Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски положи клетва като президент на Украйна и разпусна Върховната рада

| обновено на 20.05.19 в 17:46
Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Володимир Зеленски положи днес клетва като президент на Украйна и подчерта, че първата му задача ще е да сложи край на конфликта с подкрепяните от Москва сепаратисти в източната част на страната, предаде АФП.

„Нашата първа задача е примирие в Донбас“, каза Зеленски, след като встъпи в длъжност на церемония във Върховната рада.

Освен това новият лидер разпусна парламента и назначи предсрочни избори, които трябва да се проведат на 14 юли.

Володимир Зеленски, 41-годишен актьор, спечели известност с ролята си на президента на Украйна в сериала „Слуга на народа“. Издигнат от  партия със същото име, той спечели с огромна преднина балотажа на 21 април срещу досегашния президент Петро Порошенко.

Проучванията сочат, че „Слуга на народа“ ще спечели парламентарни избори в Украйна, но няма да има мнозинство в бъдещата Върховна рада.

В острата си реч Зеленски призова за уволняването на шефа на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), на главния прокурор и на министъра на отбраната, което трябва да бъде одобрено от парламента.

Малко след това военният министър Степан Полторак и ръководителят на СБУ Василий Грицак подадоха оставките си. Часове по-късно и премиерът Володимир Гройсман обяви, че ще подаде оставка след следващото заседание на кабинета в сряда.

Зеленски предприе нетрадиционен маршрут до парламента, до който стигна пеша от дома си в близост, след като заяви, че не иска помпозна церемония.

Облечен в тъмен костюм, той чукна пет с привърженици пред Радата и си направи селфи с някои от тях.

В изказването си Зеленски припомни миналото си на комик. „В живота си съм правил всичко по силите си да накарам украинците да се усмихват“, каза новият президент. 

В коментар за встъпването в длъжност говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин ще поздрави Зеленски не с встъпването му в длъжност, а с първите успехи по разрешаване на конфликта в Донбас.

„Що се отнася до принадлежността на Крим, такъв въпрос като цяло не съществува и не може да съществува. Това е един от регионите на Руската федерация. Що се отнася до югоизтока, до Донбас, това е вътрешноукраински проблем, който президентът на Украйна може и трябва да реши, основавайки се преди всичко на точния план, изложен в минските споразумения“, каза още Песков.

На церемонията, на която Владимир Зеленски положи клетва като президент на Украйна, не бяха поканени представители на Русия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Петро Порошенко (вляво) и Володимир Зеленски

Володимир Зеленски встъпва в длъжност на 20 май

Върховната рада на Украйна насрочи официалното встъпване в длъжност на новоизбрания президент Володомир Зеленски за 20 май, предаде ТАСС. Актьорът без политически опит Зеленски спечели категорична победа на балотаж срещу настоящия държавен глава..

публикувано на 16.05.19 в 11:32

Вицепремиерът Марияна Николова присъства на встъпването в длъжност на президента на Украйна Володимир Зеленски

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова присъства на официалното встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Украйна Володимир Зеленски в Киев. По време на среща по покана на новия украински президент..

обновено на 20.05.19 в 11:37
Володимир Зеленски

Зеленски: Общото между Украйна и Русия засега е само границата

Новоизбраният президент на Украйна Володомир Зеленски заяви, че компромис с Русия може да бъде постигнат, само когато „Русия върне на Киев контрола над границата“, предаде ТАСС. „След всяко „довиждане“ неизменно идва „добър ден“. Дълго мислех за..

публикувано на 02.05.19 в 16:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивет Купър

На Острова: Планът "Руанда" отстъпва на ново командване за гранична сигурност

Британското правителство ще пренасочи десетки милиони паунди от плана за Руанда към създаване на ново командване за гранична сигурност, съобщи новият министър на вътрешните работи Ивет Купър. Вътрешният министър Ивет Купър вече предприе първи..

публикувано на 08.07.24 в 08:47
Теодор Славев

Теодор Славев: В ДПС последната инстанция е Доган. Той винаги печели

Нестабилни партии не могат да произведат стабилно управление. Това каза в интервю за БНР политологът Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. " Като в сапунена опера сме в България с политическите процеси ", констатира той и..

публикувано на 08.07.24 в 08:34

Заради профилактика спират топлата вода на перничани

Спират топлата вода на перничани заради профилактика. Тазгодишният планов ремонт на топлоснабдителната система в Перник започва днес и ще продължи до 18 юли. За част от живущите в южната част на кв. "Изток" ремонтните дейности ще продължат до 31 юли...

публикувано на 08.07.24 в 08:20

Националният съвет на "Да, България" обсъжда идеята на ДСБ за "технически кабинет"

В съобщение на Фейсбук страницата на "Да, България" се посочва, че днес на заседание на Националния съвет на партията ще бъде обсъдено предложението на ДСБ от вчера за "технически кабинет" с третия мандат. "Опит за третия мандат с "технически..

публикувано на 08.07.24 в 08:14

ПТП с две жертви затвори временно пътя София - Варна край с. Кесарево

Катастрофа между два автомобила временно затвори за движение главния път София-Варна - при разклона за село Кесарево, община Стражица. По първоначална информация единият от автомобилите е управляван от неправоспособен шофьор. На място..

публикувано на 08.07.24 в 08:07

Температурни рекорди в Кипър

В Кипър температурните рекорди от юни продължават и през юли. В сила днес е най-продължителното предупреждение за екстремни жеги, издавано в страната – за 20 часа непрекъснато. Чести горещи вълни се очакват на острова през целия месец, според..

публикувано на 08.07.24 в 08:02
Джон Хийли (вдясно) и украинският му колега Рустем Умеров в Одеса, 7 юли 2024 г.

Лондон потвърди подкрепата си за Киев

48 часа след като бе назначен, новият британски министър на отбраната Джон Хийли посети Одеса и обеща нови военни доставки за Украйна. Джон Хийли се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и с украинския си колега Рустем Умеров, като..

публикувано на 08.07.24 в 08:00