Първомайци е най-голямото село в област Велико Търново с над 3000 жители. За жените в селото казват, че са отлични домакини и кулинарки. В събота сутринта на селския площад „Съединение“ дъщери, снахи, майки и свекърви ще покажат певческото си майсторство и своите готварски умения на традиционния за селото празник на разсола. Това е типично ястие с агнешко месо и сос, което домакините в селото приготвят за Гергьовден и Спасовден.
Историята на село Първомайци започва около ХІVвек. Първите писмени сведения датират от 1347 година, когато българският цар Иван Александър подписва „Мрачката грамота“, в която се споменава за съществуването на селището. Днес селото е на стотина метра от Горна Оряховица и на 12 километра от Велико Търново. Първомайци обединява два квартала – „Сергювец“ и „Темниско“. Жените в селото не спират да спорят коя е най-добрата домакиня и готвачка на традиционното за Първомайци ястие с месо и сос, наречено разсол:
„Хубав разсол става от 15 порции, ако са по-малко, не става вкусен. Не знам защо. Ама пак зависи от големината на порциите – може да ги правиш ей такива, а може и ееей такива. Говори се за нормални порции, като седнеш да се нахраниш. От бутчетата става най-добре, дали предно или задно – може да се нареже на порция, която има месо на нея, не голи ребра да наредим. Аз у дома го правя с повод и без повод и с пилешки надбедренички много хубаво става. И от телешко става много хубаво, и от свинско дори става. Даже и от риба става“.
Така се наддумват първомайчанки за разсола, докато се приготвят за празника на типичното за селото ястие, което по традиция се прави за Гергьовден и Спасовден и е най-вкусно с агнешко месо. Темнишченки и сергювчанки си имат тънкости в приготвянето, разказва Теодора Миновска, секретар на читалище „Иван Вазов“ в селото, организатор на празника заедно с кметството:
„Така съм го заварила от време оно. Наистина това ястие е традиционно за сбора на Първомайци и на Сергювец, и на Темниско. Аз лично съм забелязала две основни разлики в приготвянето – сергювски и темнишки разсол. Сергювският е много бистър, докато в Темниско е малко с повече сос, повече червен пипер, повече брашно“.
Димитрина Йосифова е сергювска снаха, учила е разсола от свекърва си преди 50 години:
„В интерес на истината вече не може да се прави, както се правеше някога. Животното си беше от вкъщи. Заколва се, направяше се на порции, зареждаше се в една голяма тава. В една голяма купа се слага брашно, чер пипер, червен пипер, малко вода, сол, солта е задължителна и всяка порция се полива отгоре с тази каша. Има хора, които го завиваха с лопуш и се слагаше в добре опалена пещ. Сега няма пещи и го правим във фурните“.
Димитрина Йосифова е осъвременила рецептата за разсол, която наследила от свекърва си. Прави си смес от две части черен пипер и една част бахар, след това отваря шкафа с подправките и каквото ѝ попадне пред очите, се озовава в тавата с месото и водата. От свекърва си се е учила и бившата детска учителка Димитранка Конджарова:
„От много години правя като почина свекърва ми, но не мога така да го докарам като нея. Запомнила съм само, че месото се овалва в сол, олио и червен пипер и се подрежда в тавата. Само че ние не слагаме джоджен. Нашето семейство ползваме магданоз и брашно, водичка и отгоре са загъва тавата“.
По-различна е рецептата за разсол на Величка Василева, която се предава от баба на внучка:
„Отдолу в тавата си нарязвам зелени пера на лука. Върху тези пера, овалваното месо в брашно, червен пипер и олио, заредено, оставено около час и половина да се овкуси с тези подправки. След това водичка – кой, колкото сос обича. Моите вкъщи обичат по-да е сухичко, не им трябва много разсоля“.
Първомайчанки са единодушни, че най-добрата майсторка на разсол в селото е Стеляна Янкова:
„Баба Стеляна не е най-добрата, има много по-млади и много по-добри, но няколко пъти го готвих и на площада“, казва тя за себе си. И продължава: „Аз го готвя по мънично по друг начин, леко осъвременен, за да стане по-бързо – сварени са мръвките, сварен и прецеден е бульонът, след това препечено брашънце. Може и без допълнително олио, защото от месцето винаги и от бульона е тлъстичко. Заливам, слагам дафинов лист, слагам черен пипер, слагам и магданозче и пека във фурната. И пак става вкусен с мерак и с любов“.
Подмяна на уличното осветление на 11 булеварда започна в Сливен. Стойността на проекта е около 1 300 000 лева, като финансирането е осигурено от държавния бюджет. Дейностите ще започнат от булевард "Братя Миладинови", а срокът за изпълнението на проекта е 180 дни, уточни Боян Боянов, представител на фирмата изпълнител: "Последователно след..
Израел и Съединените щати изразиха недоволство от намерението на Канада да признае палестинската държава. Според Тел Авив и Вашингтон това е награда за "Хамас". Карни критикува израелското правителство, че е допуснало да се стигне до катастрофа в ивицата Газа. Канада възнамерява да признае палестинската държава на Общото събрание на ООН през септември,..
Пожар е възникнал при дупнишкото сeло Баланово тази вечер. Горят сухи треви. На терен са изпратени три екипа на пожарната от Дупница. Само преди десетина дни имаше голям пожар в местността Балановски рид, припомнят местните хора.
Слушател на „Хоризонт“ сигнализира за нова измамна схема с подвеждащи обяви за продажба на смартфони. След закупуването и получаването им се оказвало, че апаратите всъщност са на лизинг, което означава, че до пълното изплащане на всички дължими вноски, устройството е собственост на оператора: "Поръчах си скъп модел смартфон през един от..
Един човек заради горски пожар в Испания, а над 100 души от шест населени места са били евакуирани от домовете си. Пожарникарите в страната се борят с две големи огнища – близо до град Авила в автономната област Мадрид и в Лас Урдес, в северната част на Естремадура. Огънят край Авила отне един живот - 58-годишният пожарникар Емилио Санчес е загинал в..
Прокуратурата в Силистра разследва сигналите за насилие над деца в интерната в тутраканското село Варненци. Председателят на Окръжната прокуратура Ивелин Чафаланов потвърди, че по случая се води досъдебно производство под надзора на Районната прокуратура, а работата се води от следовател. Следовател разследва сигнала за насилие над..
Отнеха почетния "син флаг" на 12 плажа в Гърция поради липса на добра организация. При внезапни проверки на екипи от Националния съвет по екология бяха констатирани пропуски на 12 плажа, поради което на тези места се отнема почетния "син флаг", се посочва в съобщението. Причината не е в качеството на морската вода, която е екологично чиста...
Максималният размер на държавната помощ за пострадалите от пожарите е 1914 лв. Това заяви пред БНР Анелия Василева - началник отдел "Социални и семейни..
Какво представляваше цензурата по време на социализма и какви размери имаше тя? Следващият разказ е спомен за хлора в Русе, за Радиото, за..
В Русе е в сила забрана да се консумира алкохол извън заведенията. Решението е на Общинския съвет. Глобите ще бъдат налагани от полицията и са по..