Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-20 констатира увеличено напрежение в търговията, но не призова да бъде намалено

Договорено е до края на 2020 г. да бъдат затворени пролуки в регулациите, позволяващи на интернет гиганти да плащат ниски данъци

| обновено на 09.06.19 в 20:09
Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард призова най-големите икономики от Г-20 да превърнат намаляването на напрежението в търговията в свой приоритет, за да намалят рисковете за глобалния растеж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20 подчертаха днес, че напрежението в геополитиката и търговията се е засилило, което повишава рисковете пред ускоряването на световния растеж. Те обаче не призоваха за решаване на задълбочаващия се американско-китайски конфликт, предаде Ройтерс.

Световният растеж изглежда се стабилизира и се очаква да се съживи умерено по-късно тази година и догодина, се посочва в комюникето на финансовите министри след приключването на срещата им в японския град Фукуока. Централният банкер на Германия Йенс Вайдман каза след срещата, че търговският спор между САЩ и Китай може да намали световната търговия с 1 процент в средносрочен план.

След трудни преговори, при които на ръба бе избегната възможността да няма финално комюнике от срещата на финансовите министри и централни банкери в японския град Фукуока, те потвърдиха езика от Буенос Айрес миналия декември, хладно подкрепящ базирана на правила многостранна търговска система.

„Глобалният ръст изглежда се стабилизира и общата прогноза е да се вдигне умерено по-късно тази година и през 2020 г.“, се посочва в комюникето.

„Но ръстът остава нисък и остават рисковете да се тръгне надолу. И нещо по-важно – търговското и геополитическо напрежение се интензифицират. Ще продължим да обръщаме внимание на тези рискове и ще имаме готовност за бъдещи действия“, се добавя в него.

Финансовите лидери на Г-20 се споразумяха до края на 2020 година да създадат общи правила, които да затворят пролуките в регулациите, използвани от интернет гиганти като „Гугъл“ и „Фейсбук“ за намаляване на корпоративните данъци.

Новите правила може да означават по-голяма данъчна тежест за многонационалните компании, но същевременно ще направят по-трудно за страни като Ирландия да привличат чужди инвестиции с обещание за много ниски корпоративни данъци.

В комюникето има и още обещание за увеличаване на прозрачността на дълговете, както от страна на кредиторите, така и на кредитополучателите, да се работи за по-устойчиво развитие на инфраструктурата. Този текст адресира притесненията, че китайската инициатива „Един пояс, един път“ може да вкара бедни страни в дългове, които те не могат да платят, посочва Ройтерс.

От комюникето отпадна текст за „признаване на належащата нужда от разрешаване на търговските напрежения“, който бе предложен в проекта и по него имаше дебати в събота.

Той е отпаднал по настояване на САЩ, съобщил източник на Ройтерс. Според агенцията това показва желанието на Вашингтон да не среща пречки, докато увеличава митата за китайски стоки. В текста се посочва, че задълбочаващият се търговски конфликт между САЩ и Китай наранява глобалния икономически растеж.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард призова най-големите икономики от Г-20 да превърнат намаляването на напрежението в търговията в свой приоритет, за да намалят рисковете за глобалния растеж.

"Срещнахме се в момент, когато световната икономика показва предварителни признаци за стабилизиране и засилване на растежа. Това са добри новини, но пътят, който ни очаква, продължава да е изпълнен с несигурност и рискове"

Лагард заяви, че е подчертала, "че първи приоритет трябва да бъде разрешаване на текущите търговски напрежения“.

Друг фокус на срещата бяха предизвикателствата, породени от застаряването на населението, което е особено голям проблем в Япония, водещ до нарастващи разходи за здравеопазване и недостигът на работна ръка.

Домакинът на срещата на Г-20 - японският финансов министър Таро Асо, изтъкна, че проблемът със застаряването трябва да се адресира, докато една страна е богата, защото впоследствие ефективните мерки стават невъзможни.

По оценка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие до 2050 година в света ще има над 2 милиарда души на възраст над 60 години, което е удвояване на това население спрямо 2017 година.

Срещата на финансовите министри е подготовка за лидерската среща на Г-20, която трябва да се състои в края на месеца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на законопроекта - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви: "Целта на този закон е да защитава..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че в началото на миналата година са предоставили на печатницата на БНБ изискванията за хартията,..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на "Дондуков" 2 са били обсъдени възможните терени, на които да се изгради музикалното съоръжение, така..

публикувано на 19.09.24 в 19:40

Регионалната комисия на НС прие законови промени, насочени срещу изборния туризъм

Парламентарната комисия по регионалната политика и местното самоуправление прие на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм".  Мнозинството в комисията се обедини около предложението гражданите със заличен единствен постоянен адрес..

публикувано на 19.09.24 в 19:26

Удължават с още месец забраната за износ на инсулинови лекарства

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец от утре.  Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и някои антибиотици действа от повече от 9 месеца и беше въведено заради затруднения на хората да намерят необходимите им..

публикувано на 19.09.24 в 19:22