Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Русинова: Пътната безопасност е в пълен нормативен хаос

| обновено на 03.07.19 в 09:31
Снимка: БГНЕС

„Пътната безопасност е в тежка политическа криза. Очевидно зад кормилото, където трябва да са нашите политици и здраво да управляват пътната безопасност, няма никой в момента. Очевидно е, че ние като общество трябва да вземем пътната безопасност в наши ръце. Пътната безопасност е в пълен нормативен хаос“. Това коментира в предаването „Преди всички“ Диана Русинова от Института за пътна безопасност по повод пътните инциденти с автобуси, превозващи деца, от последните дни.

Русинова подчерта, че още преди година Институтът за пътна безопасност е идентифицирал проблеми с превоза на ученици и е алармирал всички възможни институции за дефицити в законодателството за превоз на пътници, конкретно на деца.

„Резултат няма. Инцидентите продължават да нарастват. Няма конкретна специализирана рамка, по която да се извършват тези превози със специализирани изисквания, няма яснота на какви изисквания трябва да отговарят тези автобуси за превоз на деца“.

По думите на Диана Русинова не може да се променя едно нещо, за да даде резултат цялото.

„Трябват цялостна промяна и реформа в сферата на пътната безопасност“.

Интервюто с Диана Русинова можете да чуете в звуковия файл.

Децата са уязвими на пътя и при други обстоятелства. Преди дни румънски гражданин прегази 5-годишно дете на паркинг в Морската градина във Варна. Трагичният инцидент повдигна въпросите за безопасността на децата и за бъдещето на предложените промени за движението в града.

Репортаж по темата на Даниела Стойнова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Автобус с деца се запали на магистрала "Тракия"

В 14:42 часа днес е получено съобщение за аварирал автобус превозващ  31 деца, които са пътували от Слънчев бряг за Крумовград. Аварията е станала на 316 км. на АМ"Тракия", близо до Карнобат в посока София.  Сигналът, който е получен е за автобус, който е..

публикувано на 02.07.19 в 15:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Назначени са трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на здравеопазването е назначен Петко Стефановски, който заемаше същия пост и при предходното служебно правителство.  Като заместник-министри на културата се връщат..

публикувано на 28.08.24 в 12:57
Димитър Главчев

Главчев е започнал разговори с номинирани от парламентарните сили кандидати за еврокомисар

Служебният премиер Димитър Главчев е започнал разговори с номинирани до момента от парламентарните сили кандидати за български еврокомисар. Новият български еврокомисар получава ресор "Регионална политика"? Това потвърдиха пред БНР източници от..

публикувано на 28.08.24 в 12:55
Петко Стефановски

Главчев върна Петко Стефановски като заместник здравен министър

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на здравеопазването е назначен Петко Стефановски, който заемаше същия пост и при предходното служебно правителство. Като заместник-министри на културата се..

публикувано на 28.08.24 в 12:53
Владимир Кисьов

Владимир Кисьов: Не може парламентът да избира еврокомисар

За да се стигне до определяне на еврокомисар, едно правителство трябва да има своите приоритети в рамките на общата европейска политика, което тотално липсва на България в момента.  Това заяви пред БНР Владимир Кисьов - бивш главен преговарящ за..

публикувано на 28.08.24 в 12:48

60 души, хеликоптер и тежка техника и гасят пожара под Черни връх в Рила

Екипи от около 60 пожарникари, горски работници, от НП "Рила", доброволци, тежка техника и за трети ден - хеликоптер от авиобаза Крумово, са на терена и гасят пожара, който възникна под Черни връх в Рила над селата Бистрица и Самораново преди..

публикувано на 28.08.24 в 12:09

Новият български еврокомисар получава ресор "Регионална политика"?

Българският еврокомисар ще получи ресор "Р егионална политика", споделиха пред БНР запознати. Тази информация се появи в публичното пространство днес, но с уточнението, че още нищо не е сигурно. Крайният срок за подаването на кандидатурите за..

публикувано на 28.08.24 в 11:50
Бяло море край Марония, Гърция

Увеличил се е броят на пътуванията на българи в чужбина с цел почивка

С малко над 11% се е увеличил броят на пътуванията на българи в чужбина с цел почивка или екскурзия през юли спрямо същия месец на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт.  През юли най-голям относителен дял от общия..

публикувано на 28.08.24 в 11:42