Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвинения за четири престъпления грозят полицайката от Благоевград

Брифинг в Окръжната прокуратура в Благоевград, на който присъстваха говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Румен Ганев, директорът на ОД МВР-Благоевград ст. комисар Николай Хаджиев и районният прокурор Борислав Ковачки.
Снимка: БГНЕС

Доказателства за извършени четири престъпления са събрани до момента срещу разследващия полицай от Благоевград Розалина Кьосева, която беше задържана в понеделник при акция на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР и на прокуратурата. Това заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Сигнали за нерегламентирани контакти на разследващия полицай с хора от криминалните среди имало от една година, но в края на 2018 година е започнала същинската разработка срещу нея. 

При спецоперацията в понеделник са иззети документи и вещи от службата ѝ, като са направени обиски в нейния апартамент и в този на баща ѝ, който е шеф на „Охранителна полиция“. По-късно е претърсена и килията на мъжа, с който тя е била в много близки отношения и който излежава присъда за участие в организирана престъпна група за наркотици.

Кьосева е била разследващ полицай по друго досъдебно производство срещу него - за измама, и всячески е възпрепятствала събирането на доказателства и повдигането на обвинение. Освен това е изнасяла информация, която е служебна тайна, и която затворникът е използвал, включително и с цел заплахи и натиск върху служители на затвора, прокурори, следователи, съдии. Полицайката е уведомила мъжа, че е издадена европейска заповед за задържането му по дело в съседна Гърция с издадена 6-годишна ефективна присъда и го е укривала с месеци.

От събраните до момента доказателства могат да бъдат повдигнати обвинения за четири престъпления, каза прокурор Румяна Арнаудова.

Утре се очаква налагане на постоянна мярка за неотклонение на Розалина Кьосева, която според прокуратурата е извършила тези престъпления безкористно. С прокурорско постановление е разпоредена проверка на шефа на „Охранителна полиция“ в Благоевград, баща на задържаната. Възможно е към случая да бъдат привлечени и други лица.

Репортажа по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Задържаха дознателка в Благоевград за теч на вътрешна информация

Служител на областната дирекция на МВР в Благоевград беше задържана при акция на  районната прокуратура и отдел „Вътрешна сигурност“, по сигнал, че е  предоставяла вътрешна информация на лице от криминалния контингент...

обновено на 25.03.19 в 19:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж загина при пожар в дома си във Велико Търново

Възрастен мъж е загинал при пожар тази сутрин в дома си във Велико Търново. Инцидентът е станал в триетажна къща на великотърновската улица "Чумерна". Съседи са подали сигнал за пожар на първия етаж около 9 часа. Към адреса са били насочени..

публикувано на 13.09.24 в 10:47

След 20 дни борба: Ликвидиран е пожарът под рилския Черни връх

Ликвидиран е пожарът, който възникна на 23 август в местността "Байрямица" на 2 хиляди и 300 метра надморска височина под Черни връх в Рила, съобщават от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Пламъците са унищожили 150 дка иглолистна..

публикувано на 13.09.24 в 10:41

На прага на отоплителния сезон: Засилват контрола в горите

Във връзка с настъпващия отоплителен сезон и период на масово снабдяване на населението с дърва за огрев, горските служители засилват контрола в горите. Проверките се извършват, както с цел превенция, така и за установяване на нарушения и..

публикувано на 13.09.24 в 10:24

В две секции гласуват на частичните избори за кмет в село Бистрица

В две секции ще се гласува на извънредните частични избори за кмет на дупнишкото село Бистрица според решението на общинската избирателна комисия. Ще се гласува само с хартиена бюлетина, каза председателят на комисията Мария Чомакова. Членовете..

публикувано на 13.09.24 в 10:20
Димитър Главчев

Главчев: Ще бъде направено необходимото за предотвратяване на опорочаването на вота

Служебният премиер Димитър Главчев каза, че ще бъде направено необходимото за предотвратяване опорочаване на вота - в отговор на въпрос на депутата от БСП Борислав Гуцанов дали ГРАО ще извърши проверка на съмнителни адресни регистрации. Повод за..

публикувано на 13.09.24 в 10:09
Костадин Костадинов

В декларация: Костадинов се обяви срещу военнотехническата помощ за Украйна

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се обяви срещу военнотехническата помощ, която държавата ни предоставя на Украйна. Според него "България изпада в кризисно положение не само при заплаха от външна..

публикувано на 13.09.24 в 10:04
Асен Василев

Асен Василев с призив към ГЕРБ: Спешно да приемем антикорупционните закони по ПВУ

Съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към спешно приемане на трите антикорупционни закона, за да може страната ни да получи парите по Плана за възстановяване и устойчивост.  "И е крайно време Бойко Борисов да..

публикувано на 13.09.24 в 09:42