Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Кирил поздрави Зеленски

Снимка: БГНЕС

Патриархът на Русия Кирил поздрави Володимир Зеленски за победата му на президентските избори в Украйна. Междувременно украинската Централна избирателна комисия публикува окончателните резултати от вота.

Патриарх Кирил посочва в поздравлението си, че Зеленски има историческия шанс да обедини нацията и да внесе личния си принос в разрешаването на икономическите и социалните проблеми в страната, в преодоляването на съществуващите конфликти и разделения. „Изразявам искрената си надежда, че ще приключи печалният период на дискриминация на украинските граждани, принадлежащи към Украинската православна църква“, заявява руският патриарх. 

„Нека Милостивият Бог да ви помага в добрите дела и начинания, да ви даде мъдрост и сила в предстоящия ви труд в името на благото на народа на Украйна“, допълва главата на Руската православна църква. Ще припомня, че засега Кремъл не е поздравил Зеленски за изборната му победа. Според публикуваните днес окончателни данни на централната избирателна комисия той става президент на Украйна със 73.32% подкрепа срещу 24.45 на сто за Петро Порошенко.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предупреждение за бури и градушки в Обединеното кралство

Метеорологичната служба в Обединеното кралство издаде предупредителен жълт код за гръмотевични бури за петък и събота.   Лятото на Острова изглежда е към края си, ако се съди по прогнозите. Освен риска от мълнии, на някои места в южна Англия и Уелс поривистите ветрове и едра градушка могат да придружат поройните валежи от дъжд, с възможност за локални..

публикувано на 20.09.24 в 05:23
Сан Себастиан кино фестивал

Започва 72-то издание на кинофестивала в Сан Себастиан

Кинофестивалът в Сан Себастиан започва тази вечер.  72-то му издание обещава добро кино и блясък на звезди от първа величина. 120-метровият червен килим в театър "Виктория Еухения" вече ги очаква, пишат испанските медии. Фестивалът в Сан Себастиан, който ще продължи до 28 септември, ще посрещне звезди като Тилда Суинтън, Памела Андерсън, Изабел Юпер,..

публикувано на 20.09.24 в 05:04
Лидерът на

Найджъл Фарадж се отказва от собствеността върху партията си

Лидерът на „Реформирай Обединеното кралство“ Найджъл Фарадж обяви, че се отказва от собствеността върху партията преди конференцията й този уикенд. За разлика от повечето политически партии, тази на „реформаторите“ е създадена като частно дружество с ограничена отговорност, като Фарадж държи по-голямата част от акциите. Найджъл Фарадж ще продължи да..

публикувано на 20.09.24 в 04:06
Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус (на преден план)

Германия планира допълнителна военна помощ за Украйна

Германското правителство планира да предостави на Украйна допълнителен пакет оръжия на обща стойност почти 1,4 млрд. евро до края на годината, въпреки че по-голямата част от бюджетните средства за военна подкрепа за Украйна вече са изчерпани. Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви пред информационна агенция ДПА, че Украйна ще получи нов..

публикувано на 20.09.24 в 02:05

Кипър ще модернизира университети със заеми от ЕИБ

Европейската инвестиционна банка отпуска на Кипър два заема на обща стойност 125 млн. евро за изграждане и модернизиране на университетска инфраструктура. Споразуменията за тях ще бъдат подписани днес в Никозия. Стартът на двете заемни споразумения ще бъде даден от вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Кириакос Какурис, който е на официално..

публикувано на 20.09.24 в 01:04
Дейвид Лами

Лондон призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“

Британският министър на външните работи Дейвид Лами призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“. По-рано той  призова британците  да напуснат Ливан, тъй като нещата могат „бързо да се влошат“.  Дейвид Лами отправи този призив по време на  официалното си посещение в Париж, където се срещна със свои европейскси колеги,..

публикувано на 20.09.24 в 00:10

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01