Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сестри Стоеви отказаха да се състезават за България заради отношението на федерацията към тях

Сестри Стоеви златни в Баку
Снимка: БОС

Най-добрите ни състезателки по бадминтон в момента сестрите Стефани и Габриела Стоеви отказаха да се състезават за България. Причината е отношението на Българската федерация по бадминтон към тях. В открито писмо шампионките от първите европейски игри разказват за проблемите, които им създава ръководството на централата в лицето на нейния председател Володя Златев. Разкриват и подробностите около лисата на финансиране, въпреки преведените от Министерството на младежта и спорта целеви средства за тяхната подготовка. Сестрите дори са наели адвокат, който е подал сигнал в прокуратурата заради  конкретни факти и действия на лица от „Българска Федерация Бадминтон“, които по оценка юриста съставляват престъпления.

Публикуваме откритото писмо на европейските ни шампионки без съкращения:

„От много години и въпреки огромните трудности, които срещаме ние тренираме и работим усърдно, за да може да популяризираме бадминтона в България, както и да покажем на целия свят, че две българки могат да бъдат голяма сила в елита на бадминтона. Ние живеем и тренираме във Франция, далеч от нашите родители, приятели и колеги, за да се подготвяме максимално добре.

През годините изтърпяхме огромни лишения, които не трябва да изпитва никой атлет, а още по-малко елитен шампион. През последните години постигнахме много и с малкото, което получавахме. Искаме да информираме всички вас, че взехме много трудно решение за нас и за нашето бъдеще, но не можем повече да мълчим и да се преструваме, че всичко е наред.

Всички знаете, че тази година има Европейски игри, Световното първенство и квалификационен цикъл за Олимпиадата през 2020. Искаме да ви информираме, че от няколко години ние, нашите родители и треньора ни се сблъскваме с непосилни за нас проблеми, които ни причинява „Българска Федерация Бадминтон“, но през последната година нещата станаха крайно нелицеприятни и нетърпими и ние се предаваме.

Борихме се, опитвахме се да популяризираме бадминтона, успяхме да докажем, че България може да бъде голяма сила в бадминтона на жени-двойки и накрая председателят на българска федерация по Бадминтон г-н Володя Златев ни каза, че ние нямаме предвиден бюджет и не ни се полагат никакви средства за подготовка-нещо което в последствие се оказа лъжа и лично министър Красен Кралев потвърди пред нас, че това не е истина. Обидно е председателят на федерацията ти да каже, че единствената Европейска титла в историята на българския бадминтон-нашата се сравнява с републиканска титла и, че бюджетът, който е целеви и ни се полага заради успехите ни през изминалата 2018г се дава на други състезатели.

Проблемът в никакъв случай не е само с финансирането. Ние сме се справяли винаги, с това което имаме. Проблемът е в цялостното отношението на „Българска Федерация Бадминтон“ и особено на г-н Володя Златев към нас през последните години и особено през последната година. Изключителна арогантност, пренебрежение и откровена неприязън. Това отношение е причината за нашето решение и за настоящото обръщение.

Крайно несправедливо е бюджетът, който Министерство на Спорта е изплатил на „Българска Федерация Бадминтон“ за нашата подготовка да изчезва, незнайно къде и на нас да се казва, че нямаме предвиден бюджет. Несправедливо е след толкова много резултати, ние да продължаваме да си финансираме сами турнирите в Европа и в Азия при положение, че министерство на спорта е предвидило и изплатило бюджет за нашата подготовка на „Българска Федерация Бадминтон“.

Не е честно да отказваш да говориш с родителите ни, защото не си признавал пълномощното, което сме им дали за валидно. И точно заради това неуважение и тази гавра с нас, която продължи достатъчно дълго време, ние взехме трудното решение, че няма да се състезаваме под българския флаг от тук насетне.

Ще се откажем от нашите мечти ( Европейските игри , Световно първенство и Олимпиада ), защото не искаме повече да бъдем унижавани. Унижавани са и нашите родители.

Бадминтонът е нашата работа, нашия живот и това решение въпреки, че е изключително тежко, може би единственото възможно. Ще има хора, които ще кажат, че сме предатели и изоставяме нашата страна, но това не е така.

България винаги ще бъде нашата страна, нашият дом и винаги ще сме благодарни за невероятната подкрепа, която получавахме, но трябва да разберете, че ако не се откажем сега и не бъдем чути, много други спортисти ще бъдат на нашето място. Благодарим на министерство на спорта и на министър Красен Кралев за подкрепата през годините.

Искаме да ви информираме, че сме упълномощили адвокат, който е подал сигнал в прокуратурата относно конкретни факти и действия на лица от „Българска Федерация Бадминтон“, които по оценка на нашия адвокат съставляват престъпления. За последното миналата седмица сме уведомили лично министър Красен Кралев и очакваме Министерство на спорта да окаже пълно съдействие на компетентните органи", се казва в писмото на сестри Стоеви.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефка Костадинова

Стефка Костадинова за рекорда: Радвам се, човешките възможности са без граница

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова коментира подобряването на световния рекорд в скока на височина при жените, който 37 години бе нейно притежание. Украинката  Ярослава Магучих подобри постижението на българката, записвайки 210 см  на турнира от Диамантената лига във френската столица Париж. Падна легендарният световен..

публикувано на 07.07.24 в 19:41
Пламена Миткова

Пламена Миткова дебютира с второ място в Диамантената лига

Световната шампионка за девойки до 20 години в скока на дължина Пламена Миткова зае второ място при дебюта си в турнирите от Диамантената лига по лека атлетика. Във френската столица Париж Миткова записа 6.78 метра. Българката постигна резултата при втория си опит, а след това записа още два успешни скока за 6.44 и 6.60 метра. Постижението..

публикувано на 07.07.24 в 19:16
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън с рекордна победа на "Силвърстоун"

Британският пилот на Мерцедес Люис Хамилтън спечели състезанието от Формула 1 за Голямата награда на Великобритания на пистата "Силвърстоун". Това бе рекордна девета победа на тази писта за седемкратния световен шампион, както и негова 104-а тв кариерата. Хамилтън дълго чака за този триумф, тъй като последната му победа датираше от края на..

публикувано на 07.07.24 в 18:55
Янаки Милев

Милев и Несторов с победи на силни турнири

Националът за Купа "Дейвис" Янаки Милев започна с победа в квалификациите на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Брауншвайг (Германия) с награден фонд 148 625 евро. Милев победи на старта номер 215 в световната ранглиста Франко Агаменоне (Италия) с 4:6, 6:1, 7:5. Срещата продължи точно два часа. Агаменоне е шампион през..

публикувано на 07.07.24 в 18:44
Славко Винчич

Словенец ще ръководи полуфинала между Испания и Франция

Словенският съдия Славко Винчич беше избран от УЕФА да ръководи първата полуфинална среща от европейското първенство по футбол между отборите на Испания и Франция. Мачът ще се играе на 9-ти юли от 22 часа българско време на стадион "Алианц Арена" в Мюнхен. От страничните линии ще му помагат Томаж Кланчник и Андраж Ковачич, а четвърти съдия е..

публикувано на 07.07.24 в 18:41

Падна легендарният световен рекорд на Стефка Костадинова

Последният български световен рекорд в атлетиката - 37-годишното върхово постижение на Стефка Костадинова в скока на височина от 2.09 метра падна. Подобри го украинката Ярослава Магучих. Световната и европейска шампионка от Украйна, която е само на 22 години, скочи 2.10 метра от първи опит на турнира от Диамантената лига в Париж и сложи край на..

публикувано на 07.07.24 в 18:13
Никола Цолов

Никола Цолов остана без точки в основния старт на "Силвърстоун"

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов не успя да вземе точки от щурото основно състезание на пистата „Силвърстоун“, в което той стартира седми, но завърши 15-ти. Цялата надпревара на британското трасе мина при променливи условия и ту валеше, ту спираше, което постоянно променяше баланса на силите между пилотите. Цолов финишира на 15-то..

публикувано на 07.07.24 в 11:32