Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщата-музей на Алеко в Свищов пази сърцето на писателя

Алеко Константинов отказва да продаде бащиния си дом за 15 хиляди златни лева

Днес се навършват 93 години от откриването на къщата-музей на Алеко Константинов в родния му град Свищов. Когато една от актуалните теми на деня са евтините апартаменти на властта и построените с европейско финансиране къщи за гости, ползвани като лични имоти, любопитен и малко известен факт е, че една година преди да бъде убит, Алеко отказва на богат търговец оферта от 15 хиляди златни лева и не продава бащината си къща с мотива, че тя има историческо значение, защото е свързана с освобождението на Свищов.
    

Родната къща на Алеко Константинов е сред знаковите сгради в Свищов. Била е построена от неговия баща Иваница Хаджиконстантинов през 1861 година. Заможният търговец с кантора и в Румъния избира да изгради дом за своето семейство в Свищов, където на 1 януари 1863 година се ражда и Алеко.

Малко известен факт е детското приятелство между автора на „Бай Ганьо“ и създателя на българския химн Цветан Радославов, разказва екскурзоводът в Свищовския исторически музей Анатолия Тодорова:

„Цветан Радославов е роден в Свищов и е приятел на Алеко Константинов. Те са израснали заедно, дори са кръстени в един купел в църквата „Свето Преображение“. Алеко Константинов е посветил на Цветан Радославов едно от произведенията си“. 

Докато Цветан Радославов учи във Виена и Лайпциг, Алеко Константинов завършва право в Одеса, след което се установява в София. В музея в Свищов е представен макет на заличения днес столичен дом на семейството:

„Умира най-малката сестра, майката и той вече завършил право в Одеса, в София го назначават като съдия в Софийския окръжен съд. Бащата с двете по-големи сестри отиват в София. Къщата в София, в която семейството живее - бащата с двете по-големи сестри Елена и Веселина,и Алеко, те обитават за кратко тази къща. Днес не съществува, не е запазена. Има само паметна плоча“.

Останал сам в София след кончината на цялото си семейство, през 1896 година Алеко Константинов получава писмо от свой братовчед от родния Свищов, че за бащината му къща има кандидат-купувач, който е готов да даде 15 хиляди златни лева за нея. От кореспонденцията, която се съхранява в Историческия музей в Свищов, става ясно, че Алеко е отговорил, посочвайки, че това е „къща с историческо значение, в която стъпва за първи път кракът на царя-освободител“ и не се продава.

Александър Втори не само е гостувал в родната къща на Алеко Константинов, но там е била и губернаторската канцелария в първия български освободен град, поясни Анатолия Тодорова:

„Освобождението става на 27 юни 1877 година. Когато императорът идва, това е една от къщите, които посещава в Свищов и в тази стая специално по желание на Алеко Константинов е уреден кът за гостуването на император Александър Втори. Самоварът и чашите са от руските гости. Всичко е събирано автентично“.

След смъртта на Алеко Константинов през 1897 година бащината му къща се стопанисва от Общината. В определен период от време в нея дори се е помещавало и училище. Малко са личните Алекови вещи в родния му дом – бебешката люлка, две кресла на семейството и пианото на неговите сестри:

„То е закупено от бащата – богатия търговец Иваница Хаджиконстантинов, немско е, от Лайпциг. Алеко свири на цигулка, но тя при нас не е запазена. Изложени са и неговите дрехи, кибритницата, часовника и ръкавелите. След като умира Алеко през 1897 година след убийството, няколко години в тази къща се помещава класно девическо училище „Алеко Константинов“, така че е имало много много преустройства, всичко е събирано впоследствие“.

През 1911 година общественици от Свищов се събират и решават бащината къща на Алеко Константинов да бъде превърната в музей. Войните от 1912 година до 1918 година прекъсват осъществяването на замисъла, но през 1919 година е създаден специален комитет за тази цел. Изработен е устав, който е утвърден от Министерството на народното просвещение на 2 юни 1920 година.

Идеята за създаване на музей е огласена из цяла България. В начинанието се включват всички местни общественици и интелектуалци, както и Свищовската дружба в София, начело с проф. Иван Шишманов и проф. Георги Данаилов. Директорът на Народния етнографски музей в София - Ст. Л. Костов също дава тласък на събирателската работа за бъдещия музей в Свищов. Така музейната сбирка е обогатена не само с вещи на Алеко Константинов, но и с етнографски материали, както и с археологическа сбирка, представяща находките от древността, открити в района.

Най-ценният експонат в музея е стъкленицата със сърцето на Алеко Константинов, разказва екскурзоводът Анатолия Тодорова:

„На 11 май 1897 година в Пазарджик се провежда процесът по убийството на Алеко Константинов. Направена му е аутопсия, за да се разбере причината за смъртта. Д-р Калинков прави аутопсията. Там се установява, че смъртта е настъпила в следствие на рикоширал куршум, който счупва част от четвъртото ребро и то пробива сърцето. След процеса по убийството то е предадено на д-р Кръстьо Кръстев, редактор на списание „Мисъл“, и след това негови наследници го предават в музея, а музеят е открит на 15 май 1926 година. Във витрината са изложени и дрехите, с които е облечен Алеко Константинов по време на убийството, една от пушките, с която е стреляно“. 

Днес 93-тата годишнина от откриването на музея в Свищов ще бъде отбелязана с изложба и литературна среща.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57