Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален сбор на Льо Пен призова за предсрочни избори във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската крайнодясна партия Национален сбор призова за предсрочни избори, след като победи с по-малко от процент движението на президента Еманюел Макрон „Република, напред!“.

Партията Национален сбор е готова да отстъпи пред някои различия, за да се обедини с депутатите суверенисти от Европа“ - това заяви говорителят на националистическата формация след снощната ѝ победа.

За лидерката на движението Марин льо Пен резултатът отваря път към политическа промяна във Франция, като тя призова президента Макрон да извлече поуките от вота.

Според окончателните резултати крайната десница бие президентската партия с 23,31 на 22,41%.

Няма да има оставка на премиера Едуар Филип, нито разпускане на Националното събрание, отговори днес говорителката на френското правителство Сибет Нгие. Според водачката на листата на президентската партия Натали Лоазо „няма победа, отклонение или поражение“,  движението на Еманюел Макрон се налага като трайна сила и доказва, че не е „политически инцидент“. 

Според политолога Кристиан Делпорт, цитиран от „Фигаро“, резултатът утвърждава стратегията на Еманюел Макрон, зададена на изборите преди две години.

Изненада бяха както пробивът на Зелените, които излязоха на трето място с 13,47%, така и историческият срив на умерената десница „Републиканците“ (8,48%) и провалът на крайнолявото движение „Непокорна Франция“ (6,31%). Листите на протестиралите шест месеца „жълти жилетки“ не привлякоха и 1% от избирателите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Национален сбор на Льо Пен надви „Република, напред!“ на Макрон на евроизборите

Крайнодесният Национален сбор на Марин льо Пен взема повече гласове от партията на президента Еманюел Макрон „Република, напред!“ на евроизборите във Франция, показаха резултатите от две екзтипол проучвания в удар за европейските амбиции на държавния..

обновено на 27.05.19 в 00:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър ще бъде сред европейските държави с най-тежко въздействие на климатичните промени, твърдят учени

Кипър ще бъде сред европейските държави с най-тежко въздействие на климатичните промени върху уязвимите домакинства, алармира научен доклад, представен от Кипърския институт. Икономическите и социални политики за справяне с климатичната криза са в..

публикувано на 10.09.24 в 04:30

Във Великобритания близо 1800 престъпници ще бъдат пуснати на свобода предсрочно днес

Във Великобритания 1750 престъпници днес ще бъдат пуснати на свобода по-рано, съгласно спешния план на Министерството на правосъдието за облекчаване на кризата с пренаселеността на затворите. Миналата седмица броят на обитателите на затворите..

публикувано на 10.09.24 в 04:16
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

Антъни Блинкън пристигна на посещение в Лондон

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна късно снощи в Лондон, което бележи началото на седмица на интензивна дипломация с новото правителство на Обединеното кралство, засягаща най-вече Украйна и Близкия изток.  Визитата на Блинкън идва..

публикувано на 10.09.24 в 03:55
Джеймс Ърл Джоунс

На 93 години почина Джеймс Ърл Джоунс

На 93-годишна възраст е починал актьорът Джеймс Ърл Джоунс, предадоха световните агенции. Агентът му Бари Макферсън, цитиран от Асошиейтед прес, е потвърдил, че Джоунс е починал в понеделник сутринта в дома си в района на долината Хъдсън в Ню Йорк...

публикувано на 10.09.24 в 03:37
Нанси Файзер

Германия удължи граничния си контрол с шест месеца

Германското министерство на вътрешните работи обяви в понеделник въвеждането на временен граничен контрол на сухопътните граници с Франция, Люксембург, Нидерландия, Белгия и Дания за шест месеца, считано от 16 септември 2024 г., предаде Ройтерс,..

публикувано на 09.09.24 в 20:55

Пожарът под Черни връх в Рила все още не е ликвидиран

Пожарът, който възникна на 23 август на 2300 м в Рила планина под Черни връх в местността Байрямица над село Бистрица, все още не е ликвидиран и на терен днес работиха 9 души пожарникари и горски служители от НП "Рила", казаха от Областната..

публикувано на 09.09.24 в 20:32

В София се проведе шествие в памет на жертвите на Червената армия

В столицата се проведе шествие в памет на жертвите на Червената армия след 9-и септември 1944 г. Шествието премина през бул. “Васил Левски” и участниците пристигнаха при Мемориала в памет на жертвите на комунизма в градинката на НДК. Участниците..

публикувано на 09.09.24 в 20:26