Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ организира форум, посветен на неравенствата във висшите училища

Лиляна Вълчева: Има ректори, които хвърлят всичко за строителство и неглижират заплатите

Лиляна Вълчева
Снимка: Ани Петрова


В Софийския университет "Св. Климент Охридски" се провежда национален форум, посветен на неравенствата в държавните висши училища: доходи, количество и качество. Организатор е КНСБ със съдействието на Министерството на образованието и науката и Софийския университет.

"Дисбаланси има на национално ниво, защото заплатите в страната са увеличени с 19,8%, а в същото време за висшите училища увеличението е 8,1%", обясни доц. Лиляна Вълчева, председател на Националния браншови синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ и преподавател в Лесотехническия университет в София.


Най-ниски са заплатите на преподавателите в Минно-геоложкия университет в София - 894 лева, най-висока е средната брутна заплата в Медицинския университет Варна - 2221 лева.

"Две трети от председателите в нашия синдикат са млади хора. И аз работя с тях и виждам качествата им, виждам възможностите им, заслужават да бъдат оценени. Има асистенти, които са на 800 лева заплата. При положение че говорим за заплати, стартовата заплата на учител средно образование от 920 лева - какво да кажем ние на този асистент?", коментира доц. Вълчева.

"По принцип всеки един ръководител на висше училище трябва да се грижи основно за заплатите на своите хора и за здравето на преподавателите и след това вече трябва да разпредели внимателно учебен, научен процес и всичко останало, и накрая строителството. Има ректори, които всичко хвърлят за строителство (сещаме се: там са комисионните) и неглижират заплатите на хората. В закона държавата е сложила ясни правила как да се разходват парите с особен акцент за парите за качество. Има специална методика, която сме създали заедно с министерството."

"Ние трябва да сме готови да се лишим от някои специалности, които не са ни нужни на пазара на труда и да създаваме нови, но в същото време има едно класическо правило - ние не подготвяме кадри само за пазара на труда, ние трябва да подготвяме хора, които да водят и качествено живота си, а за това има нужда от много знания и от подготовка", допълни Лиляна Вълчева.

"Предлагаме да вдигнем коефициентите, за да увеличим парите на тези специалности, които разполагат с по-малък бюджет, нискобюджетните специалности", уточни тя.  

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите обсъждат Закона за насърчаване на инвестициите

Народното събрание ще обсъди на първо гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. Вносител на измененията е Министерският съвет. В мотивите към законопроекта се изтъква, че с промените се въвеждат мерки по прилагането на европейски регламент за обявяване на някои категории помощи за съвместими с..

публикувано на 18.09.24 в 07:34

Загинали цивилни при руски атаки срещу Украйна

И тази нощ Русия изстреля ракети и дронове по Украйна, има загинали цивилни. За атака на Русия с дронове срещу украинската столица Киев съобщава Ройтерс. Град Запорожие и цяла Запорожка област също са били подложени на масиран обстрел тази нощ, загинали са двама души, съобщиха украинските въоръжени сили. През нощта Украйна изстреля..

публикувано на 18.09.24 в 07:25
Говорителката на ЦИК Росица Матева

Тегли се жребият за новите и частични избори на кметове

Днес в 10.30 часа в сградата на Народното събрание ще се проведе жребият за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, които са допуснати от Централната избирателна комисия за участие в насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове.  Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева увери, че..

публикувано на 18.09.24 в 07:22
Атанас Запрянов

Министърът на отбраната Атанас Запрянов разговаря с румънския си колега

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в Срещата на министрите на отбраната от държавите от Б9, съпредседателствана от Румъния и Полша, която ще се проведе днес в Букурещ. Министър Запрянов разговаря снощи с румънския си колега Ангел Тилвър, предаде Радио "Румъния". Обсъдени са теми, свързани с укрепването на възпиращата и отбранителната..

публикувано на 18.09.24 в 07:15

Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток

Очаква се служебният кабинет да одобри промени в програмата за компенсиране на разходите на бизнеса за ток до края на годината.  В дневния ред на правителственото заседание е и обсъждане на промени в закона за държавния бюджет за тази година. Програмата за компенсации на ток за бизнеса до края на годината беше одобрена от правителството в..

публикувано на 18.09.24 в 07:08

Преговори за продажба на "Гардиън" - най-стария неделен вестник в света

Собственикът на „Гардиън“ потвърди, че преговаря за продажбата на неделното си издание „Обзървър“, който е най-старият неделен вестник в света. Guardian Media Group е получила предложение от Tortoise Media, която иска да инвестира около 25 милиона паунда през следващите пет години в „редакционно и търговско обновяване“ на „Обзървър“.  Tortoise Media бе..

публикувано на 18.09.24 в 03:31

Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция

В рафинерия до Атина избухна пожар. Има пострадали.  Полиция блокира района до инцидента. Не са известни причините за пожара. Трима са леко пострадали и един е в тежко състоявие в болницата в Коринт, съобщават  гръцките власти.  Огънят не е достигнал до цистерните с гориво, уточняват противопожарните служби. Рафинерията се намира на 70 км югозападно от..

публикувано на 18.09.24 в 03:24