Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остри критики след снощната реч на Макрон

Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приветстван от мнозинството, френският президент Еманюел Макрон беше очаквано подложен на острите критики на опозицията след снощната си реч, решаваща за социалната криза в страната.

Напрежението във Франция не се успокоява, ако се съди по критичните реакции на политическите опоненти на президента Макрон и протестиращите "жълти жилетки". "Вместо да сложи край на кризата, Макрон я продължава" - реагира лидерът на крайнолявата партия "Непокорна Франция Жан-Люк Меланшон. "Още усилия от работещите, вместо от милионерите" - казва в съобщение френската социалистическа партия. "Микромерки" - според крайнодесния лидер Никола Дюпон Енян, "радикализация на досегашната линия на Макрон", според бившия кандидат за президент Беноа Амон.

Подобни настроения владеят и представителите на "жълтите жилетки", които вече реагираха с нов график за съботни протести.

Според проучването на "Харис интерактив" 63% от французите не са намерили президента за убедителен в снощното му изявление, въпреки че поотделно приемат известна част от обявените мерки. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Макрон: Да променим организацията на Републиката

Да променим организацията на Републиката - това заяви френският президент Еманюел Макрон в дългоочакваното си изложение на новия си проект за икономически мерки и демократични преобразувания, предизвикан от бунта на "жълтите жилетки". "Общественият ред..

обновено на 26.04.19 в 05:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция: Наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода

Върховният съд в Гърция въвежда наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода. В 14 области е въведен воден режим. Върховните магистрати издадоха разпореждане за строг контрол срещу разхищението на вода. Върховният..

публикувано на 19.09.24 в 10:35
Бойко Борисов

Борисов призова ДАНС и кабинета да излязат с позиция по твърденията, че България е замесена в експлозиите в Ливан

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова ДАНС и служебният кабинет да излязат с позиция по повод твърдения на унгарски медии, че България е замесена в атентата в Ливан: "Взривяват пейджъри. Взривяват се уоки-токита, създава се страшно напрежение върху..

публикувано на 19.09.24 в 10:28
Лена Бориславова

Лена Бориславова: Разследвания за корупция няма, по "Магнитски" - също

От ПП-ДБ обясниха, че настояват за оставката на изпълняващия длъжността председател на Комисията за противодействие на корупцията и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Антон Славчев заради политически зависимости в дейността му...

публикувано на 19.09.24 в 10:25

Без номинации за главен прокурор на първото заседание на пленума на ВСС

На първото заседание на пленума на Висшия съдебен съвет, след обявяването на процедурата за избор на нов главен прокурор, не беше внесена нито една номинация за следващ обвинител номер едно. Според приетата от съдебните кадровици хронограма,..

публикувано на 19.09.24 в 09:55

Веселина Ралчева: От 30 процедури има една, отговаряща на наредбата за биопродукти

Оказва се, че в България всеки може да си направи процедура за обществена поръчка, която не отговаря на закона, да си я довърши, да си сключи договор и да я изпълни, както си е наумил. Това констатира Веселина Ралчева от Асоциацията на..

публикувано на 19.09.24 в 09:53
Екатерина Захариева

НС освободи Екатерина Захариева като депутат

Парламентът прекрати правомощията на Екатерина Захариева като депутат.  Причината за напускането на парламента е номинацията и за еврокомисар. Захариева бе предложена от председателя на ЕК Урсула Фон Дер Лайен за ресор "Стартъпи, изследвания и..

публикувано на 19.09.24 в 09:44
Кирил Вътев

Кирил Вътев: Трябват спешни мерки - земеделието и храните да станат национален приоритет

" Ако държавата продължава по този начин, до края на 2025 г. ще се разпадне. Това е абсурдно ".  Това заяви пред БНР бившият министър на земеделието Кирил Вътев. Коментарът му бе във връзка със заседанието на земеделската комисия в парламента, която..

публикувано на 19.09.24 в 09:36