Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Пушкарова: Не ни е необходим светец за главен прокурор

Без политика не е възможен изборът на главен прокурор, категорична е тя

Снимка: БГНЕС

„На нас не ни е необходим светец за главен прокурор, а човек, който решава проблеми, без да създава такива. Не е толкова трудно да бъде намерен такъв човек“. Това коментира пред БНР Ива Пушкарова от Фондация за развитие на правосъдието.

„Първият въпрос, който трябва да се постави при процедурата за избор на този конкретен главен прокурор, за мен е, че политиците като цяло не управляват мъдро и компетентно обществените нагласи и очаквания в тази посока. Цялостните дебати създават свръхочаквания, че се търси и ще се намери свръхчовек. Създава се излишна драматичност при избора на този човек, включително вътре в самата прокуратура. Не смятам това за полезно“, изказа мнение Пушкарова в интервю за предаването „Преди всички“.

Според нея никога няма да имаме напълно прозрачна процедура, а и не е необходимо:

„Твърде много са величините в уравнението, твърде много хора участват в избора на кандидати. Да търсим пълна прозрачност или публичност, не е разумно и не е необходимо“.

Ива Пушкарова подчерта, че във всяка държава винаги е имало опит прокуратурата и съдебната система да бъдат поставени под политическо влияние. „Това е фактор, с който ние трябва да се съобразяваме като обективен. Въпросът е да намалим неговото влияние“, добави тя.

По думите ѝ без политика не е възможен изборът на главен прокурор. Според нея опитът да се избяга от тази истина е част от проблема.

„В същото време българският закон включва множество обективни критерии, които са насочени към това да ограничат не толкова политическия, колкото партийния избор и да ограничат смесването на политическия избор и поставянето на бъдещия главен прокурор под политическа зависимост. Търсим политически и всякак независим човек. Това не пречи неговият избор да бъде повлиян от политически тези. Разграничаването – докъде е правната политика в избора на главен прокурор и откъде нататък вече са нелегитимни опити той да бъде поставен под политическа зависимост, е това, което би гарантирало достатъчна прозрачност и легитимност на избора“, обясни експертът. Тя добави мнението си за предстоящия избор:

„За съжаление, ще трябва да разчитаме на моралната и професионална компетентност на тези хора да изберат някой, който може би е по-добър от тях. Не знам дали те ще могат да го разпознаят, или не, твърде съм скептична. За съжаление, работим с тези реалности“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

По предложение на Цацаров изборът на следващ главен прокурор ще е на 24 октомври

По предложение на главния прокурор Сотир Цацаров Висшият съдебен съвет изтегли с две седмици по-рано избора за следващ Обвинител номер едно. Той ще се проведе на 24-ти октомври, въпреки че според хронограмата, приета от Прокурорската колегия на..

обновено на 13.06.19 в 17:20
ВИЖТЕ ОЩЕ
Село Мурсалево

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила, откъдето се подава вода за селата Мурсалево, в община Кочериново, Смочево, в община Рила, и Слатино в Бобошево, съобщи  областният управител на Кюстендил Александър Пандурски. От 1 юли в..

публикувано на 19.09.24 в 11:14

Обучението по английски език - най-търсено, следват го немски, френски и испански

Обучението по английски език остава най-търсено в България, като го следват немският, френският и испанският. Това каза пред БНР Владимир Христов - член на УС на Асоциацията на езиковите центрове. "Животът налага ученето на чужд език. Английският..

публикувано на 19.09.24 в 11:03
Александър Николоски

Политически реакции след обидните квалификации в Скопие към страната ни

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя за оставка на македонския вицепремиер Александър Николоски заради обидните му думи към България: "Явно с тези хора приятелски срещи, дори свързани с опера, не трябва да се правят извън официалното, ако се..

публикувано на 19.09.24 в 11:00

Гърция: Наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода

Върховният съд в Гърция въвежда наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода. В 14 области е въведен воден режим. Върховните магистрати издадоха разпореждане за строг контрол срещу разхищението на вода. Върховният..

публикувано на 19.09.24 в 10:35
Бойко Борисов

Борисов призова ДАНС и кабинета да излязат с позиция по твърденията, че България е замесена в експлозиите в Ливан

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова ДАНС и служебният кабинет да излязат с позиция по повод твърдения на унгарски медии, че България е замесена в атентата в Ливан: "Взривяват пейджъри. Взривяват се уоки-токита, създава се страшно напрежение върху..

публикувано на 19.09.24 в 10:28
Лена Бориславова

Лена Бориславова: Разследвания за корупция няма, по "Магнитски" - също

От ПП-ДБ обясниха, че настояват за оставката на изпълняващия длъжността председател на Комисията за противодействие на корупцията и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Антон Славчев заради политически зависимости в дейността му...

публикувано на 19.09.24 в 10:25

Без номинации за главен прокурор на първото заседание на пленума на ВСС

На първото заседание на пленума на Висшия съдебен съвет, след обявяването на процедурата за избор на нов главен прокурор, не беше внесена нито една номинация за следващ обвинител номер едно. Според приетата от съдебните кадровици хронограма,..

публикувано на 19.09.24 в 09:55