Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени настояват за създаването на Планетариум в София

Планетариумите повишават интереса на децата към науката

Валери Генков, Недислав Веселинов и Любомир Илиев
Снимка: Радостина Билярска

Група учени от години настоява за изграждането на Планетариум в София.  

През 2009 година учени от БАН и Астрономическата асоциация представят проект за изграждане на Планетариум. 2009-а е била обявена за Година на астрономията. 

Идеята за създаване на Планетариум се обсъжда още в далечната 1960 година.

Причините, забавящи строителството, са свързани с намирането на подходящо място и финансиране.

"Тук са писмата, включително до Бойко Борисов, до главния архитект, в общината сме носили стотици такива материали, срещали сме се с кой ли не за всичките тия години и в крайна сметка нищо", коментира председателят на Астрономическата асоциация Валери Генков пред "Хоризонт".

"Не става дума за символичен Планетариум с малки размери и с малки мащаби, какъвто вече има в София. София е единствената столица на голяма европейска държава, която все още няма такъв Планетариум. Сега това може да е минус, но може да бъде и плюс, тъй като с годините технологично Планетариумите се развиха и вече може би може да се говори за пето поколение Планетариуми", уточнява доц. Любомир Илиев от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към Българската академия на науките и добавя още аргументи:

"Първите са били само оптически, след това има оптико-механични с начало на автоматизацията. Такива има няколко в България - автоматизирани, напълно автоматизирани оптико-механични системи. Най-големият такъв действащ Планетариум е в град Смолян и той има доста успешна работа. Представлява също така доста добър пример за това какво и как може да се организират нещата. Много добър Планетариум с действащ екип от хора работи в град Варна."

Според направените изчисления между 8 и 12 милиона лева би струвало изграждането на Планетариум в столицата.

"Един такъв Планетариум обикновено влиза веднага във визитната картичка на съответния град. Такъв е случая с големите Планетариуми. В Ню Йорк - най-известният Планетариум в света, в Лос Анжелис", допълни Любомир Илиев.

Друг проект на Авиационно-космическия форум също предвижда създаването на по-малък Планетариум.

"Общо взето идеята ни е също да създадем симулатор, но естествено не толкова мащабен. Нашият симулатор е по-опростен. Той е за 15 човека", обясни председателят на Авиационно-космическия форум Недислав Веселинов.

Избрали са този малък проект, защото нямат капацитет да направят голям симулатор:

"Планетариумите са важни, защото България се нуждае от високотехнологични кадри, а тези кадри трябва да се заинтересоват още в млада възраст и точно затова е важен този симулатор. Ние сме група инженери и приятели от Физическия факултет на Софийския университет, от БАН, от Техническия университет, които в свободното си време се занимаваме с популяризация на науката. Правим го, защото смятаме, че единственият начин държавата ни, въобще страната ни да изглежда по-европейска, да изглежда по-красива, да е по-уредена, е в образованието", подчерта Недислав Веселинов.

Повече за инициативата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посолството на САЩ в Букурещ отправи предупрежение за предстоящите почивни дни

Румънската разузнавателна служба съобщи, че няма данни, за да бъде повишено нивото на терористична заплаха в страната, съобщи телевизия "Ди Джи 24". Изявлението беше направено след като от посолството  на Съединените щати в Букурещ отправиха безпрецедентно предупреждение от сайта си към американските граждани да внимават, когато се намират..

публикувано на 12.10.24 в 02:12

Пожар възникна на депото за отпадъци в Цалапица

Пожар е възникнал на депото за отпадъци в Цалапица. На място има екипи на пожарната. Миризмата на пожара вече се усеща в селото, в крайните квартали на Пловдив, както и в Стамболийски. От Община Пловдив съобщиха, че към момента двете измервателни станции на Регионалната инспекция по околната среда и водите не отчитат превишение на нормите.  Заради..

обновено на 12.10.24 в 01:14

САЩ наложиха нови санкции на Иран, очаква се ЕС да ги последва в понеделник

В петък Съединените щати разшириха санкциите срещу петролния и нефтохимическия сектор на Иран в отговор на иранска ракетна атака срещу Израел, съобщи Министерството на финансите. Очаква се Европейският съюз пък да наложи в понеделник санкции на физически лица и организации, свързани с иранските трансфери на балистични ракети към Русия,..

публикувано на 11.10.24 в 22:38
Отиде си Кирил Маричков

Румен Радев: В лицето на Кирил Маричков българската сцена изгуби легенда

"В лицето на Кирил Маричков българската сцена изгуби легенда - рокаджия в сърцето си и аристократ по душа", написа в профила си във Фейсбук президентът Румен Радев по повод неочакваната кончина на големия българки музикант. Големият български музикант Кирил Маричков издъхна при инцидент на сцената "До последния си дъх живя с песента и с..

публикувано на 11.10.24 в 22:25
Джорджа Мелони, Педро Санчес и Еманюел Макрон

Франция, Италия и Испания разкритикуваха израелската атака срещу мироопазващите сили УНИФИЛ в Ливан

Италианският премиер Джорджа Мелони, френският президент Еманюел Макрон и испанският премиер Педро Санчес разкритикуваха израелската атака срещу Временните сили на ООН в щаба на Ливан (УНИФИЛ, UNIFIL) в Накура. "Ние, лидерите на Франция, Италия и Испания, осъждаме неотдавнашната атака срещу УНИФИЛ от израелските отбранителни сили. Изразяваме..

публикувано на 11.10.24 в 22:21

Министър Мундров: Няма уязвимости в софтуера на машините за гласуване

"Няма уязвимости в софтуера на машините за гласуване" , заяви министърът на електронното управление Валентин Мундров след края на процедурата по доверено изграждане на изпълнимия код от изходния код. Тя беше извършена от ЦИК в присъствието на регистрираните представители на политически партии. "Надградихме методиката по удостоверяване, като..

публикувано на 11.10.24 в 22:00
Реджеп Ердоган и Александър Вучич

Турция и Сърбия ще си сътрудничат в развитието на отбранителната индустрия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви в петък, че неговата страна и Сърбия са решили да си сътрудничат в развитието на отбранителната индустрия и турските дронове ще бъдат част от двустранно сътрудничество, предаде Ройтерс. "Турция и Сърбия трябва да направят крачка заедно, като тази стъпка е формирането на отбранителна индустрия..

публикувано на 11.10.24 в 20:41