Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър се среща с директорите на лечебни заведения от Великотърновско

Кирил Ананиев
Снимка: БГНЕС

Здравният министър Кирил Ананиев ще се срещне днес с директорите на лечебни заведения от област Велико Търново. На срещата ще бъде представена методиката за формиране на разходите за персонала. Ще се обсъди и как тя ще спомогне за увеличение на заплатите на медиците.

В региона има три общински, една областна болница, една държавна психиатрична болница, частна кардиология и пет специализирани лечебни заведения. Общо 684 души работят в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“. Средната брутна заплата е 1132 лева. Съотношението между възнагражденията на санитарите, сестрите и лекарите е 1:1,5:2,8, което според предложената от здравното министерство методика за заплатите показва, че има финансово недооценяване на труда на специалистите по здравни грижи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ананиев предлага обвързване на заплатите на сестрите с тези на санитарите

Увеличението на заплатите на медицинските сестри и лекари ще зависи от основната заплата на санитарите. Министърът на здравеопазването предлага възнаграждението за сестрите да е в съотношение едно цяло и седем  към това на санитарите, а на..

публикувано на 24.06.19 в 13:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ален Делон ще бъде погребан в тесен кръг в имението си

Легендата на френското кино Ален Делон ще бъде погребан в тесен кръг в имението си в Душ и . Актьорът, който почина преди шест дни на 88 години, бе обявил, че не желае национална церемония. Порталът пред имението на Ален Делон в Души е обсипан с..

публикувано на 24.08.24 в 09:29
Лодка с мигранти пристига на Канарските острови.

Мадрид обеща на Канарските острови 50 млн. евро за справяне с миграционната криза

Централното правителство в Испания обеща на регионалните власти на Канарските острови 50 милиона евро за справяне с миграционната криза. Политиците в страната са разделени относно законовите мерки за справяне с проблема. Притокът на мигранти..

публикувано на 24.08.24 в 08:42

Безвъзмездни средства за напояване за регистрирани земеделски производители

Земеделските производители ще бъдат подкрепени чрез преки безвъзмездни средства за да покрият част от разходите си за напояване през 2024. Кандидати за тази помощ могат да бъдат само стопани , регистрирани по наредба 3 или вписани в регистъра на..

публикувано на 24.08.24 в 08:36

Продължава гасенето на пожара под рилския Черни връх

И днес ще продължи гасенето на пожара, който възникна в четвъртък на около 2 300 м.  в Рила под рилския Черни връх.  Засегната е неголяма площ - около 10 декара, но и в гора.  За овладяването ще е необходимо изпращането на хеликоптери, заради непристъпния..

публикувано на 24.08.24 в 08:23

Започва Националният фолклорен събор на народното творчество "От Тимок до Вита"

В тетевенското село Черни Вит днес започва Националният фолклорен събор на народното творчество "От Тимок до Вита", който тази година събира над 850 изпълнители на българска народна музика и обичаи. Съборът води началото си още от 1981 г., а идеята..

публикувано на 24.08.24 в 08:16
 Ангел Стойков

Повече от 600 студенти ще участват по проекта - "Летен университет - 2024"

Повече от 600 студенти от над 30 висши училища в страната се очаква да участват в 22-рото издание на проекта на Националното представителство на студентските съвети в България  "Летен университет - 2024" . Събитието ще се проведе от 25 август до..

публикувано на 24.08.24 в 08:15

Напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Съединените щати съобщиха за напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Те бяха подновени тази седмица в египетската столица Кайро, а според американския съветник по националната сигурност Джон Кърби следващия етап е Израел и..

публикувано на 24.08.24 в 08:02