Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В Първомайци канят на празник на разсола

Снимка: Здравка Маслянкова

Първомайци е най-голямото село в област Велико Търново с над 3000 жители. За жените в селото казват, че са отлични домакини и кулинарки. В събота сутринта на селския площад „Съединение“ дъщери, снахи, майки и свекърви ще покажат певческото си майсторство и своите готварски умения на традиционния за селото празник на разсола. Това е типично ястие с агнешко месо и сос, което домакините в селото приготвят за Гергьовден и Спасовден.

Историята на село Първомайци започва около ХІVвек. Първите писмени сведения датират от 1347 година, когато българският цар Иван Александър подписва „Мрачката грамота“, в която се споменава за съществуването на селището. Днес селото е на стотина метра от Горна Оряховица и на 12 километра от Велико Търново. Първомайци обединява два квартала – „Сергювец“ и „Темниско“. Жените в селото не спират да спорят коя е най-добрата домакиня и готвачка на традиционното за Първомайци ястие с месо и сос, наречено разсол:

„Хубав разсол става от 15 порции, ако са по-малко, не става вкусен. Не знам защо. Ама пак зависи от големината на порциите – може да ги правиш ей такива, а може и ееей такива. Говори се за нормални порции, като седнеш да се нахраниш. От бутчетата става най-добре, дали предно или задно – може да се нареже на порция, която има месо на нея, не голи ребра да наредим. Аз у дома го правя с повод и без повод и с пилешки надбедренички много хубаво става. И от телешко става много хубаво, и от свинско дори става. Даже и от риба става“.

Така се наддумват първомайчанки за разсола, докато се приготвят за празника на типичното за селото ястие, което по традиция се прави за Гергьовден и Спасовден и е най-вкусно с агнешко месо. Темнишченки и сергювчанки си имат тънкости в приготвянето, разказва Теодора Миновска, секретар на читалище „Иван Вазов“ в селото, организатор на празника заедно с кметството:

„Така съм го заварила от време оно. Наистина това ястие е традиционно за сбора на Първомайци и на Сергювец, и на Темниско. Аз лично съм забелязала две основни разлики в приготвянето – сергювски и темнишки разсол. Сергювският е много бистър, докато в Темниско е малко с повече сос, повече червен пипер, повече брашно“.

Димитрина Йосифова е сергювска снаха, учила е разсола от свекърва си преди 50 години:

„В интерес на истината вече не може да се прави, както се правеше някога. Животното си беше от вкъщи. Заколва се, направяше се на порции, зареждаше се в една голяма тава. В една голяма купа се слага брашно, чер пипер, червен пипер, малко вода, сол, солта е задължителна и всяка порция се полива отгоре с тази каша. Има хора, които го завиваха с лопуш и се слагаше в добре опалена пещ. Сега няма пещи и го правим във фурните“.

Димитрина Йосифова е осъвременила рецептата за разсол, която наследила от свекърва си. Прави си смес от две части черен пипер и една част бахар, след това отваря шкафа с подправките и каквото ѝ попадне пред очите, се озовава в тавата с месото и водата. От свекърва си се е учила и бившата детска учителка Димитранка Конджарова:

„От много години правя като почина свекърва ми, но не мога така да го докарам като нея. Запомнила съм само, че месото се овалва в сол, олио и червен пипер и се подрежда в тавата. Само че ние не слагаме джоджен. Нашето семейство ползваме магданоз и брашно, водичка и отгоре са загъва тавата“.

По-различна е рецептата за разсол на Величка Василева, която се предава от баба на внучка:

„Отдолу в тавата си нарязвам зелени пера на лука. Върху тези пера, овалваното месо в брашно, червен пипер и олио, заредено, оставено около час и половина да се овкуси с тези подправки. След това водичка – кой, колкото сос обича. Моите вкъщи обичат по-да е сухичко, не им трябва много разсоля“.

Първомайчанки са единодушни, че най-добрата майсторка на разсол в селото е Стеляна Янкова:

„Баба Стеляна не е най-добрата, има много по-млади и много по-добри, но няколко пъти го готвих и на площада“, казва тя за себе си. И продължава: „Аз го готвя по мънично по друг начин, леко осъвременен, за да стане по-бързо – сварени са мръвките, сварен и прецеден е бульонът, след това препечено брашънце. Може и без допълнително олио, защото от месцето винаги и от бульона е тлъстичко. Заливам, слагам дафинов лист, слагам черен пипер, слагам и магданозче и пека във фурната. И пак става вкусен с мерак и с любов“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският крал Чарлз III

Чарлз III ще призове за единство в Деня на Британската общност

В Деня на Британската общност днес крал Чарлз III ще призове за единство и изграждане на мостове в "тези несигурни времена" на международно напрежение и на фона на разноглаисята между Канада и САЩ. Очаква се в годишното си послание британският крал да подчертае стойността на обединяването на нациите в „дух на подкрепа и най-вече на приятелство“. Кралят..

публикувано на 10.03.25 в 04:18
Президентът на Украйна Володомир Зеленски (вляво)  и министър-председателят на Великобритания Киър Стармър - Лондон, 2 март 2025

"Таймс": Великобритания поема ключова роля в подпомагането на Украйна в мирните преговори

“Великобритания поема ключова роля в подпомагането на Украйна в мирните преговори”, гласи заглавието на уводната статия във вестник „Таймс“. Изданието отбелязва, че Обединеното кралство се надява, че Доналд Тръмп може да бъде убеден да продължи да споделя разузнавателна информация с Украйна, въпреки че Илон Мъск заплашва да прекрати сателитната връзка..

публикувано на 10.03.25 в 04:13

Започна полагането на около километър предпазна мрежа на пътя при с. Ябълково

Община Кюстендил започна полагането на около километър предпазна мрежа на пътя при с. Ябълково, където в края на миналата година стана ПТП с коне и загина 18-годишно момиче, а две други нейни връстнички бяха ранени. Екипът работи и почивните дни. Граждани протестираха срещу бездействието на институциите до пътя Кюстендил-ГКПП-Гюешево..

публикувано на 09.03.25 в 19:16

Израел нанесе въздушен удар в северната част на Ивицата Газа

Израел нанесе въздушен удар по бойци в северната част на Ивицата Газа, с което наруши и без това крехкото примирие, докато се подготвяше за нови преговори в Доха относно бъдещето на примирието с "Хамас".  Палестинската групировка неколкократно призова за незабавно започване на преговорите за втората фаза на примирието, която се надява да доведе до..

публикувано на 09.03.25 в 17:35

Полицията издирва 20-годишен жител на град Кула

Екипи на полицията под надзора на Окръжна прокуратура - Видин, извършват множество оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия във връзка с обявен за общодържавно издирване на 5 март т. г. 20-годишен жител на град Кула, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Видин.  В хода на продължаващите и към момента действия по..

публикувано на 09.03.25 в 17:16

Ден на отворените врати в Софийския университет

Нараства интересът на кандидат-студентите към Софийския университет, наблюдават студентите от Студентския съвет. За поредна година те организират Ден на отворените врати в Централното фоайе на Ректората. В Деня на отворените врати на Софийския университет на главния вход на Ректората се образува опашка от настоящи и бъдещи кандидат-студенти...

публикувано на 09.03.25 в 16:04

Въоръжен мъж е прострелян от службите пред Белия дом

Служители на "Сикрет сървис" са простреляли тази нощ пред Белия дом въоръжен мъж, който сега е настанен в местна болница, съобщи в изявление службата, цитирана от "Ройтерс". По това време американският президент Доналд Тръмп се е намирал извън сградата и е прекарвал уикенда в имението си във Флорида. Служители на "Сикрет сървис" са получили..

публикувано на 09.03.25 в 15:50