Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон и Дъблин подновяват преговорите за Северна Ирландия

2
Премиерите Тереза Мей и Лео Вардакар на погребението на журналистката Лира Маккий, загинала при отразяване на безредиците в Лондондери.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското и ирландското правителство обявиха подновяване на преговорите за възстановяване на самоуправлението в Северна Ирландия.

Британската провинция е без правителство повече от две години, след като националистите от „Шин Фейн“ се оттеглиха от коалицията с пробританската Демократична юнионистка партия.

Но убийството на 29-годишната журналистка Лира Маккий  увеличи натиска върху партиите да възстановят регионалното правителство, което е основна част от мирното споразумение от Разпети петък през 1998 година.

В съвместна декларация британският премиер Тереза Мей и премиерът на Ирландия Лео Варадкар обявиха подновяване на преговорите за самоуправление на Северна Ирландия.

Двамата държавници бяха по-рано тази седмица на погребението на журналистката Лира Маккий, загинала при отразяване на безредиците в северноирландския град Лондондери.

„Идвайки заедно с другите политически лидери да отдадем почит на Лира Маккий, ние дадохме израз на ясната воля и решимост на всички хора на нашите острови да отхвърлят насилието и да подкрепят мира“, се казва в декларацията.

Мей и Варадкар допълват още, че са чули посланието на всички политически лидери в Северна Ирландия, че хората искат напредък в преговорите и че са нужни действия, а не думи.

Междувременно полицията в Северна Ирландия разпространи кадри на предполагаемия убиец на Лира Маккий. Републиканската организация Нова ИРА пое отговорност за убийството на журналистката.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Руска самоходна 122-милиметрова ракетна установка БМ-21 `Град` стреля в близост до бойната линия край Соледар, Донецка област, Украйна, 13 август 2024 г.

Москва обяви, че е превзела ключови град в Украйна

Руското настъпление в Донецк продължава. Москва обяви, че е превзела ключовия град Ню Йорк в Източна Украйна. Стотици руски пожарникари в южната част на Ростовска област трети ден се борят с огромен пожар в петролна база, след като в неделя тя беше засегната от атака на украински дрон. А Върховната Рада гласува за забраната на свързаната с Русия..

публикувано на 21.08.24 в 17:57
Прага 1968

Словакия си спомня за потъпкването на Пражката пролет

Президентът на Словакия Петер Пелегрини заяви по повод 56-ата годишнина от окупацията на Чехословакия от силите на Варшавския договор - Пражката пролет от 1968-ма година - че ще се направи всичко възможно в страната повече никога да няма "чужди танкове и невинни жертви и бъдещето да е изпълнено със споделена надежда, каквато са изпитали хората за няколко..

публикувано на 21.08.24 в 17:54
Министър-председателят на Индия Нарендра Моди

Индийският премиер Нарендра Моди пристигна на историческо посещение в Полша и Украйна

Индийският министър-председател Нарендра Моди пристигна във Варшава за историческо посещение в Полша преди да отпътува за Украйна по-късно тази седмица, за да агитира за „мирно разрешаване“ на руско-украинската война, предаде АФП. Моди ще бъде първият индийски премиер, посетил Украйна, и първият от..

публикувано на 21.08.24 в 17:28

RyanAir: Берлин да оттегли данъка върху въздушния трафик или ще намалим услугите си от германските летища

Ирландската авиокомпания „Райнеър“ заплаши Германия, че ще предложи значително по-малко полети от германски летища през следващото лято, ако данъкът върху въздушния трафик не бъде намален отново. Това ще засегне седемцифрен брой германски туристи.  Най-натоварената авиокомпания в Европа поиска също така по-ниски такси за контрол на..

публикувано на 21.08.24 в 16:55

Три жертви след стрелба в училище в Босна

Нападател откри огън и уби трима служители в училище в град Сански мост, Северозападна Босна. Един човек е с опасност за живота и по неофициална информация това е извършителят на престъплението, съобщават местни медии. Сред убитите е директорът и секретарката на гимназията, както и учителката по английски. Нападателят е стрелял с автоматична пушка. Той..

публикувано на 21.08.24 в 16:43
Доц.Емил Цветанов - директор на ИЛВ

Сладолед с родно вино ще е изненадата на фестивала "Time for Wine" в Плевен

В Плевен организират  Фестивал на виното и фермерските деликатеси "Time for Wine".  Официалното откриване на събитието е на 30 август и ще продължи до 1 септември.  Шатрите на производителите на вино и фермерски деликатеси ще бъдат разположени в парка на Регионалния исторически музей, те очакват гости от 30 август, 12 часа на обяд. В..

публикувано на 21.08.24 в 16:40

Синдикален протест пред сградата на ГИТ

Представители на синдикат "Защита“ излязоха на протест пред сградата на Главната инспекция по труда заради, цитирам, "бездействието и безотговорното отношение“ на инспекцията по подадени сигнали за нарушения на трудовото законодателство. По всички постъпили сигнали е имало своевременна, а в някои случаи – и незабавна, реакция, коментираха за..

публикувано на 21.08.24 в 16:35