Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Началникът на ГЩ в Етиопия и губернатор убити при опит за преврат

| обновено на 23.06.19 в 11:07
Министър-председателят Абий Ахмед, облечен във военна униформа, съобщи по националната телевизия за осуетения преврат в щата Амхара.
Снимка: БТА

Началникът на Генералния щаб на етиопската армия ген. Сеаре Меконен е бил убит от бодигарда си часове, след опит за преврат в щата Амхара, при който са били убити губернаторът и негов висш съветник, заяви днес говорителка на премиера на Етиопия, предаде АФП.

Билене Сеюм каза пред журналисти, че „ударен отряд“, воден от ген. Асамнеу Тсиге, шеф на силите за сигурност в Амхара нахлул в събота следобед на среща в Бахир Дар – столицата на щата, като открил огън и ранил губернатора Амбачеу Меконен и негов съветник, които по-късно починали

По-късно вечерта, в очевидно „координирана атака“ – началникът на Генщаба Сеаре Меконен и пенсиониран генерал, който му бил на посещение, са били убити от негов бодигард. Според местни медии другият убит е Гизе Абера.

По-рано днес министър-председателят Абий Ахмед, облечен във военна униформа, съобщи но националната телевизия, че атаката срещу шефа на Генщаба е част от опита за преврат в Бахир Дар.

Премиерът осъди незаконните действия на въоръжените групировки. Той заяви, че опитът за преврат в щата Амхара, където по думите му няколко души са били убити и няколко ранени, „противоречи на конституцията и има за цел да подкопае трудно извоювания мир в региона“. „Той трябва да бъде осъден от всички жители на Етиопия“, подчерта етиопският премиер.

Амхара е втория по брой на населението регион на 100-милионна Етиопия, която е разделена на 9 щата.

След като дойде на власт миналата година Абий Ахмед се опитва да направи реформа в африканската страна, в която продължаващото с години политическо насилие доведе до оставката на предшественика му – Хайлемариам Десален.

Той освободи политически затворници, отмени забрани за политически партии и започна разследвания срещу представители, обвинени за нарушаване на човешките права. Но правителството му трябваше да се справя и с растящо насилие.

Етническите кръвопролития – потискани през годините от държавата с желязна хватка, се разгоряха отново в различни райони, включително в щата Амхара.

Интернетът в Етиопия е спрян и засега няма повече детайли за ситуацията, посочва АФП.

В събота посолството на САЩ издаде предупреждение заради твърдения за стрелба с огнестрелно оръжие в столицата Адис Абеба и насилие в Бахир Дар - главния град на щата Амхара.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При 88,09% обработени протоколи: 9 формации в 51-вото Народно събрание

Девет политически партии и коалиции ще влязат в 51-вото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 88,09% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", "ДПС-Ново начало", "БСП - Обединена Левица", "Алианс за права и свободи - АПС", "Има такъв народ", МЕЧ и..

публикувано на 28.10.24 в 07:58

Над 146 000 души са гласували в чужбина

В 5 часа българско време завърши изборният ден  по Западното крайбрежие на САЩ и Канада.  По информация на дипломатическите и консулските ни представителства, всички избирателни секции по света вече са приключили работа и са предали своите резултати.  При обработени 97,22% от протоколите на секционните избирателни комисии, правото си на..

публикувано на 28.10.24 в 07:51
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Партиите са стигнали пода си, може да се окажат в мазето

Всички партии са стигнали пода си на твърди гласоподаватели . Тези партии отскачат леко при удара в пода . Ако не направят нещо, може да се окажат в мазето . Този коментар направи в интервю за БНР Първан Симеонов от "Галъп". Според него повишената избирателна активност е следствие и от технологични практики, и от съпротивата срещу..

публикувано на 28.10.24 в 07:50
Вилия Блинкевичюте, лидер на Социалдемократическата партия на Литва

Левицата в Литва спечели втория тур на парламентарните избори

Важно гласуване с политически обрати се проведе в Литва. Социалдемократическата партия спечели втория тур на парламентарните избори, обяви избирателната комисия в столицата Вилнюс, като с 52 от общо 141 депутатски места опозиционната партия е напът да вземе властта. Управляващият консервативен Съюз "Отечество" се очертава като втората сила с..

публикувано на 28.10.24 в 07:43

НСТС гледа промени в данъчните закони, предложени от служебния кабинет

Съветът за тристранно сътрудничество ще разгледа предложените от служебния кабинет промени в данъчните закони. Промените в данъчните закони по традиция предхождат и проектобюджета за всяка година.  Финансовото министерство този път предлага малко промени в законодателството, свързано с налозите за бизнеса и гражданите и като цяло среща..

публикувано на 28.10.24 в 07:38
Саломе Зурабишвили

Президентът на Грузия призова гражданите да протестират, не призна изборните резултати

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили не призна резултатите от парламентарните избори и призова гражданите да протестират днес пред сградата на парламента в Тбилиси. Съединените щати подкрепиха призивите на наблюдателите за пълна проверка на съобщенията за изборни нарушения.  Грузинската президентка осъди "фалшифицираните избори" в страната..

публикувано на 28.10.24 в 07:33

ПП-ДБ печели 24.8% от вота във Великобритания, следва "Възраждане" с 20,74%

При почти същата активност както на предишните избори през юни са протекли изборите за 51-во Народно събрание в Обединеното кралство. На базата на предадените до момента 82,42% протоколи, най-много гласове печели ПП-ДБ (24,8%) , като "Възраждане" не е далеч след тях, печелейки 20,74% от гласовете. Около 21 500 българи са гласували в 112-те..

публикувано на 28.10.24 в 07:33