноспособни по много причини.“

Важно е да имаш и „принц“ и „принцеса“ като сортове. Сакар е ако не най-добрият, то може би един от двата най-добри района в България за правене на вино, подчерта Върбанов, който вярва, че всеки производител трябва да има любимо вино:

"И трябва да има, може би, две вина, които да са доста различни по характер и да са същевременно привлекателни за по-различна аудитория."

Иво Върбанов е председател на Българската асоциация на независимите лозаро-винари. Организацията е регистрирана през 2012 година, инициативата за основаването идва от италиански производители на вино. Асоциацията членува в  Европейската конфедерация на независимите лозаро-винари.

Върбанов препоръча да се развива селския туризъм и винения туризъм. 

"Донякъде има подобрение на инфраструктурата, защото все пак за подобен туризъм се изисква инфраструктура, която да е функционираща и да е лесна. Един човек, който обича виното, има желанието да не е нещо, което да е трудно достъпно от различни гледни точки - транспорт, хотели. Малко по малко се развиват тези неща, но най-големият проблем според мен е, че все още в по-малките градове не е намерен балансът между храната и виното. На много места в по-малките градове няма достатъчно добри ресторанти. Хора, които обичат да съчетаят виното с храната е нещо, което е доста трудно.“

Снимка: Гавраил Гавраилов

Парадоксално е, че в такива малки градове не се предлага вино от региона, посочи още винопроизводителят. „Даже в градове като Хасково, където има два много добри ресторанта, винената листа не обхваща лицето на региона. Не е задълбочен този елемент – нещо, което навсякъде, където има винен туризъм, е много силно.“  

По-активните производителите на вино са инициативни, коментира Иво Върбанов.

"Но е наистина трудно сам да се пребори един малък винопроизводител с много обстоятелства. Трябва да има правилната синергия между бизнесите, местните бизнеси, общините и т.н."

Как Иво Върбанов успява да балансира между живота си на космополит и творческата кариера на музикант и посвещението си на виното?

"Най-големият проблем в лозаро-винарството е липсата на работна ръка. Всички знаем, че селата стават все по-малки като жители, работната ръка не е квалифицирана, младите хора предпочитат да се занимават с нещо друго и е много трудно."

Има много експерименти свързани с музиката в лозята и в избата. Донякъде има и маркетингов елемент в това, разказва Иво Върбанов.

"Идеалната парабола за развитието на един виноценител е от много структурирани и пищни вина към по-фини вина. Не обратното. За да се хванат абсолютно всички нюанси в едно вино трябва да се тръгне от вина, които са доста по-мощни, по-структурирани, по-пищни като характер и да се тръгне от там към вина, които са по-фини и които изискват именно разбиране на тези нюанси. Пътят е този – от мощно, до по-елегантно и балансирано."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31