Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Франция отбелязват годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия

| обновено на 06.06.19 в 15:33
3
Паметната церемония бе оглавена от Макрон и Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Цял ден в Северозападна Франция ще продължат възпоменателните събития за 75-та годишнина от съюзническия десант в Нормандия. Около 30000 души, от които стотици ветерани присъстват на церемониите. 

На американското гробище в Колвил сюр Мер се проведе паметната церемония, оглавена от френския президент Еманюел Макрон и американския му колега Доналд Тръмп. Ръководители от цял свят са поканени на паметното честване в присъствието на близо 12000 души - много повече от тържествата преди пет години.

Желанието на Франция е да отдаде специална почит на все още живите ветерани от войната, вече почти столетници, чиито покъртителни разкази слушаме през целия ден. 

„Историята е над нас, ветераните ни задължават“, каза френският президент Еманюел Макрон на първата церемония за деня, полагайки заедно с британския премиер Тереза Мей първия камък от бъдещия мемориал за загиналите британски войници във Вер сюр Мер. „Дебатите на днешния ден няма да отнемат нищо от споделената ни история и общото ни бъдеще“, заяви още президентът пред британската си гостенка.

Президентът Еманюел Макрон заяви още:

"Дължим свободата си на нашите ветерани. И каквото и да ни коства - никога няма да се предадем. И каквото и да отнеме - винаги ще бъдем заедно, защото това е нашата обща съдба".

Британският премиер Тереза Мей отбеляза:

"Тук в Нормандия винаги ше се помни смелостта и  себеотрицанието, отдадеността и убежденията на загиналите в битка. На нашите ветерани, който днес са тук с нас в Нормандия, искам да кажа единствените думи, които можем: Благодарим ви!".

Американският президент Доналд Тръмп нарече ветераните от десанта в Нормандия "сред най-великите американци, които някога ще живеят". Той обърна към около 60 бивши военни, присъстващи на церемонията, много от които в инвалидни колички:

"Вие сте гордостта на нашата нация. Вие сте славата на нашата република, а ние сме ви благодарни до дъното на нашите сърца."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Британската кралица Елизабет Втора, участник във Втората световна война, отправи кратко и трогателно обръщение към гостите на годишнината в Портсмут:

Кралица Елизабет II почете саможертвата на участниците в десанта в Нормандия

Световни лидери, включително намиращият се на държавно посещение във Великобритания американски президент Доналд Тръмп, се присъединиха днес към британската кралица Елизабет Втора в град Портсмут за отбелязване на 75-тата годишнина от..

обновено на 05.06.19 в 18:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър ще бъде сред европейските държави с най-тежко въздействие на климатичните промени, твърдят учени

Кипър ще бъде сред европейските държави с най-тежко въздействие на климатичните промени върху уязвимите домакинства, алармира научен доклад, представен от Кипърския институт. Икономическите и социални политики за справяне с климатичната криза са в..

публикувано на 10.09.24 в 04:30

Във Великобритания близо 1800 престъпници ще бъдат пуснати на свобода предсрочно днес

Във Великобритания 1750 престъпници днес ще бъдат пуснати на свобода по-рано, съгласно спешния план на Министерството на правосъдието за облекчаване на кризата с пренаселеността на затворите. Миналата седмица броят на обитателите на затворите..

публикувано на 10.09.24 в 04:16
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

Антъни Блинкън пристигна на посещение в Лондон

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна късно снощи в Лондон, което бележи началото на седмица на интензивна дипломация с новото правителство на Обединеното кралство, засягаща най-вече Украйна и Близкия изток.  Визитата на Блинкън идва..

публикувано на 10.09.24 в 03:55
Джеймс Ърл Джоунс

На 93 години почина Джеймс Ърл Джоунс

На 93-годишна възраст е починал актьорът Джеймс Ърл Джоунс, предадоха световните агенции. Агентът му Бари Макферсън, цитиран от Асошиейтед прес, е потвърдил, че Джоунс е починал в понеделник сутринта в дома си в района на долината Хъдсън в Ню Йорк...

публикувано на 10.09.24 в 03:37
Нанси Файзер

Германия удължи граничния си контрол с шест месеца

Германското министерство на вътрешните работи обяви в понеделник въвеждането на временен граничен контрол на сухопътните граници с Франция, Люксембург, Нидерландия, Белгия и Дания за шест месеца, считано от 16 септември 2024 г., предаде Ройтерс,..

публикувано на 09.09.24 в 20:55

Пожарът под Черни връх в Рила все още не е ликвидиран

Пожарът, който възникна на 23 август на 2300 м в Рила планина под Черни връх в местността Байрямица над село Бистрица, все още не е ликвидиран и на терен днес работиха 9 души пожарникари и горски служители от НП "Рила", казаха от Областната..

публикувано на 09.09.24 в 20:32

В София се проведе шествие в памет на жертвите на Червената армия

В столицата се проведе шествие в памет на жертвите на Червената армия след 9-и септември 1944 г. Шествието премина през бул. “Васил Левски” и участниците пристигнаха при Мемориала в памет на жертвите на комунизма в градинката на НДК. Участниците..

публикувано на 09.09.24 в 20:26