Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ангел Димитров очаква преднина за Стево Пендаровски на президентския вот в Македония

Проф. Ангел Димитров на брифинг след края на работата на смесената македоно-българска комисия.
Снимка: БГНЕС


Не вярвам да има строго партийно гласуване на изборите в Северна Македония, каза пред БНР проф. Ангел Димитров – бивш посланик на България в Македония.

„Основните разминавания сега, освен вътрешнополитическите натрупани противоречия между двете основни партии и техните избиратели, са свързани с Преспанския договор, с промяната на името – тази нова ситуация, която във ВМРО-ДПМН изцяло отричат, но донякъде те са и против договора с България. Аз лично се съмнявам дълбоко, че част от традиционно гласуващите за тази партия са против договора с България, както и се съмнявам, че част от привържениците на СДСМ подкрепят подписаните договори, тъй като те бяха категорични противници, поне на близостта с България“.

Не изключвам леко предимство за Стево Пендаровски – кандидатът на управляващата коалиция, прогнозира дипломатът в интервю за предаването „Събота 150“ и добави: „Смятам, че шансовете на Пендаровски са много по-големи, защото ми се струва, че количествено надделява онази част от гражданите на страната, които гледат повече към бъдещето, отколкото към миналото“.

Проф. Димитров, който е съпредседател на съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси между двете държави, коментира как върви работата с македонските им колеги:

„Трябва да се създаде работна атмосфера, в която да има много повече доверие. При професионалното доверие проблемите се решават много по-лесно. Има такава атмосфера с колегите. Има моменти, в които нашите очаквания от една по-интензивна и резултатна работа не се оправдават напълно. Такава среща беше последната. Даваме си ясна сметка, че с приближаването на проблемите, които разискваме, свързани с модерната епоха, напрежението ще се увеличава. Отнасяме се с известно разбиране към проблемите на нашите колеги, натиска, на който са подложени“.

Македонският национализъм е млад, жизнен и за съжаление, твърде агресивен, изказа мнение дипломатът и добави:

„Очевидно има такива среди в Македония, които се смятат за „охранители“ на този вид доктрина, на този вид интерпретация на миналото. Това със сигурност пречи на работата на съвместната комисия“.

До лятото се надявам комисията да има още 2 заседания, каза проф. Димитров, като посочи, че македонските им колеги засега дават сигнали, че са готови само за едно.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място има и противопожарни екипи на рафинерията. В готовност са и три самолета, в случай, че стихията..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще бъде заложена в Плана за възстановяване и устойчивост.  България ще предложи "Булгартрансгаз" и ЕСО..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на капитала "Български пощи" ще имат възможността да получават от държавния бюджет действително..

публикувано на 17.09.24 в 19:26