Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган отново заяви, че "Св. София" може да стане джамия

Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган отново заяви, че след изборите музеят "Св. София" ще бъде превърнат в джамия, "както е истинското ѝ име". Ердоган говори в Истанбул пред преселници от черноморска провинция Трабзон.

Предишното изказване на Ердоган в този дух предизвика реакции от Гърция и от ЮНЕСКО. В понеделник гръцкият външен министър Георгиус Катругалос посочи, че "Св. София" е "не просто величествен християнски храм - най-големият за много столетия, но и принадлежи на човечеството и е бил признат от ЮНЕСКО като част от общото световно културно наследство". Той окачестви идеята като "обидна за цялата международна общност". 

Представител на организацията на ООН за защита на световното културно наследство посочи, че, ако държава, която е страна по Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство, иска да промени названието на паметник, то тя трябва да изпрати предложението си за одобрение от Комитета.

Реакциите бяха породени от телевизионно интервю на Реджеп Ердоган от 24 март, неделя, в навечерието на Благовещение, когато е гръцкият национален празник. В отговор на журналистически въпрос за високите входни такси турският държавен глава не изключи възможността след изборите статутът на храма да бъде променен от музей в джамия и така всички хора да могат да влизат безплатно в него.

Само седмица по-рано - на 16 март в Текирдаг, Ердоган отхвърли идеята за превръщане на музея в джамия. Той призова вярващите първо да напълнят съседната джамия "Султан Ахмед".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Не е започнал ремонтът на водохващането за три кюстендилси села в частично бедствено положение

Още не започва ремонтът на водохващането "Робовица" заради което в три села в Кюстендилско беше обявено частично бедствено положение от 1 юли, което още е в сила. Засегнати са селата: Мурсалево, община Кочериново, Слатино, община Бобошево, и Смочево, община Рила.  Падналият дъжд вчера и днес само частично е подобрил ситуацията с водоподаването,..

публикувано на 21.08.24 в 18:38
Затворът в Плевен

Камен Балбузанов-Куката се е предал на властите и е в затвора в Плевен

В Плевен е задържан издирваният Камен Балбузанов-Куката. Той се е предал сам на властите и е задържан в затвора в града. Балбузанов е бил издирван във връзка с влязла в сила присъда от началото на годината, каза Диана Илиева - заместник-окръжен прокурор и говорител на прокуратурата: "Доброволно се е явил в затвора в град Плевен, приет е и с това е..

публикувано на 21.08.24 в 18:32

Служител на ДТС - Сандански е задържан, докато поливал нивата си с канабис

Служител на Държавното горско стопанство в Сандански е задържан в ареста за 72 часа, след като беше заловен от полицията да полива нивата си с канабис. Прокуратурата започна разследване по случая.  40- годишният стражар от горското стопанство в Сандански Николай Колев беше задържан при акция на ГДБОП срещу производството и съхранението на..

публикувано на 21.08.24 в 18:22
Прага 1968

Словакия си спомня за потъпкването на Пражката пролет

Президентът на Словакия Петер Пелегрини заяви по повод 56-ата годишнина от окупацията на Чехословакия от силите на Варшавския договор - Пражката пролет от 1968-ма година - че ще се направи всичко възможно в страната повече никога да няма "чужди танкове и невинни жертви и бъдещето да е изпълнено със споделена надежда, каквато са изпитали хората за няколко..

публикувано на 21.08.24 в 17:54
Министър-председателят на Индия Нарендра Моди

Индийският премиер Нарендра Моди пристигна на историческо посещение в Полша и Украйна

Индийският министър-председател Нарендра Моди пристигна във Варшава за историческо посещение в Полша преди да отпътува за Украйна по-късно тази седмица, за да агитира за „мирно разрешаване“ на руско-украинската война, предаде АФП. Моди ще бъде първият индийски премиер, посетил Украйна, и първият от..

публикувано на 21.08.24 в 17:28

RyanAir: Берлин да оттегли данъка върху въздушния трафик или ще намалим услугите си от германските летища

Ирландската авиокомпания „Райнеър“ заплаши Германия, че ще предложи значително по-малко полети от германски летища през следващото лято, ако данъкът върху въздушния трафик не бъде намален отново. Това ще засегне седемцифрен брой германски туристи.  Най-натоварената авиокомпания в Европа поиска също така по-ниски такси за контрол на..

публикувано на 21.08.24 в 16:55

Три жертви след стрелба в училище в Босна

Нападател откри огън и уби трима служители в училище в град Сански мост, Северозападна Босна. Един човек е с опасност за живота и по неофициална информация това е извършителят на престъплението, съобщават местни медии. Сред убитите е директорът и секретарката на гимназията, както и учителката по английски. Нападателят е стрелял с автоматична пушка. Той..

публикувано на 21.08.24 в 16:43