Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антикорупционната комисия в НС отложи решението си за председателя на КПКОНПИ

Заседание на Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.
Снимка: БГНЕС


В отсъствието на представители на БСП, членовете на Парламентарната комисия за борба с корупцията отложиха решението си по искането на социалистите предсрочно от постовете им да бъдат освободени председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев и заместникът му Антон Славчев. Това стана с пълно единодушие.

Според изказалите се депутати не е редно преди да приключи специалната прокурорска проверка по аферата "Апартаментгейт" народните представители да се произнасят по съществото на искането. Затова ще бъде изпратено писмо до главния прокурор, когато приключат проверките, той да ги запознае с резултатите от тях. Тогава ще бъде поставено на повторно обсъждане искането на социалистите, като председателят на комисията Борис Ячев изрази надежда, че вносителите от БСП ще присъстват лично на обсъждането.

"Свидетели сме на поредица от искания за оставки. Това не е полезно за страната. Руши се доверието във всички институции, не само в Народното събрание. Медиите трябва да помогнете. Не знам дали първоначалната атака срещу Пламен Георгиев е била политическа. В случая двете искания, които разглеждахме, са политически, защото са поискани от една партия. Естествено, че апетитите са (КПКОНПИ) да бъде овладяна", смята Борис Ячев.

Спас Гърневски от ГЕРБ предложи вносителят да бъде задължен да присъства на заседанието в комисия. 

"Трябва да припомним, че тази партия не подкрепи сегашния антикорупционен закон, който беше одобрен от четири други партии. Сега тази политическа сила иска да наложи нов закон срещу подкрепилите стария", заяви Гърневски.

Борис Ячев намекна, че трудно може да бъде мотивирано твърдението на БСП за тежки нарушения в КПКОНПИ, тъй като става въпрос за първи сигнали срещу работата на комисията, а не за системни нарушения.

Подробности чуйте в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кирилов: Отпуската на Пламен Георгиев и промените в антикорупционния закон съвпадат случайно

Правосъдният министър Данаил Кирилов отрече да има връзка между предложението, направено от него в качеството му на председател на правната парламентарна комисия, че освен юрист, и представител на службите да може да оглавява Антикорупционната комисия, и..

публикувано на 10.04.19 в 17:20
Председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев

Пламен Георгиев излиза в отпуск до приключване на проверката, разпоредена от Цацаров

Председателят на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев обяви, че излиза в отпуск до приключване на разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров проверка на семейния му апартамент в столичния квартал „Гео Милев“. В изявление, разпространено..

обновено на 04.04.19 в 12:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гражданите могат да проверят дали са подкрепили регистрацията на формации за изборите

От днес всички граждани могат да проверяват на интернет страницата на Централната избирателна комисия дали имената им фигурират в подписка на партия или коалиция.  Ако бъде установена нередност, жалбите трябва да се подават директно до Комисията за..

публикувано на 19.09.24 в 11:24
Село Мурсалево

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила, откъдето се подава вода за селата Мурсалево, в община Кочериново, Смочево, в община Рила, и Слатино в Бобошево, съобщи  областният управител на Кюстендил Александър Пандурски. От 1 юли в..

публикувано на 19.09.24 в 11:14

Надграждат училищната програма "Стъпки заедно" с онлайн елементи

Разширяваме училищната програма "Стъпки заедно" в онлайн и ще я наградим с елементи на онлайн насилието, за да се включат и други ученици и бъдещи миротворци. Това сподели в интервю пред БНР Мария Янкова, директор "Програми" в УНИЦЕФ...

публикувано на 19.09.24 в 11:10

Обучението по английски език - най-търсено, следват го немски, френски и испански

Обучението по английски език остава най-търсено в България, като го следват немският, френският и испанският. Това каза пред БНР Владимир Христов - член на УС на Асоциацията на езиковите центрове. "Животът налага ученето на чужд език. Английският..

публикувано на 19.09.24 в 11:03
Александър Николоски

Политически реакции след обидните квалификации в Скопие към страната ни

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя за оставка на македонския вицепремиер Александър Николоски заради обидните му думи към България: "Явно с тези хора приятелски срещи, дори свързани с опера, не трябва да се правят извън официалното, ако се..

публикувано на 19.09.24 в 11:00

Гърция: Наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода

Върховният съд в Гърция въвежда наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода. В 14 области е въведен воден режим. Върховните магистрати издадоха разпореждане за строг контрол срещу разхищението на вода. Върховният..

публикувано на 19.09.24 в 10:35
Бойко Борисов

Борисов призова ДАНС и кабинета да излязат с позиция по твърденията, че България е замесена в експлозиите в Ливан

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова ДАНС и служебният кабинет да излязат с позиция по повод твърдения на унгарски медии, че България е замесена в атентата в Ливан: "Взривяват пейджъри. Взривяват се уоки-токита, създава се страшно напрежение върху..

публикувано на 19.09.24 в 10:28