Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Мария от Буенос Айрес” гостува на сцената на Народния театър

Тангото е музика на ярката безпощадна южна светлина, но тангото е и музика на нощта, на възпламенената страст, която кара звездите да потреперят в небосклона. Тангото е музика на чистата радост и на безпределната скръб, на трагичното отчаяние и на възраждащата се надежда. Неповторимият като музикална дързост и темперамент южноамерикански композитор от Аржентина Астор Пиацола превръща тангото от градско забавление за бедните „танц под звуците на барабан” в самостоятелен художествен стил и жанр. В своите над 300 танга и почти безчетна музика за филми – над 50, театър и балет, Пиацола смесва в ярко експресивно акустично единство танго ритми и мелодии с класическа структура и разработка, джаз елементи и специфичен аранжимент. Той не просто е създател на т. нар. високо художествено „tango nuevo”, но в своя стремеж за извиси този вид музика, го довежда до напълно самостоятелна звукова картина и ярко разпознаваем стил.
      

Единствената танго-опера, която обаче създава, е „Мария от Буенос Айрес” от 1968 г., в която се съчетават началата на танца, театъра и пеенето. Либретото е дело на поета Хорасио Ферер и само по себе си е сложна амалгама от метафори и религиозни препратки в стила на латиноамериканския магически реализъм и сюрреалистичното смесване на въображаемо и реално, подсъзнание и действителност. В центъра на разказа е магнетичната Мария, чийто живот е проследен от раждането, през детството, младостта, падението като проститутка и момиче на удоволствията и преображението й в светица, очистващото преобразяване в състрадателната Дева Мария, Божията майка. Изградена на принципа на ретардацията, посредством фигурата на разказвач на приказки - Живко Джуранов – споменът за Мария – най-голямата майсторка на песните и любовта от мизерните бордеи на Буенос Айрес, която мъжете боготворят и в същото време поругават, остава винаги жив и звучащ.

За съжаление, въпреки ярката сценична реалност, създадена от режисьорката - визионерка Веселка Кунчева и някои от безспорно ефектните в зрелищно отношение сцени, потокът на разказа се запъва от липсата на цялостна интерпретативна стратегия. Емоцията от начало до край е оцветена в една и съща драматично-напрегната интонация, която изморява и нагнетява психологическо неудовлетворение. Така е и при интонационно много вариативния иначе глас на Живко Джуранов, който обаче така и не разгръща рецитаторския си дар, и при твърде отвореното плакатно пеене на Люси Дяковска, без търсене на нюанси и тембри. Доста по-сполучливо в стилистично отношение е музикалното присъствие на Момчил Караиванов, чийто красив тенор успява да изрази както страстта, така и особената танго меланхолия, онази нега по пропиляното и несъстоялото се, която винаги придружава човека...

В звуковия файл чуйте цялата рецензия на изкуствоведа Петър Пламенов за гастрола на Пловдивската опера на сцената на Народния театър "Иван Вазов".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Есенните "Дни на музиката в Балабановата къща" започват в Пловдив

На 18 септември в Епископската базилика на Филипопол от 18:30 ч. ще бъде първият концерт от есенното издание на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща". Откриването е поверено на духовия квинтет "Пилекадоне", а солисти са оперната певица Светлина Стоянова и джаз пианистът Константин Костов - и двамата с успешна международна кариера. Мотото на..

публикувано на 18.09.24 в 16:54

Радиооркестърът отбелязва с концерт Деня на независимостта на България

На 18 септември в Софийската национална опера и балет от 19:00 ч. ще се състои празничен концерт в чест на Деня на независимостта на България. Поканата за него е от Българското национално радио и сдружение „Реформ Юнион Клуб“, които отбелязват празника за втора поредна година, а на сцената ще бъде Радиооркестърът със своя главен диригент Константин..

публикувано на 18.09.24 в 15:27

Пламен Сивов представи новия си албум "Небе и хляб"

Пламен Сивов е поет с китара , известен с участието си в групата "Точка БГ" и носител на множество награди за поезия и музика. Поводът за гостуването му е петият му самостоятелен албум, озаглавен "Небе и хляб" , в който Сивов представя 10 авторски песни за пиано и глас , създадени в сътрудничество с пианиста Самуел Ефтимов .   Албумът..

публикувано на 18.09.24 в 14:30

Левон Манукян: Разград заслужава да има качествен културен живот

След продължителен период на криза Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“ се възстановява и през новия сезон ще бъде част от Театрално-музикалния и филхармоничен център в града. Негов директор в момента е диригентът Левон Манукян, който разкри сериозните си намерения да работи както за укрепване на състава на оркестъра и трупата на театъра,..

публикувано на 16.09.24 в 19:06
Мистериите на Хухла

Българи, гърци и турци ще се надиграват, надпяват и надсвирват на фестивала "Мистериите на Хухла"

Фестивалът "Мистериите на Хухла" се разширява териториално и времево. В мистичното ивайловградско село ще се срещнат представители на три етноса – българи, гърци и турци. Те ще се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни – от 21 ви до  23 – ти септември. Иван Бунков, инициатор и организатор на "Мистериите на..

публикувано на 16.09.24 в 12:40
Част от основния актьорски състав в

"Шогун" в очакване на триумф на наградите "Еми"

Новата телевизионна адаптация на романа "Шогун" на писателя Джеймс Клавел се очаква да триумфира на американските награди "Еми" - телевизионният еквивалент на "Оскарите". Церемонията ще се състои в Лос Анджелис тази нощ българско време. Наградите "Еми" ще бъдат връчени за 76-и път и се очаква за първи път носителят на най-престижната..

публикувано на 15.09.24 в 08:54

Новият албум на пианиста Иван Янъков вече е на световния пазар

От днес, 13 септември, на световния музикален пазар излиза най-новият албум на българския пианист Иван Янъков . В него са включени произведения за соло пиано от Цезар Франк, Йозеф Хайдн и Сергей Рахманинов.  Изпълнителят споделя, че това е музика, която познава отдавна, но сега се връща към нея, за да я изработи в детайли и да я представи студийно...

публикувано на 13.09.24 в 16:50