Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп одобрил военни удари срещу Иран, но след това се е отказал

Американският президент Доналд Тръмп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп е одобрил военни удари срещу Иран в отговор на свалянето на дрон за наблюдение на стойност 130 милиона долара, но след това се е отказал от атаките, съобщи вестник Ню Йорк Таймс като се позова на служители на администрацията. Първоначално Тръмп е одобрил удари срещу цели като радари и ракетни батареи, които е трябвало да бъдат извършени малко преди зазоряване, за да се намали риска за иранските военни или цивилните граждани. Самолетите са били във въздуха, а корабите в позиция. Това щеше да е третото военно действие на Тръмп срещу цели в Близкия изток, казва още вестникът. Президентът вече е удрял цели в Сирия през 2017 и 2018 година. Все още обаче не е ясно дали атаките срещу Иран предстоят, тъй като не се знае дали отменянето на ударите е дошло заради промяна на намеренията на президента или заради загрижеността на администрацията по отношение логистика или стратегия.

Междувременно, топ демократи в американския конгрес са подчертали пред президента Доналд Тръмп, че преди започване на каквито и да е военни действия срещу Иран е необходимо одобрение от законодателите, предаде кореспондентът на БНР в САЩ Младен Петков. В четвъртък лидерите на демократи и републиканци са имали брифинг с  администрацията в Белия Дом относно свалянето от Иран на американски разузнавателен дрон в Близкия изток. На продължилата около час среща, за която не бяха разкрити подробности, е дала възможност на законодателите да се запознаят с класифицирана информация за инцидента.

След брифинга лидерът на демократите в Сената Чък Шумър заяви, че със съпартийците  си е дал да се разбере, че за тях един от най-добрите начини за избягване на война, “която никой не иска” е  открит дебат по темата и гаранция, че конгресът ще има последната дума.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, каза, че има нужда от “стратегически, прецизен” отговор в синхрон със съюзниците на САЩ. Пелоси също коментира, че напрежението в региона е високо и Щатите трябва да направят всичко по силите си да не ескалират ситуацията.  Демократът от Калифорния каза още, че за нея не все още не е ясно дали случилото се e четвъртък е било умишлено.

Републиканците от своя страна призовават за премерен отговор.

По-рано пред репортери президентът Доналд Тръмп каза, че инцидентът може да е бил плод на човешка грешка. За Техеран дронът е нарушил иранското въздушно пространство - нещо, което американските военни категорично отричат.

Анализатори отбелязват, че за втори път в разстояние на една една седмица президентът Тръмп показва неагресивен подход спрямо провокации,  идващи от Иран. Преди няколко дни той определи като незначителни инцидентите с танкерите в Оманския залив, които американските военни приписват на Иран, а сега Тръмп говори за вероятна грешка при свалянето на американския дрон. Подобна риторика е в контраст с предишни агресивни изказвания на Тръмп спрямо Иран и въпросът е дали това ще помогне за избягване на въоръжен конфликт.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Американски дрон RQ-4

Скоро ще разберете дали САЩ ще ударят Иран, закани се Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отговори днес уклончиво на въпрос дали страната му ще удари Иран, след като той свали американски дрон. „Скоро ще разберете“, заяви пред репортери Тръмп, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Президентът на САЩ..

публикувано на 20.06.19 в 21:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на..

публикувано на 17.09.24 в 19:26