Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам. изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" е подала оставка по искане на премиера Борисов

| обновено на 30.04.19 в 19:51
Иванка Багдатова-Мизова
Снимка: osp.bg

Заместник изпълнителният директор на Държавния фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова е подала оставка по искане на премиера Бойко Борисов. Причината е информация, че телефонът на Багдатова е обявен в сайт за резервации на къща за гости в село Юндола, обясниха от пресцентъра на Министерството на земеделието и горите.

За разлика от други скандално известни къщи, направени с европари, въпросната къща в Юндола има посочени телефони за резервация и снимки.

Всъщност става въпрос за 2 къщи с общ двор, собственост на дружество, създадено през 2008 г. Къщите са пуснати в експлоатация през 2010-а и оттогава, според сайта си, работят целогодишно. Така е и според мъжа, който вдига обявения телефон и се представя като управител. Според него Иванка Мизова няма общо с къщите, той не я познава, не знае коя е и не разбира защо вече няколко души тази вечер я търсят или на неговия телефон.

Цялата кариера на Иванка Багдатова-Мизова е свързана с агроведомството. От 2002 г. тя работи там, а от 2014-а е заместник шеф на Фонд “Земеделие“.

Днес премиерът Борисов е разпоредил на полицията и данъчните власти да проверят всички къщи за гости, паралелно с проверката на прокуратурата, която тече от седмица, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов:

"Правят се съответно насрещни проверки на общините дали там са плащани съответните туристически данъци. След направен анализ там, където има изведен по-голям риск, ще бъдат направени насрещни проверки на изпълнителите и строителите на самите къщи". 

Държавният фонд "Земеделие" е наложил на собственици на къщи за гости да възстановят 10 милиона лева, използвани не по предназначение, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов. Министърът отчете, че през последните 3 години са били проверени 110 от общо 746 къщи, изградени със средства от Програмата за развитие на селските райони през периода 2007-2013 година: 

"За 32 от тях искаме пълно възстановяване на сумите, за останалите има частично или финансова корекция в зависимост от използването и изпълнението на бизнес плана".

От министерството съобщават, че предстои проверка по случая.

Подробности за въпросните къщи в село Юндола, както и за подалия оставка заместник изпълнителен директор на Държавния фонд "Земеделие" можете да чуете в репортажа на Веселина Миланова в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Държавен фонд

ДФЗ е проверил близо 20% от къщите за гости, наложени са санкции за над 10 млн. лева

Държавен фонд "Земеделие" е направил проверка на близо една пета от къщите за гости, обяви на правителственото заседание министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. "И ако се установи, че имаме пропуски в отчетите, пропуски в ползването..

обновено на 30.04.19 в 12:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Постигнати са договорености за принципите на финансиране на висшето образование

Националният синдикат "Висше образование и наука" при КНСБ информира, че са постигнати договорености за актуализиране на принципите за финансиране и заплащане на труда в системата на висшето образование. В момента тече договаряне на нови основни..

публикувано на 19.09.24 в 12:52

Предложение: Капиталовата програма на общините да се намали с 37 млн. лв.

Проектът за изменения в капиталовата програма за общините в Бюджет 2024 година е внесен в Народното събрание, показа справка на БНР. С предложените промени общо проектите на общините достигат 2885, а размерът на инвестиционната програма надхвърля..

публикувано на 19.09.24 в 12:42

Валери Вълков се закле като депутат на мястото на Екатерина Захариева

Валери Вълков положи клетва пред Народното събрание и встъпи в длъжност като народен представител. Валери Вълков заема мястото на Екатерина Захариева. По-рано днес..

публикувано на 19.09.24 в 12:17

Фирмата, свързвана с експлодиралите пейджъри, няма офис в София

Фирмата, посочена в медийни публикации като участник в доставката на избухналите в Ливан пейджъри, няма офис в София. Това установи проверка на БНР. На адреса, посочен за контакт на столичния булевард "Витоша", има апартаменти, които се отдават..

публикувано на 19.09.24 в 12:14
Прелялата река Ламоне в Емилия-Романя, 19 септември 2024 г.

Лошо време в Италия, област Емилия-Романя отново е под вода

В резултат на лошото време и проливните дъждове, в Италия най-тревожно е положението отново в област Емилия-Романя, която пострада по същия начин миналата година. Предупредителният код в Емилия-Романя остава червен. За 24 часа са паднали средно..

публикувано на 19.09.24 в 11:54

Изчезват ли тапата и тирбушонът?

Тирбушонът се превръща в отживелица - новината дойде от Обединеното кралство. Причината е, че твърде малко хора, особено по-младите, притежават тирбушон или пък знаят как да го използват .  "Смъртта на тирбушона?!" - така вестник "Гардиън",..

публикувано на 19.09.24 в 11:45

Георги Еленков: Закон за чуждестранните агенти ще се ползва избирателно срещу граждански организации

Над 160 граждански организации у нас отправиха отворено писмо до европейски партии относно новите текстове в Закона за предучилищното и училищно образование и т.нар. закон за чуждестранните агенти. Над 160 граждански организации с отворено писмо до..

публикувано на 19.09.24 в 11:44