Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на Европа

| обновено на 09.05.19 в 10:34
Гвардейци издигнаха знамето на ЕС в Деня на Европа
Снимка: Пресслужба към президента

Днес отбелязваме Деня на Европа. На 9 май 1950 г. френският външен министър Робер Шуман произнася историческата декларация за обединение, която е в основата на създаването на Европейска общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

С поздравления за Деня на Европа започна заседанието на Народното събрание. Председателят на парламента Цвета Караянчева призова българската държава да продължава да отстоява свободата и демокрацията:

„Честит Ден на Европа. Европа на свободата, на споделените демократични ценности. Европа на общото бъдеще.  Да заявим своята решимост! Да продължим да работим за изграждането на Европа като общност на мир и свобода!!!“.

В декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ председателят на комисията по външна политика Джема Грозданова се обяви в подкрепа за европейското единство:

„Денят на Европа е празник на нашето минало, настояще и бъдеще. Който, каквото и да празнува днес - Денят на победата или Денят на Европа - и в двата случая празнуваме привилегията да живеем в мир".

В момента в ЕС членуват 28 държави с перспектива за оттеглянето на Великобритания до края на октомври. Общността обаче отвори вратата си към бъдещо присъединяване и на Западните Балкани. Сред основните предизвикателства пред Съюза днес са Брекзит, миграцията и колективната отбрана.

В европейските институции в Брюксел, Люксембург и Страсбург този месец се провеждат дни на отворените врати.

В София знамето на ЕС ще бъде издигнато пред сградата на президентството. На тържествената церемония ще присъстват държавният глава Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и представители на изпълнителната власт.

Пловдив ще отбележи Деня на Европа с „Фестивал на светлините“. Спектакълът гостува за първи път в България и е част от програмата на Пловдив като Европейска столица на културата. В месеца на европейските избори, честването ще бъде именно в подкрепа на едно от изконните права на човека - да избира, подчерта Виктор Янков - зам.-директор по международната дейност на Фондация „Пловдив 2019“. Светлинните  проекции ще пречупят вечно актуалната тема през античната история на града на седемте тепета и богатото световно културно наследство, като съчетаят минало и настояще. Началният час е 21.30 часа: 

"Основното шоу ще бъде на площад "Стефан Стамболов" пред община Пловдив. Там ще се прожектира 15-минутно шоу, като 3Д видеоклип. На 6 локации в града ще има други светлинни инсталации. Една от тях е в Цар Симеоновата градина, на Римския стадион, стълбите на Каменица, също така на сградата на мюфтийството в Пловдив и ключови локации на площад Стамболов. Ще бъде една 360-градусова прожекция".

Посланието "Заедно", което излъчи Пловдив като европейска столица на културата, се превръща все повече в значимо европейско послание, посочи Янков и добави:

"С инструментите, които изкуството и културата ни дават, се опитваме да отправим силно послание за европейското бъдеще на България и за нашата насоченост в евроатлантическия свят. Стоим далече от конкретни политически послания, защото ЕС отдавна е нещо повече от една финансова каса за България. Трябва да възприемем, че това е едно голямо семейство от държави, които благодарение на рационалните си политики успяват да държат Европа в мир. Ако има нещо, което дава най-големите характеристики на това защо е важен ЕС, това е, че Европа, откакто поне съществува обединението, живее в мир".

Организатори на светлинния фестивал, който ще се състои днес и утре,  са Бюрото на Европейския парламент, Представителството на Европейската комисия в България и общинската фондация „Пловдив 2019“.

Интервюто с Виктор Янков може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден без загинали на пътя

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се отбелязва в цялата страна Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда за поредна година в рамките на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември. Мотото на кампанията е "Остани жив, пази живота". Целта е да..

публикувано на 18.09.24 в 08:19

Празник на занаятите във Велико Търново

С шестдневен празник на занаятите във Велико Търново започват тържествата за честване на 116-ата годишнина от обявяването на независимостта. В "Нощ на Самоводската чаршия" ще се включат повече от 80 майстори.   Фестивалът на занаятите представя традиционни и иновативни техники в различни сфери на бита, съчетани с концерти и спектакли. В 13-ото..

публикувано на 18.09.24 в 08:15

Доц. Александър Христов: Спасението е в системните партии

" Картината е тъжна, но очаквана и позната . Не трябва да си мислим, че след всичко, което стана в последните 4 години в държавата, настроенията на хората биха били по-различни".  Това е мнението на доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации. Пред БНР той отбеляза, че започва залитане в конспиративни теории в..

публикувано на 18.09.24 в 08:04

Изтича срокът за подаване на възражения срещу въвеждане на "чaт ĸoнтpoл"

Днес изтича срокът, в който българските граждани могат да подават възражение по намерението за въвеждане на "чaт ĸoнтpoл" в криптираната комуникация с интернет приложения. Мярката е по инициатива на съвета на Европейския съюз, за да има по-сериозна защита на децата от порнография. Само преди дни пред "Хоризонт" Богомил Шопов от "Електронна..

публикувано на 18.09.24 в 08:03

"Варошлийски вечери" в Ловеч за 12-и път

Регионалният исторически музей в Ловеч организира за 12-и път двудневния празник "Варошлийски вечери“, посветен на традициите на стария квартал "Вароша“. "Варошлийски вечери“ се откриват от 17.30 ч. с   изложбата "Сокйни шевици“, експонирана в Художествената галерия, поясни Елена Георгиева, главен уредник в Регионалния музей и автор на изложбата и..

публикувано на 18.09.24 в 07:47
Болницата на Американския университет в Бейрут, 17 септември 2024 г.

"Хизбула" обвини Израел за смъртоносния инцидент с експлодирали пейджъри в Ливан

Тайванската компания Gold Apollo отрече да е произвела пейджърите, които се взривиха вчера в Ливан. Според някои информации в устройствата е имало експлозиви, детонирани дистанционно в координирана операция. Най-малко девет души загинаха, а ранените са близо 3000. От Пентагона заявиха, че Съединените щати не са свързани по никакъв начин с..

публикувано на 18.09.24 в 07:44

Концерт на Симфоничния оркестър на БНР за Деня на независимостта

С празничен концерт на Симфоничния оркестър на Българското национално радио започват честванията за Деня на независимостта. Довечера от 19 часа в Голямата зала на Софийската опера и балет радиосимфониците с главен диригент Константин Илиевски ще представят сюита от балета „Нестинарка“ на Марин Големинов и Третия цигулков концерт на Николо Паганини. Солист..

публикувано на 18.09.24 в 07:40