Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският президент заяви, че иска да превърне базиликата "Света София" отново в джамия

| обновено на 25.03.19 в 09:38
Християнска базилика “Света София” в Истанбул
Снимка: wikipedia

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че статутът на бившата християнска базилика “Света София” в Истанбул може да бъде променен от "музей" на "джамия" след местните избори на 31 март. В телевизионно интервю Ердоган допълни, че така храмът ще може да се посещава безплатно от всички туристи.

Той посочи, че подобна стъпка не е невероятна след местните избори и даде пример с намиращата се в съседство т. нар. „Синя джамия“, където всички влизат безплатно.

Само преди седмица Ердоган определи призивите за отваряне на „Св. София“ за ислямски молитви като „игра, в която той няма да влезе.“ Повод за това стана кампания в социалните мрежи след нападението в Крайстчърч в Нова Зеландия. На 16 март пред музея се събраха няколкостотин членове на различни ислямски организации, които протестираха срещу манифеста на атентатора от Нова Зеландия. На призива за отваряне на „Св. София“ за богослужение Ердоган призова вярващите първо да напълнят съседната джамия „Султан Ахмед“ и допълни, че съвсем скоро е била открита джамията в Чамлъджа – най-голямата в Турция – която е няколко пъти по-голяма от „Св. София“.

На 1 април миналата година турският президент откри културно събитие с призив за мълчаливо четене на първата глава от Корана (сура „Фатиха“) и припомняне на султан Мехмед Втори Завоевателя в музея. Преди началото на събитието също бяха рецитирани стихове от Корана.  През 2015 г. ислямски духовник чете Корана там, а година по-късно по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан в историческата забележителност се провеждаха религиозни четения. 

Храмът „Света София“ е построен по заповед на византийския император Юстиниан и в продължения на столетия е бил седалище на Вселенския патриарх и най-голямата черква в света. След завладяването на Константинопол от османците през 1453 г. храмът е превърнат в джамия, а от 1935 г. е музей, включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прага 1968

Словакия си спомня за потъпкването на Пражката пролет

Президентът на Словакия Петер Пелегрини заяви по повод 56-ата годишнина от окупацията на Чехословакия от силите на Варшавския договор - Пражката пролет от 1968-ма година - че ще се направи всичко възможно в страната повече никога да няма "чужди танкове и невинни жертви и бъдещето да е изпълнено със споделена надежда, каквато са изпитали хората за няколко..

публикувано на 21.08.24 в 17:54
Министър-председателят на Индия Нарендра Моди

Индийският премиер Нарендра Моди пристигна на историческо посещение в Полша и Украйна

Индийският министър-председател Нарендра Моди пристигна във Варшава за историческо посещение в Полша преди да отпътува за Украйна по-късно тази седмица, за да агитира за „мирно разрешаване“ на руско-украинската война, предаде АФП. Моди ще бъде първият индийски премиер, посетил Украйна, и първият от..

публикувано на 21.08.24 в 17:28

RyanAir: Берлин да оттегли данъка върху въздушния трафик или ще намалим услугите си от германските летища

Ирландската авиокомпания „Райнеър“ заплаши Германия, че ще предложи значително по-малко полети от германски летища през следващото лято, ако данъкът върху въздушния трафик не бъде намален отново. Това ще засегне седемцифрен брой германски туристи.  Най-натоварената авиокомпания в Европа поиска също така по-ниски такси за контрол на..

публикувано на 21.08.24 в 16:55

Три жертви след стрелба в училище в Босна

Нападател откри огън и уби трима служители в училище в град Сански мост, Северозападна Босна. Един човек е с опасност за живота и по неофициална информация това е извършителят на престъплението, съобщават местни медии. Сред убитите е директорът и секретарката на гимназията, както и учителката по английски. Нападателят е стрелял с автоматична пушка. Той..

публикувано на 21.08.24 в 16:43
Доц.Емил Цветанов - директор на ИЛВ

Сладолед с родно вино ще е изненадата на фестивала "Time for Wine" в Плевен

В Плевен организират  Фестивал на виното и фермерските деликатеси "Time for Wine".  Официалното откриване на събитието е на 30 август и ще продължи до 1 септември.  Шатрите на производителите на вино и фермерски деликатеси ще бъдат разположени в парка на Регионалния исторически музей, те очакват гости от 30 август, 12 часа на обяд. В..

публикувано на 21.08.24 в 16:40

Синдикален протест пред сградата на ГИТ

Представители на синдикат "Защита“ излязоха на протест пред сградата на Главната инспекция по труда заради, цитирам, "бездействието и безотговорното отношение“ на инспекцията по подадени сигнали за нарушения на трудовото законодателство. По всички постъпили сигнали е имало своевременна, а в някои случаи – и незабавна, реакция, коментираха за..

публикувано на 21.08.24 в 16:35

Продължава дарителската акция за опожарената къща на 4 братя и сестри в Стоманево

Продължава дарителската акция в помощ на двама братя и две сестри, израснали сираци, за възстановяване на изгорялата им къща при пожара през юни в девинското село Стоманево.  Пожарът избухва в следобедните часове на 22 юни т.г., като се чува силен пукот, след което като факла пламва селскостопанска постройка. От там за минути пламъците се..

публикувано на 21.08.24 в 16:25