Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

Разкриването на частен здравен фонд, който да конкурира Националната здравноосигурителна каса, е основна тема в печата днес. "Частна здравна каса, ако има 500 хиляди желаещи" е заглавието на първа страница на вестник "Труд". Какви медицински услуги и лечение да бъдат включени в основния пакет дейности, който да се покрива от 8-процентнтата здравна вноска, ще предоговаря здравното министерство с лекари, зъболекари и фармацевти, отбелязва вестник "24 часа". "Държавата пак започва здравна реформа, но запазва доплащането за лечение" е заглавието на първа страница на  вестник "Сега". Според "Дума" Националната здравна каса ще е за бедните, богатите ще ползват частната каса.

Над 2 милиарда дефицит в бюджета заради покупката на Ф-16, пише "24 часа" след вчерашното заседание на Кабинета и допълва: Парите за самолетите влизат в американска банка, правителството ще печели лихви, докато бъдат платени изцяло. Ф-16 "изядоха парите" за военни кораби и бронирани машини, отбелязва вестник "Сега".

Лекар от Горна Оряховица осъди прокуратурата за 40 хиляди лева в делото, прочуло се като случая на "бебето във фризера", това окончателно решение на съда е тема на вестниците днес. Вестниците "24 часа", "Сега" и "Труд" припомнят, че доктор Михаил Милатович беше обвинен от парламентарната трибуна през 2010 година от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, че умишлено са умъртвили бебе в болницата в града.

На първата си страница вестник "24 часа" разказва за идеята на вицепремиера Томислав Дончев след местния вот да има дебат дали доходите ни да бъдат облагани и с общински данък. Предложението на Дончев е кметове и общински съветници да решат дали се нуждаят от допълнителни средства, като споделят разходите с гражданите.

3 месеца преди местните избори всекидневниците отбелязват, че все още основните кандидати за кметския стол в столицата не са ясни. Спряганите имена за битката в София са на сегашният кмет Йорданка Фандъкова и омбудсманът Мая Манолова. "Дали ще се кандидатират Манолова и Фандъкова, все още е в сферата на спекулациите", отбелязва вестник "Сега". "Труд" цитира проучване на Центъра за анализи и маркетинг, според което Фандъкова побеждава Манолова на балотаж. "Ако Манолова не се яви, победата на Фандъкова е гарантирана още на първия тур", пише в изданието.

Трусове в БСП преди изборите наесен. "Корнелия Нинова свали градския лидер на партията във Варна Борислав Гуцанов", съобщава вестник "Труд". Подкрепа за Станишев била капката, преляла чашата на доверието на БСП към него, допълва "24 часа". Според "Дума" мотив за промяната във Варна е лошото представяне на БСП на последните избори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огнян Стефанов: Липсва гражданският отпор, затова нищо не се променя

От МВР зависи много , заяви пред БНР журналистът Огнян Стефанов. Той коментира новия състав на служебния кабинет на Димитър Главчев и в частност предложения за вътрешен министър - Атанас Илков:  "Не се ръководя от това кой какви постове е заемал, а от резултатите, които е постигнал или не е постигнал. Атанас Илков години наред е работил в..

публикувано на 26.08.24 в 14:17

Хеликоптер ще гаси пожара в Рила

Хеликоптер ще бъде изпратен при пожара под Черни връх в планината Рила - над село Самораново. Огънят е излязъл в откритата част на планината и това дава възможност да бъде използвана летателна техника. Tова е преценил щабът, работещ на терена.  Установен е контакт с авиобаза "Крумово" и до час ще започне гасенето с хеликоптер. На мястото е и директорът..

публикувано на 26.08.24 в 14:10
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Лакмусът за политиката на "Главчев 2" ще е отношението към Пеевски

Големият въпрос е, каква политика ще изпълнява това правителство и лакмусът ще е отношението към Пеевски. Нека дадем доверие на Главчев и да видим дали ще се различи във втория кабинет Главчев. Това коментира Илхан Кючюк от ДПС, председател на правната комисия в ЕП, в интервю пред БНР. "Ако вътрешният министър прави това, което прави..

публикувано на 26.08.24 в 14:08
Павел Дуров

Френски съд удължи ареста на Павел Дуров

Френски съд е удължил ареста на основателя на "Телеграм" Павел Дуров. Той беше задържан от полицията в събота вечерта при пристигането си в Париж. Задържането на Павел Дуров е продължено с 48 часа. Той може да остане в ареста до 96 часа, след  което да му бъдат повдигнати обвинения или да бъде освободен. Арестуваха съоснователя на..

публикувано на 26.08.24 в 13:36

Бебета рисчета радват посетителите на столичния зоопарк

С интересни лакомства и занимания от софийската зоологическа градина  разнообразяват ежедневието на животните в летните месеци. Сред родените в началото на лятото са и две рисчета, които също търсят спасение от горещините, а много скоро и посетителите ще могат да им се порадват. Рисовете в софийската зоологическа градина се радват на..

публикувано на 26.08.24 в 13:35
Цончо Ганев

Цончо Ганев, "Възраждане": Нямаме доверие на новото служебно правителство

Новото правителство е като старото, само че е ново . Това каза пред БНР зам.-председателят на партия "Възраждане" Цончо Ганев и декларира, че няма как да му имат доверие.  Президентът ще издаде указ за назначаването на правителство. Вижте кои министри предложи Главчев Главчев: Предложените промени в правителството са съгласувани с..

публикувано на 26.08.24 в 13:33

КНСБ: 1077 лв. трябва да бъде минималната работна заплата за 2025 година

1077,65 лева вместо досегашните 933 трябва да бъде минималната работна заплата за страната за 2025 година. Това сочат сметките на КНСБ, с които "Хоризонт" разполага.  От синдиката припомниха, че до 1 септември е законовият срок, в който социалният министър Ивайло Иванов трябва да подготви правителственото постановление, в което да се запише новият..

публикувано на 26.08.24 в 13:31