Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интерактивна изложба показва историите на 10 бежанци

3
Николай Стойков и Фани Бъчварова
Снимка: Ани Петрова

Интерактивната изложба „Самоличност“ по повод Международния ден на бежанците, който се отбелязва на 20 юни, може да бъде видяна в галерия „Ракурси“ до 4 юли. Автори са журналистът и  специалист по дигитален маркетинг Фани Бъчварова и фотографът Николай Стойков.

„Това, което опитахме да уловим, е точно богатата палитра истории, които се опитахме да разкажем понеже бяхме лимитирани от пространство и от време“, каза Николай Стойков за предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“.

„Има едно момче, което беше втори клас, което говори български почти свободно. Ние го познаваме от три години, може би, преди да започне да ходи на училище даже. Прогресът, който той има и това, че вече се е интегрирал в обществото. Ходи си на училище, има си приятели, с които излиза след училище.“

„За мен всички истории са много вдъхновяващи, тъй като те представят съвсем различен профил хора“, добави в студиото на „Хоризонт“ Фани Бъчварова.

„Не е задължително винаги да страдат, да е драматично, да са изгубили всичко. Да, те са изгубили всичко, но са хора, които имат желание да продължат. Имат амбицията да продължат и са доволни от това, което са получили тук и малкото, което имат. Да, те се чувстват щастливи и наистина използват спокойствието в нашата страна или в други държави, използват спокойствието, за да могат да надграждат над себе си и да бъдат пълноценни личности.“ 

„Те самите ни разказват, че са много добре приети навсякъде, където отиват. По-голямата част от тях учат. Тези, които са по-млади или в училищна възраст ходят на училище, другите ходят в университет. Има дори едно момче, което завърши дентална медицина в Пловдив.“

„Има нужда от това обществото да се опита да направи една стъпка за запознанство с тях и оттам вече мисля, че самият процес съвсем естествено ще продължи, защото те са хора като нас, не са по-различни. Не е въпросът до политика, не е въпросът само до какво им се позволява, дава. Въпросът е ние как ги приемаме, за да имат те възможност да се развиват“, добави Фани Бъчварова.

„През смарт телефона може да се сканира изображението и реално може да се види едно видео, което е минута, минута и половина, в което видео реално всеки отделен персонаж си разказва личната история“, добави Николай Стойков. 

Повече може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Александър Димитров открива изложба на 12 октомври в Севлиево

"Малък свят. Мой малък свят"- така се нарича изложбата на пловдивския художник Александър Димитров, която галерия "Видима" в Севлиево ще представи пред публиката на 12 октомври.  Откриването на изложбата съвпада и с началото на есенните празници и празника на град Севлиево, а художникът за пръв път ще се срещне с ценителите на изобразителното..

публикувано на 09.10.24 в 16:08
Плевенската филхармония откри Лауреатските дни

Лауреатските дни "Катя Попова" се завръщат в културния календар на Плевен

На 8 октомври в Плевен беше открито 32-то издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова". То ще продължи до 25 октомври.  Основен организатор на събитието е Плевенската филхармония в партньорство с Община Плевен и Министерството на културата, под чийто патронаж се провежда то. Първият концерт беше на домакините от..

публикувано на 09.10.24 в 14:13
Диригентът Иван Стоянов с наградата

Диригентът Иван Стоянов - носител на наградата "Академик Марин Големинов"

Вече девет поредни години се присъжда националната награда "Академик Марин Големинов" в почит към големия български композитор, който ни напусна през 2000 г. Събитието е винаги на 28 септември, неговата рождена дата, в родния му град Кюстендил. Досегашните носители на наградата „Марин Големинов“ са камерният ансамбъл „Софийски солисти“, проф...

публикувано на 09.10.24 в 13:15
Розита Еленова

Премиера на филм за Димитър Еленов на фестивала "Синелибри"

Предстои 10-ото, юбилейно издание на кинофестивала "Синелибри". Една от премиерите е "Свободен, по-свободен: Димитър". Филмът е посветен на Димитър Еленов - актьор, режисьор и театрален педагог. Филмът ще бъде показан за първи път на 12 октомври във филмотечно кино "Одеон" . Режисьор на лентата е Розита Еленова, негова спътница в..

публикувано на 09.10.24 в 11:29
Милена Фучеджиева

Милена Фучеджиева за пътя на филма "Ваймар Експрес"

"Филмът създава вече интерес извън България и аз съм много щастлива, каза за "Хоризонт" Милена Фучеджиева по повод на успехите на филма ѝ "Ваймар Експрес". Милена Фучеджиева е писател, сценарист, режисьор, автор на статии. Филмът се прожектира на много места в Европа, последно в Лос Анджелис. Това е филм за отговорността на думите, за хората на..

публикувано на 09.10.24 в 09:30

Много силно начало на новия оперен сезон

Дълго ще се помни откриването на сезон 2024/2025 г. на Софийската национална опера и балет! В годината на Джакомо Пучини Националният ни оперен театър започна новия си сезон с последната творба на великия италиански композитор “Турандот“ – опера, в която целият музикален свят почита българката Гена Димитрова като една от най-великите..

публикувано на 08.10.24 в 18:30

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В първото издание от 32-я сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“: 20.05-21.00 ч.: Изключително силно начало на оперния сезон 2024/2025 г.! Предлагаме ви отзвук от три големи музикални събития: - откриването на сезона на Софийската национална опера и балет с “Турандот“ от Пучини под..

обновено на 08.10.24 в 15:16