Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на антикорупционната комисия с охрана от НСО заради заплаха за живота му

Срещу мен се води компроматна война от проверявани олигарси, заяви Пламен Георгиев

| обновено на 02.04.19 в 19:23
Пламен Георгиев
Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев отказа днес да коментира твърденията за несъответствия в имотната му декларация - как е ипотекирал терасата на своя тризонет, за която твърди, че не е негова, а собственост на целия блок, в който живее, и нарече публикациите и изявленията по темата „компроматна атака“, зад която стоят проверявани от Комисията олигарси.

Заради сигнал, преценен като сериозен, четирима държавни охранители пазеха днес антикорупционния шеф в първото му появяване след началото на т.нар. афера „Апартаментгейт“.

Имена на атакуващите го не бяха съобщени, но бяха описани като „хора с медии, натрупали по спорен начин първия си милион в началото на прехода" и „имащи 198 милиона причини да водят срещу нас компроматна война и да не искат антикорупционната комисия да работи“.

Пламен Георгиев декларира, че няма да бъде разколебан, включително и от заплахите за физическа разправа.

„Всичко е ясно“ и „точка по въпроса“ бяха репликите, с които антикорупционният шеф отклони въпросите за огромната недекларирана тераса на луксозния му тризонет - близо 200 кв. метра с барбекю и сауна.

На въпрос защо за разлика от другите от властта с евтини имоти, не е обект на проверка, Георгиев възкликна:

„Чудесен въпрос. Защо досега никой не подава сигнал да ми се направи проверка? Твърдят се какви ли не глупости. Нека се подаде сигнал до прокуратурата, нека да се подаде сигнал до парламента, нека да се подаде до нашата комисия. Цялата комисия, пет души комисия, може да ме провери. Никой не ми е подчинен, много ви моля“.

По проверката за апартаментите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и двамата зам.-министри се работи активно, каза още Пламен Георгиев. Изяснено е, че сделките са изповядани при един нотариус, проучват се всички продажби на фирма „Аркекс“, търсят се връзки между собствениците ѝ и политици.

„Установихме и действия на министри и зам.-министри, които са давали в хода на изпълнение на техните служебни задължения едни становища, които ние вече сме приобщили. Така че освен тези четири лица, които проверяваме, ще бъдат викани и министри, и зам.-министри да дават обяснение във връзка с актове, които те са давали по повод сградата „Златен век“, за която тече проверката“, каза още Пламен Георгиев.

Вчера през сградата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) имаше протест с искане за оставката на Пламен Георгиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протестът пред сградата на Антикорупционната комисия в София с искане председателят ѝ Пламен Георгиев да подаде оставка.

Протест иска оставката на шефа на Антикорупционната комисия

Десетки граждани протестираха тази вечер пред сградата на Антикорупционната комисия в столицата с искане председателят ѝ Пламен Георгиев да подаде оставка. „Този човек не за първи път демонстрира нарушаване на законите. Докато е на този пост..

публикувано на 01.04.19 в 20:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на..

публикувано на 02.07.24 в 20:11

Областният съвет на БСП в Русе заяви пълна подкрепа за новото партийно ръководство

Областният съвет на БСП в Русе разпространи съобщение, в което заявяват пълната си подкрепа за новото партийно ръководство и широко ляво обединение.  Корнелия Нинова подава оставка Нинова към членовете на БСП: Не давайте партията на търговците!..

публикувано на 02.07.24 в 19:51